Έτοιμες οι ΗΠΑ να δώσουν F-35 στην Τουρκία με τη «σύμφωνη γνώμη» Μητσοτάκη

ΑΡΧΕΙΟ - Αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό εργάζεται κοντά σε μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Βερμόντ, σταθμευμένα στη στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, στη Βόρεια Μακεδονία, στις 17 Ιουνίου 2022. Η καθυστέρηση της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ έχει εκνευρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της συμμαχίας. Ορισμένοι αναλυτές υποθέτουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μόχλευση της για να πιέσει για αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Η.Π.Α. Η Άγκυρα επιδίωξε τα αεροσκάφη αφού της αρνήθηκαν τα πιο σύγχρονα μαχητικά F-35 λόγω της απόκτησης ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. (AP Photo/Boris Grdanoski, File)

Τον ασκό του Αιόλου των εξοπλισμών άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού μετά την αρχική συμφωνία για πώληση  F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα η Ουάσιγκτον δείχνει έτοιμη να δώσει και στην Άγκυρα τη νεότερη γενιά των μαχητικών, δηλαδή τα F-35, και μάλιστα να επιστρέψει στην Τουρκία το πρόγραμμα παραγωγής των συγκεκριμένων μαχητικών.

«Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», δήλωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός  Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, στην τουρκική τηλεόραση.

«Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot και, ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση», είπε αναφερόμενη στην επιλογή της Άγκυρας να προμηθευθεί τα ρωσικά συστήματα S-400. «Γι’ αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα», επισήμανε η Β. Νούλαντ, που συναντήθηκε την Κυριακή στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Από την πλευρά του πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει καμία αντίρρηση αφού μιλώντας σήμερα 30/1/24 στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επανέλαβε χαρακτηριστικά:

«Η πάγια θέση δεν μπορούμε επιβάλλουμε σε ΗΠΑ αν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, αλλά είναι σημαντικό και αυτονόητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, να εξασφαλίσουμε ότι όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκών συμμάχων.»

Σημειώνεται πως αυτό είναι γενική αρχή του ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί καμία ιδιαίτερη παραχώρηση της Άγκυρας προς τη χώρα μας.

Πάντως στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν του καλού κλίματος με την Τουρκία – ανακοίνωσε πως θα ανταποδώσει τον Μάιο την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα – σημείωσε πως η προσέγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, προσπαθώντας να προκαταλάβει το μέλλον.

«Η προσέγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου αν το πιστεύει κάποιος αυτό. Έχω εμπειρία να διακρίνω ρητορικές εξάρσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

 

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Ο Ερντογάν ιδρύει το τουρκικό κόμμα «DAVA» για τις Ευρωεκλογές

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Στο σκαμνί ο αρχηγός και το αφήγημα Μητσοτάκη

Γερμανία: Σημαντική ήττα του ακροδεξιού Afd στη Θουριγγία

Έκθεση IPI: Ο έλεγχος των ελληνικών ΜΜΕ και η διαπλοκή με αναφορά στον στραγγαλισμό του Documento