Εθνικοπατριωτική φιέστα Γιάννας και Κυριάκου στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Εθνικοπατριωτική φιέστα Γιάννας και Κυριάκου στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Με εθνικούς βερμπαλισμούς και μεγαλορρημοσύνες άνοιξε η αυλαία της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της «Επιτροπής 1821» διεξήχθη στη Βουλή, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του αμερικανού πρέσβη και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το Κανάλι της Βουλής διέκοψε δέκα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης την απευθείας μετάδοση της διαδικασίας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην Ολομέλεια με τη συζήτηση Επικαίρων Ερωτήσεων προκείμενου να προβληθεί ειδική εκπομπή για την άφιξη της Γ. Αγγελοπούλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και άλλων. Η κάμερα ακολούθησε τους υψηλούς προσκεκλημένους έως ότου εκείνοι οδηγηθούν στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής όπου και διεξήχθη η εκδήλωση.

Στην αίθουσα της Γερουσίας, ο πρωθυπουργός κάθισε στην ίδια σειρά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ δίπλα του καθόταν ο Πρ. Παυλόπουλος, με τον οποίο είχε θερμή χειραψία. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολ. Γεροβασίλη κάθισε ανάμεσα στην Γ. Αγγελοπούλου και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά. 

«Η δική μας ζωφόρος να αντικρίζει τις μετόπες των ηρώων»

Ο πρόεδρος της Βουλής άνοιξε τις εργασίες της εκδήλωσης. Η χρήση της καθαρεύουσας κατά την ομιλία του ήταν πιο έντονη από ποτέ, ενώ δεν έλειψε και η αναφορά του Κ. Τασούλα στον Ευάγγελο Αβέρωφ.

«Σήμερα, η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή, ξεκινάει τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει την αξία, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να αντικρίσουμε αυτήν την αξία την ιστορία και τον πολιτισμό ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου» είπε ο Κ. Τασούλας και επικαλέστηκε την επαναστατική διακήρυξη του 1821, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν μία ανακοίνωση που αποσαφήνιζε ότι «ο στόχος μας είναι εθνικός και δεν είναι στόχος που ρέπει εις δημαγωγίαν ή σε στασιαστικές επιδιώξεις». Πρόσθεσε δε ότι ο Μαυροκορδάτος προσέθεσε στη διακήρυξη τις παραπάνω αναφορές «για να κατευνάσει -πολιτικά κινούμενος- τις ανησυχίες των συντηρητικών και των αντιδραστικών κύκλων της Ευρώπης ότι εδώ δεν επρόκειτο για καρμποναρισμό, δεν επρόκειτο για ανατρεπτική κίνηση. Επρόκειτο για εθνικό αγώνα που θα οδηγούσε σε απελευθέρωση και ένταξη στο διεθνές σύστημα ομαλώς».

Και έκλεισε την τοποθέτησή του παραθέτοντας το σχήμα για τη σύγχρονη ζωφόρο. «Είμαστε ένα έθνος, θα γιορτάσουμε και προετοιμάζουμε τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας μας και η δική μας ζωφόρος αντικρύζει τις μετόπες των ηρωικών αγώνων και προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση στους αγώνες εκείνων» είπε.

«Ευκαιρία να επανασυστηθούμε στον κόσμο»

Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο χωρίς όμως να κάνει εκτεταμένη χρήση καθαρεύουσας.

«Το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική και στιγμή ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της «Ιεράς Συμμαχίας». Το 2021 έρχεται για να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονας και αφετηρία μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της Ηπείρου και τη Μεσόγειο» σημείωσε εισαγωγικά και συμπλήρωσε μετέπειτα πως τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης είναι μία ευκαιρία για τολμηρό απολογισμό αλλά και για να επανασυστηθεί η Ελλάδα στον κόσμο.

«Τα 200 χρόνια αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους: Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης και αναστοχασμού και μίας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται τελικά για μία επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει μία ευκαιρία στην Ελλάδα να ανασυνταχθεί εσωτερικά αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο» υποστήριξε και αποκάλεσε το εγχείρημα της «Επιτροπής 1821» υπόθεση όλων των Ελλήνων.

«Ορόσημο τους Έλληνες τα 200 χρόνια από την Επανάσταση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Αγγελοπούλου, η οποία όμως προχώρησε σε κάποιες αναφορές με διεθνιστικό περιεχόμενο, κάνοντας ειδική μνεία στον Γ. Αντετοκούνμπο, τον Κάχι Καχιασβίλι και τον Ζαχαρία Ιμάμ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από Σύριους πρόσφυγες και πέρασε πρώτος στη σχολή Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 αποτελούν ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ συμπλήρωσε πως ο εορτασμός θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

«Η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ευκαιρία όχι μόνο για να αναγνωρίσουμε όσα πετύχαμε αλλά και όσα χάσαμε. Να προσδιορίσουμε το πού βρισκόμαστε αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Μία ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον, αλλά και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο» υπογράμμισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως η εφοπλιστική παράδοση της Χίου και οι αμπελώνες στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Σαντορίνη και τη Δυτική Μακεδονία!

Η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε και την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι ο πρώτος «χρυσός» χορηγός της «Επιτροπής 1821».

Δείτε τα μέλη της επιτροπής:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/11/07/5dc3fbe0825e6364274b27e3.pdf

Documento Newsletter