Ψήφος αποδήμων: Έτοιμος να περάσει το νομοσχέδιο με Σπαρτιάτες, Νίκη και Βελόπουλο ο Μητσοτάκης

Ψήφος αποδήμων: Έτοιμος να περάσει το νομοσχέδιο με Σπαρτιάτες, Νίκη και Βελόπουλο ο Μητσοτάκης

Την ώρα που τα ερωτηματικά της βιασύνης να φέρει πρώτο-πρώτο στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί κάθε προϋπόθεση για την ψήφο των ομογενών πληθαίνουν, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις έδρες της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης για «ψήφο 300 βουλευτών», εργαλειοποιώντας μάλιστα το ζήτημα για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό νομίζω ότι δεν θα κολάκευε καθόλου το ΠΑΣΟΚ. Και ελπίζω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο» ήταν η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη ερωτώμενος για την πιθανότητα να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει το νομοσχέδιο της άρσης κάθε περιορισμού για την ψήφο των ομογενών με τους βουλευτές των Σπαρτιατών, της Νίκης, του Βελόπουλου και της Πλεύσης Ελευθερίας, αυξάνοντας την πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη και επιβεβαιώνοντας την απόλυτη εργαλειοποίηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος για την εκλογική διαδικασία και τη δημοκρατία.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ερώτηση του documentonews.gr για την «πρόσκληση» του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στο σύνολο της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, όταν μετά την προαναγγελία του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, διαμήνυσε πως «είναι ευκαιρία να έχει η ρύθμιση 300 βουλευτές για να δείξουμε πόσο πιστοί είμαστε στις διακηρύξεις μας», απευθύνοντας ουσιαστικά χείρα συνεργασίας στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην απάντησή του, ο Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να κρυφτεί για μία ακόμα φορά πίσω από μία νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το φιάσκο των -αποτυχημένων- χειρισμών αποκλεισμού του μορφώματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, υποστηρίζοντας πως «το τελευταίο κόμμα που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ένα τέτοιο άνοιγμα που λέτε, είναι η Ν.Δ.. Η Ν.Δ. ποτέ δεν έχει μιλήσει για ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφους, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν. Νομίζω ότι τα έχουμε αφήσει αυτά πίσω μας».

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάχρησης, γιατί υπάρχει ήδη νόμος, ο οποίος ορίζει και προβλέπει τη συμμετοχή των Ελλήνων από κάθε γωνιά της γης. Ουσιαστικά, με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, αίρονται οι περιορισμοί για τη συμμετοχή τους. Άρα, είναι πλήρως διασφαλισμένη διαδικασία» απάντησε ακόμα στην ερώτηση του documentonews.gr για τους κινδύνους από την άρση των περιορισμών.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική της, δίνει μάχη για να απομονωθούν ακραίες φωνές στην πράξη και πολλές φορές, όταν αφορά άλλα ζητήματα, δίνει μάχη και νομοθετικά. Δηλαδή, εξαντλεί τα περιθώρια, οπότε νομίζω ότι αυτό το ερώτημα δεν πρέπει να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. ή στην παρούσα Κυβέρνηση» επικαλέστηκε τις κυβερνητικές και νομοθετικές παλινωδίες προ των εκλογών, που στο τέλος της ημέρας ενίσχυσαν επικοινωνιακά τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρη και το κόμμα των υποστηρικτών του.

«Το ΠΑΣΟΚ, πριν από ενάμιση χρόνο, είχε ψηφίσει ακριβώς την ίδια διάταξη, την οποία θα θέσουμε σήμερα σε διαβούλευση, και αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα κάνει το αυτονόητο, να την ψηφίσει ξανά» πρόσθεσε ακόμα για την ενδεχόμενη στάση του ΠΑΣΟΚ ο Π. Μαρινάκης, πετώντας την μπάλα στο γήπεδο της Χαριλάου Τρικούπη, που προς το παρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, που όμως δεν φημίζεται για τα αντανακλαστικά αντίστασης στις γαλάζιες πιέσεις.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, έβγαλε… χαρτί και μολύβι για μαθηματικές αλχημείες με τις ψήφους των κομμάτων επί του νομοσχεδίου που είχε φέρει η κυβέρνηση προ ενάμιση έτους, τονίζοντας πως «τότε είχε ψηφιστεί, δεν είχε πάρει τις 200 ψήφους. Είχε ψηφιστεί από τους βουλευτές από της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της «Ελληνικής Λύσης». Δεν ήταν τότε 200. Τα κόμματα τώρα αυτά ξεπερνούν τις 200 έδρες, νομίζω είναι 202, αν δεν κάνω λάθος. Δεν θα προστεθεί κάτι παραπάνω στο νομοσχέδιο. Θα είναι ακριβώς το ίδιο, με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από ενάμιση χρόνο».

Την ώρα πάντως που η κριτική που η Νέα Δημοκρατία δέχεται για το ζήτημα είναι απειλείται αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος από την κατάργηση των δύο σημαντικών προϋποθέσεων προστασίας της εκλογικής διαδικασίας, την διαμονή για συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε βάθος 35ετίας και την υποβολή φορολογικής δήλωσης στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, ο Π. Μαρινάκης απαξίωσε κάθε κριτική, στην ίδια γραμμή απαξίωσης της αντιπολίτευσης που ακολούθησε ο πολιτικός του προϊστάμενος από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Νομίζω ότι αυτή η θέση είναι προσβλητική. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φίλοι, αδέλφια μας, συμπολίτες μας σε κάθε άκρη της γης και ουσιαστικά αποτελεί μια διευκόλυνση ενός ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί εάν ήθελαν να πάρουν ένα αεροπλάνο, οποιοδήποτε μέσο να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσαν να το κάνουν».

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, η ρύθμιση θεωρείται ως συνέχεια της προηγούμενης νομοθεσίας, ώστε «να μην υπάρχουν εμπόδια για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, από τον τόπο διαμονής τους, τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο που βρίσκονται τη μέρα των εκλογών ίσως για κάποια επαγγελματική ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Αναφορικά πάντως με την επιστολική ψήφο, προς ώρας φαίνεται να απορρίπτεται από το Μαξίμου, καθώς όπως εξήγησε ο Π. Μαρινάκης, «το ζήτημα της επιστολικής ψήφου αυτή τη στιγμή, λόγω κάποιων τεχνικών θεμάτων, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και θέλουν χρόνο, δεν είναι στη συζήτηση. Θα το δούμε ενδεχομένως και σε δεύτερο χρόνο».

Ως προς τον αριθμό δε των ψηφοφόρων που αφορά η ρύθμιση, απέφυγε και πάλι να δώσει απαντήσεις, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «είναι σίγουρα πολλοί περισσότεροι που λόγω των περιορισμών που τέθηκαν από την Αντιπολίτευση το 2019, -θεωρώ και είναι δεδομένο νομίζω- από αυτούς που συμμετείχαν στην τελευταία εκλογική διαδικασία λόγω αυτών των πολλών περιορισμών που δυστυχώς εμείς δεν θέλαμε να θέσουμε, ούτε θέσαμε, αλλά τέθησαν για να περάσει τότε με την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ας περιμένουμε να δούμε τον ακριβή αριθμό, ο οποίος νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που συμμετείχε στις εκλογές του 2023».

Documento Newsletter