Στις 9 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε εσπευσμένα την αντιτρομοκρατική ατζέντα, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες σε Γαλλία και Αυστρία ανάγκασαν την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχινάς τόνισε δύο από τα μέτρα που προβλέπονται στην ατζέντα: το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης είτε στον φυσικό κόσμο με παρεμβάσεις σε σχολεία και φυλακές είτε στον ψηφιακό «κατεβάζοντας» περιεχόμενο που θα κρίνεται «παράνομο και τρομοκρατικό».
Το δεύτερο είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών αναγνώρισης τόσο αντικειμένων όσο και προσώπων για «τη μείωση των αδύναμων σημείων που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες». Εντύπωση προκάλεσε και μια αποστροφή στον λόγο του επιτρόπου όσον αφορά τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ο οποίος όπως είπε «δεν είναι προαιρετικός».
Η προοπτική μιας Ευρώπης αστυφύλακα ξεσήκωσε αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα. Σε κοινή τους δήλωση η Ενωση για τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα (EDRi), το Αρθρο 19 και το Κέντρο Ερμές κατηγορούν ευθέως την Κομισιόν ότι δράττεται της ευκαιρίας να επεκτείνει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές παρακολούθησης στον δημόσιο χώρο, όπου αν τελικά τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις της ατζέντας μάλλον θα παραβιάζουν παρά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών στην ελευθερία έκφρασης, την ανωνυμία κ.ά.
Η ΕΕ θα πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από εξωτερικές απειλές και τη διατήρηση των αρχών που διέπουν μια δημοκρατία, καθώς ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων.