Η Σούπερ Λίγκα με τις προτάσεις της προς την ΕΠΟ επιθυμεί να περιορίσει τον… ήδη περιορισμένο χώρο δράσης της επιτροπής.
Το 2015, επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατούσε καθεστώς ατιμωρησίας για υποθέσεις διαφθοράς, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας. Το πεδίο δράσης της καθορίζεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο αναφέρεται ότι «στον τομέα ευθύνης και στις επιδιώξεις της ΕΠΟ περιλαμβάνεται η διαρκής προσπάθεια προστασίας της εικόνας του ποδοσφαίρου, από κινδύνους ή βλάβες που προέρχονται από παράνομες, αήθεις ή αντιδεοντολογικές μεθόδους και πρακτικές που πλήττουν την ακεραιότητα και την υπόληψη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».
Παρότι πέρασε μια εξαετία, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει συμβάλει στην εξυγίανση του χώρου. Η λίγκα στις προτάσεις που κατέθεσε στην ΕΠΟ για την τροποποίηση των κανονισμών της επιδιώκει να περιορίσει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας, προφανώς για να μην υπάρχει ούτε ως… μπαμπούλας.
Άρθρο 2α: «Προτείνεται ο περιορισμός των προσώπων που δεσμεύονται (σ.σ.: από τον κώδικα), σε φυσικά μόνο πρόσωπα και όχι σε ΠΑΕ και σωματεία». Στην περίπτωση που εγκριθεί η διάταξη, τότε π.χ. η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν θα κινδυνεύει με οποιαδήποτε ποινή σε περίπτωση που βρεθεί κατηγορούμενος στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Βαγγ. Μαρινάκης.
Άρθρο 2β: Προτείνεται η ένθεση πρόβλεψης ως εξής: «Πρόσωπα που δεν έχουν καμία ποδοσφαιρική ιδιότητα δεν διώκονται κατά τον παρόντα Κώδικα». Αιτιολογία; Eχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδίδονται αποφάσεις κατά φυσικών προσώπων που τουλάχιστον κατά τον χρόνο εκδίκασης των οικείων υποθέσεων έχουν απωλέσει τη σχέση τους με το ποδόσφαιρο. Στις περιπτώσεις αυτές οι χρηματικές ιδίως ποινές που επιβάλλονται δεν εκτελούνται στην πράξη καθώς δεν είναι δυνατή η εκτέλεση. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.
Η άλλη είναι ότι υπάρχουν παράγοντες-στελέχη που ασχολούνται ενεργά με ΠΑΕ της ΣΛ1 χωρίς να έχουν επίσημη ιδιότητα. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει εμπλοκή στην καθημερινότητα της ΑΕΚ χωρίς να έχει επίσημο πόστο.
Άρθρο 25: «Προτείνεται η μεταφορά των εν λόγω αδικημάτων (που περιλαμβάνονται στα άρθρα 17, 18, 19, 21, 26, 27, 29, 30, 31) στον Πειθαρχικό Κώδικα». Τα αδικήματα που αναφέρονται σε αυτά τα άρθρα του ΚΔ είναι τα ακόλουθα: πλαστογραφία και νόθευση, αθέμιτο πλεονέκτημα, δωροδοκία και διαφθορά, ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων, προκαθορισμός αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους, επηρεασμός και χειραγώγηση αγώνα, διαστρέβλωση-αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής αγώνα.
Ως αιτιολογία η λίγκα προβάλλει ότι «η εμπειρία έχει δείξει πως τα πειθαρχικά όργανα λειτουργούν ταχύτερα στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων που και δογματικά είναι εγγύτερα στον χώρο του πειθαρχικού δικαίου». Και σε αυτή την πρόταση υπάρχει αντίλογος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει και ερευνητικό τμήμα, το οποίο εφόσον λειτουργήσει κανονικά μπορεί να βρει στοιχεία που αφορούν τη διαφθορά.
Άρθρο 25: Προτείνεται επίσης η διαγραφή της παρ. 4 που αφορά παραβίαση των κανονισμών και του καταστατικού της ΕΠΟ, διότι, όπως επισημαίνεται στις προτάσεις της λίγκας, «δημιουργείται έτσι μια παράλληλη και αδικαιολόγητη δικαιοδοσία και της Επιτροπής Δεοντολογίας για όλα τα αδικήματα όλων των λοιπών κανονισμών της ΕΠΟ».
Άρθρο 33: Προτείνεται η ένθεση 4ης παραγράφου ως εξής: «Πλην εξαιρετικά επειγουσών περιπτώσεων (λ.χ. περιπτώσεις κινδύνου παραγραφής κ.λπ.) οι υποθέσεις θα εισάγονται και θα περατώνονται στα τμήματα της Επιτροπής Δεοντολογίας με χρονική σειρά με βάση τον χρόνο υποβολής των οικείων καταγγελιών. Κατ’ εξαίρεση, καταγγελίες ή εν γένει υποθέσεις που πιθανολογείται βάσιμα ότι δύνανται να επιφέρουν την ποινή αφαίρεσης βαθμών ή υποβιβασμού ΠΑΕ ή σωματείου σε κατώτερη κατηγορία, εξετάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και αμελλητί».
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι σε σωστή βάση, καθώς είναι ορθό μια ποινή αφαίρεσης βαθμών ή υποβιβασμού να επιβάλλεται εντός της αγωνιστικής περιόδου που έλαβε χώρα η οικεία παράβαση, έτσι ώστε να προστατεύονται και τα δικαιώματα των οικείων λοιπών πληττόμενων ομάδων.