Ετοιμάζουν ζώνες μισθωτής σκλαβιάς αλά ΔΝΤ – ΣΕΒ

Ετοιμάζουν ζώνες μισθωτής σκλαβιάς αλά ΔΝΤ – ΣΕΒ

Αντεργατικό κρεσέντο και επίθεση σε συνδικαλιστικά δικαιώματα από την κυβέρνηση. Μεταξύ των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται είναι και η κατάργηση του νόμου 4488/17 που έδινε τη δυνατότητα σε απλήρωτο εργαζόμενο να ζητήσει ο ίδιος λύση της σύμβασης και να ενταχθεί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ανοχή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία τηρεί άκρα του τάφου σιωπή για τις αλλεπάλληλες αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

Μετά την κατάργηση των ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αιτιολόγηση των απολύσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε υπεργολαβικά συνεργεία, η κυβέρνηση προχωρά σε ακραία μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και στη δημιουργία των όρων για τη σημαντική συμπίεση των κατώτατων μισθών.

Με μια προκλητικά ειρωνική μεθόδευση –στην ουσία της– στο υπό κατάθεση «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», προφανώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ως μέγιστο επενδυτικό κίνητρο τον περιορισμό των ελέγχων στους εργοδότες και τη συμπίεση των αμοιβών. Γι’ αυτό τον λόγο προχωρά στην προώθηση ενός μείγματος μέτρων που προέρχονται τόσο από την «εργαλειοθήκη» του ΔΝΤ όσο και από τα υπομνήματα του ΣΕΒ. Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος εργοδοτικός σύνδεσμος με προσφυγή του που υπογράφει ο τότε διευθυντής του (και νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) Ακης Σκέρτσος ζητάει να αποσυνδεθούν οι τριετίες και τα βασικά επιδόματα από τον κατώτατο μισθό. Ουσιαστικά να συμπεριληφθούν στον «κατώτατο» όλα τα επιδόματα και να μην ξεπερνά τα 650 ευρώ του νέου κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Τι προωθείται

Πλην της απειλής που σχετίζεται με την πιθανή έκβαση της προσφυγής του ΣΕΒ, οι βασικοί μοχλοί για την πίεση των εργατικών αμοιβών είναι: • Η θέσπιση ελεύθερων οικονομικών ζωνών πιθανότατα εντός των θεσμοθετημένων βιομηχανικών περιοχών και των βασικών εμπορικών λιμανιών της χώρας. Στις ζώνες αυτές δεν θα ισχύει η ισχύουσα νομοθεσία ως προς τα ωράρια, την αμοιβή και τα συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πέραν της ιδεοληπτικής εμμονής ότι αυτές οι ζώνες θα προσελκύσουν επενδύσεις επειδή τα μεροκάματα θα είναι φτηνά (τότε το Μπαγκλαντές και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θα είχαν… διαστημικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ τους), η ύπαρξη ζωνών χαμηλών εργατικών αμοιβών θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και για τις εκτός ζωνών αμοιβές.

• Η αχρήστευση του ν. 1876 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη θέσπιση στο «αναπτυξιακό» της δυνατότητας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα. Μέλλει να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι όροι βάσει των οποίων η εργοδοτική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να θεωρεί τον εαυτό της εξαιρετέο. Πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας επιλογής που θα ευνοούν την εργοδοτική πλευρά.

• Η κατάργηση της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο. Σύμφωνα με όσα νομοθετήθηκαν για τη μετά τον Αύγουστο του 2018 περίοδο, με το τέλος της επιτροπείας, ίσχυε για τον εργαζόμενο η ευνοϊκότερη ρύθμιση μεταξύ κλαδικής ή επιχειρησιακής ή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης σε θέματα αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει απερίφραστα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ότι θα υποστηρίξει την απόλυτη ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων.

• Η προετοιμαζόμενη περιοριστική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας και των όποιων μορφών αντίδρασης των εργαζομένων σχετίζεται με την εφαρμογή ψηφιακού ελέγχου σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα διαρρεόμενα περί φακελώματος των εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι κομμάτι της πάγιας επικοινωνιακής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος να φωνάζει ο κλέφτης. Αδυνατίζοντας βεβαίως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα η κυβέρνηση κάνει πιο ευάλωτους τους εργαζόμενους ως προς την αποδοχή αντεργατικών μέτρων.

• Προωθείται η κατάργηση του ν. 4488/17, σύμφωνα με τον οποίο αν ο εργαζόμενος δεν πληρωνόταν επί ικανό διάστημα είχε το δικαίωμα, επικαλούμενος βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, με δική του επιλογή να ζητήσει τη λύση της εργασιακής σχέσης και να ενταχθεί στο καθεστώς επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί διάταξη με την οποία θα θεωρείται αυτοδίκαιη η λύση της σχέσης εργασίας με τη συμπλήρωση διμήνου από τη διακοπή καταβολής του μισθού. Πρόκειται για απόλυτα ευνοϊκή για την εργοδοτική πλευρά ρύθμιση καθώς διακόπτει υποχρεωτικά τις μισθολογικές υποχρεώσεις προς τον εργαζόμενο χωρίς καταβολή αποζημίωσης (αυτό θα συνέβαινε για παράδειγμα τώρα στην Creta Farms όπου υπάρχει καθυστέρηση πληρωμής δυόμισι μηνών).

Ζυμώσεις για ΓΣΕΕ

Το μέχρι στιγμής αντεργατικό κρεσέντο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει συγκινήσει ιδιαιτέρως –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει –μέσα από συνδικαλιστικά μαγειρέματα αλλά και τη λανθασμένη τακτική ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων– να παραμένει γαντζωμένη στην ηγεσία της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωριμάζουν σενάρια σε υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις για «επανίδρυση της ΓΣΕΕ» ώστε να ξεμπλοκαριστεί το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των μισθωτών και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστικές απαντήσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με διατυπωμένες σε δύο απόπειρες πραγματοποίησής του σφοδρές ενστάσεις για τη νομιμότητα πολλών συνέδρων που πρόσκεινται στην ομάδα Παναγόπουλου. Αυτές τις δύο φορές υπήρξε διάλυση του συνεδρίου και de facto παράταση του ελέγχου της ΓΣΕΕ από την υφιστάμενη συνδικαλιστική ομάδα.

Ετικέτες

Documento Newsletter