Ετοιμάζουν στα μουλωχτά το μοίρασμα στο Αιγαίο – Επιβεβαιώνει τη διπλωματία «κλειστών θυρών» η βόμβα Ερντογάν

Ετοιμάζουν στα μουλωχτά το μοίρασμα στο Αιγαίο – Επιβεβαιώνει τη διπλωματία «κλειστών θυρών» η βόμβα Ερντογάν

Βόμβα έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της συνάντησης (24/9) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας σε δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησής τους στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα».

Ηταν η έκτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο. Το κλίμα, όπως υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κρίθηκε «θετικό». Λίγη ώρα πριν όμως ο Ερντογάν στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει. Την ίδια στιγμή δημοσίευμα-βόμβα του Reuters αναφερόταν σε μοιρασιά στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας τη διπλωματία των «κλειστών θυρών» που ακολουθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ άφησε πολλά ερωτήματα για τη στρατηγική μυστικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Εχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως τη λύση δύο κρατών, με δύο διαφορετικά έθνη, και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Διπλωματία «κλειστών θυρών»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έδειξε καμία ενόχληση για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν στη συνάντησή τους, όπως φάνηκε και στις διαρροές του Μαξίμου, όπου δεν υπήρχε ούτε αναφορά για τη συγκεκριμένη πρόκληση. Μίλησε ύστερα από δύο μέρες στη ΓΣ του ΟΗΕ επιβεβαιώνοντας το «καλό κλίμα», τονίζοντας μάλιστα ότι ο Ερντογάν και ο ίδιος θα πρέπει να είναι «τολμηροί» από εδώ και στο εξής, ενώ για το κυπριακό σημείωσε ότι «επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη η διαφορά».

Επιπλέον, πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου».

Το δημοσίευμα Reuters διαψεύδει το Μαξίμου

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται με γενικούς όρους στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, δημοσίευμα του Reuters έβαζε φωτιές καθώς μιλούσε για συγκεκριμένες δεσμεύσεις: «Η δέσμευση Μητσοτάκη – Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Ελλάδας είναι αρκετά σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη κι αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (από ορισμένα ελληνικά νησιά μπορεί κανείς να φτάσει κολυμπώντας στην Τουρκία και το αντίστροφο), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Παράλληλα, σημείωνε ότι «μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην ίδια κατεύθυνση με το Reuters κινήθηκε και δημοσίευμα στον ενημερωτικό ιστότοπο Al Monitor, το οποίο αναφέρει ότι «μια ολοένα πιο ασταθής ανατολική Μεσόγειος αναγκάζει την Τουρκία και την Ελλάδα να ξεκινήσουν –ξανά– διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφωνιών τους σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όχι όμως χωρίς συμβιβασμούς». Κι ενώ ο τουρκικός Τύπος χαιρέτισε τις συνομιλίες, πολλοί θυμήθηκαν τις δηλώσεις Μητσοτάκη πέρσι το καλοκαίρι: «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»

«Γεωπολιτικό ρίσκο» η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης;

Ερωτήματα γεννάει και η τακτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Στην παρουσίαση της τροπολογίας στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (26/9) ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «η ηλεκτρική σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας», προσθέτοντας πως η χώρα μας συνεισφέρει στον «γεωπολιτικό κίνδυνο» προκειμένου να «καλυφθεί η ανάγκη να αισθανθεί η Κύπρος μεγαλύτερη ασφάλεια». Μετά τις αναφορές περί του «γεωπολιτικού ρίσκου» αρκετοί βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν διευκρινίσεις. Ομως ο υπουργός Ενέργειας δεν επεξήγησε τι εννοούσε, λέγοντας: «Εμείς λέμε ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο, στην υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, στα επιχειρήματά μας και αναλαμβάνουμε το γεωπολιτικό ρίσκο. Το αναλαμβάνουμε…».

Τέλος, σημειώνεται ότι η χώρα μας αναλαμβάνει κατά το ήμισυ (από το 33% που είχε οριστεί αρχικά) να καλύψει το ποσό της επένδυσης του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση ματαίωσης του έργου.

Διαβάστε επίσης

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

 

Documento Newsletter