Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους
Το Εθνικό Θέατρο (σπουδαστές/ στριες, καθηγητές/τριες και εργαζόμενοι/ες) πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο προεδρικό διάταγμα 85/22 και τη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, συγκεκριμένα στα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα αδικαιολόγητη εξέλιξη, καθώς με υπουργική απόφαση του υπ. Οικονομικών (7 Απριλίου) υπήρξε τεράστια περικοπή, της τάξης του 70%, στις μη μισθολογικές παροχές των εργαζομένων (π.χ. διατακτικές σίτισης, ρούχα εργασίας, μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.). Αυτό δημιουργεί υποψίες για εκδικητική στάση της κυβέρνησης.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας στο Εθνικό Θέατρο υπογράφηκε στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο, ωστόσο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η σύμβαση είχε ήδη περάσει από το υπουργείο Εργασίας και από το εποπτεύον υπουργείο Πολιτισμού, παρ’ όλα αυτά η διαδικασία καθυστέρησε επί μήνες να προχωρήσει. Αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο απλώς για γραφειοκρατική διαδικασία η οποία προέκυψε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τελικά όμως η σύμβαση «επέστρεψε» πριν από λίγες ημέρες, με υπουργική απόφαση «πετσοκομμένη», στο Εθνικό Θέατρο και συγκεκριμένα με 70% περικοπές στις μη μισθολογικές παροχές. Τα σωματεία βρέθηκαν αιφνιδιαστικά μπροστά σε αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη χωρίς ακόμη να γνωρίζουν αν έγινε λάθος εκ παραδρομής ή αν υπήρξε στοχευμένη κίνηση απέναντι στο Εθνικό Θέατρο. Αρκετοί εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πρόκειται για εκδικητική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η απάντηση σε σχέση με το αν πρόκειται για απλή αβλεψία ή για κάτι διαφορετικό θα δοθεί μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα από το Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν δεν οφείλεται σε γραφειοκρατικό λάθος, τότε μιλάμε για ωμή παρέμβαση στη συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε με κόπο και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες τους. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν εγκριθεί όλες (και στο ΚΘΒΕ και στη Λυρική), ενώ μόνο στο Εθνικό Θέατρο προέκυψε το συγκεκριμένο «κώλυμα». Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης (και στο ελεύθερο θέατρο) και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει και θα ρυθμίζει ρητά και ξεκάθαρα όλο το εύρος των δικαιωμάτων του κλάδου.