Εθνικό Θέατρο: Δίνουν την ταξιθεσία σε ιδιώτες

Εθνικό Θέατρο: Δίνουν την ταξιθεσία σε ιδιώτες

Μόνο το γεγονός ότι οι ταξιθέτες θα επιλέγονται και θα λογοδοτούν όχι στο Εθνικό Θέατρο αλλά στον εργοδότη-επιχειρηματία που θα αναλάβει την ταξιθεσία της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, σημαίνει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν και όχι προς το καλύτερο.

Σκοπό το έχει βάλει η κυβέρνηση να ξεδοντιάσει τον πολιτισμό παραχωρώντας τον σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε εργολάβους, οι οποίοι θα πουλάνε-με το αζημίωτο φυσικά- τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα χέρια και στην ευθύνη των πολιτιστικών φορέων. Τελευταίο κρούσμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου-τις οποίες μας επιβεβαίωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος- είναι η ταξιθεσία του θεάτρου, η οποία γίνεται προσπάθεια να «περάσει» στα χέρια εργολάβου.

Εδώ και 130 χρόνια το Εθνικό Θέατρο προσλαμβάνει ταξιθέτριες/ταξιθέτες για την εξυπηρέτηση του κοινού στις παραστάσεις του. Οι ταξιθέτες, καίρια και ευαίσθητη κατηγορία εργαζομένων είναι «οι άνθρωποι του θεάτρου» εφόσον αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του θεατή και του οργανισμού. Σε αυτούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η καλή η κακή εικόνα του θεάτρου προς τα έξω και προσλαμβάνονται μετά από ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου και κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων και των βιογραφικών των ενδιαφερομένων από επιτροπή που ορίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Οι προσλήψεις των ταξιθετών είναι μερικής-τετράωρης- απασχόλησης και ολίγων μηνών (5μηνες ή 6μηνες) με αμοιβή περίπου 350 ευρώ μηνιαίως και συνήθως οι ενδιαφερόμενοι είναι φοιτητές. Σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου, ο Γιάννης Μόσχος έχει καλέσει σε αυριανή σύσκεψη τους εκπροσώπους του Σωματείου, τη νομική υπηρεσία και την υπεύθυνη διοικητικού του θεάτρου προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της εργολαβικής «λύσης» στο θέμα της ταξιθεσίας.

«Δεν είναι τίποτα οριστικό ακόμα», μας είπε ο κ. Μόσχος σε τηλεφωνική επικοινωνία μας πριν από λίγο, διευκρινίζοντας πάντως ότι «η πρόσληψη ωρομισθίων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών». Τόνισε επίσης σε σχετική ερώτησή μας εάν ένα τέτοιο- πιθανό από ό, τι φαίνεται-ενδεχόμενο, θα έχει επίπτωση στους εργαζόμενους ότι «καμιά διαφορά δεν θα υπάρξει στις αμοιβές τους». Μόνο το γεγονός ότι οι ταξιθέτες θα επιλέγονται και θα λογοδοτούν όχι στο Εθνικό Θέατρο αλλά στον εργοδότη-επιχειρηματία που θα αναλάβει την ταξιθεσία της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, σημαίνει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν και όχι προς το καλύτερο. Αυτή είναι η γενικότερη τάση που πρεσβεύει η κυβέρνηση, η οποία εκχωρεί ακόμα και τον έλεγχο των εισιτηρίων στο μνημείο της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία

Αντίθετα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου Μάκης Σπετσιέρης δεν είναι καθόλου καθησυχαστικός: «Μας φέρνουν προ τελεσμένου γεγονότος μέσα στον Αύγουστο. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τον εργολάβο. Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και όποιος αναλάβει θα θέλει να βγάλει κέρδος». Επειδή προφανώς δεν γνωρίζουμε το αντίτιμο που θα πληρώσει το δημόσιο στον ιδιώτη για τις υπηρεσίες του. Ο Κώστας Κεχαγιόγλου, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου και Πρόεδρος της ΠΟΘΑ μας δήλωσε προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα «Ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε και μάλιστα πολύ έντονα. Δεν θα περάσει έτσι εύκολα αυτό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter