Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των κερδών με ξεζούμισμα των εργαζομένων

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για το νέο σχέδιο που θα οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία δεν είναι πρωτότυπες. Χιλιοειπωμένες είναι οι διακηρύξεις για τις καλύτερες μέρες για όλους που θα διασφάλιζε τάχα η κοινοτική χρηματοδότηση μέσα απ’ το ΕΣΠΑ, το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον την πείρα για να μην πέσουν θύματα της νέας προσπάθειας πολιτικής εξαπάτησης, ότι τάχα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν στη σύγκλιση των κρατών-μελών και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το νέο μεγάλο πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης δεν συνιστά κάποια φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ. Ο στόχος του είναι να διασφαλίσει ευνοϊκούς όρους για νέες κερδοφόρες επενδύσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, για την έξοδο της ΕΕ απ’ τη βαθιά οικονομική κρίση.

Η περιβόητη ώθηση των νέων μεγάλων «πράσινων» επενδύσεων προϋποθέτει το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την επέκταση των «μαύρων» ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Συνοδεύεται από πολιτική 5ου μνημονίου για τον λαό. Οι νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για επιβολή εβδομαδιαίας εργασίας 50 ωρών με απλήρωτες υπερωρίες και ατομικές συμβάσεις δεν οφείλονται στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό των υπουργών της ΝΔ. Αποτελούν συνέχεια των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της δεκαετίας του ’90, που κλιμακώθηκαν με την εφαρμογή των τριών μνημονίων στην Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Εκπορεύονται απ’ τη διαρκή ανάγκη του κεφαλαίου να μεγιστοποιεί τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να αυξάνει τα κέρδη του. Αυτές τις ανάγκες και τις επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υπηρετούν σταθερά τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Είναι συνένοχοι στην προώθηση της πολιτικής που διατηρεί φτηνή την εργατική δύναμη και θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το μεγαλύτερο μέρος απ’ τα 17,8 δισ. ευρώ των κοινοτικών επιδοτήσεων θα το καρπωθούν ευρωπαϊκοί και ιδιαίτερα γερμανικοί όμιλοι στην Ελλάδα για τις επενδύσεις τους στους τομείς της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού (απ’ τον ΟΤΕ και τα αεροδρόμια μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ΔΕΣΦΑ).

Τα νέα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων θα κληθεί να τα αποπληρώσει ξανά ο λαός, όπως πληρώνει τώρα για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και την απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Τα όποια ψίχουλα για επιδόματα μίας χρήσης των εργαζομένων θα μειωθούν το επόμενο διάστημα. Δίνονται προσωρινά για να συγκρατηθεί ένα επίπεδο λαϊκής κατανάλωσης.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες του ανταγωνισμού και της κυριαρχίας των μονοπωλίων οι προσωρινές αναστολές πληρωμών των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων θα μεταφραστούν σε νέα χρέη και νέα λουκέτα την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Κανένας «πράσινος» ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να εξανθρωπίσει το βάρβαρο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η πρόσφατη πείρα από τις «προοδευτικές» κυβερνήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα αποδεικνύει ότι καμιά αλλαγή μηχανοδηγού δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός τρένου που κινείται σταθερά στις αντιλαϊκές ράγες, τις οποίες καθορίζουν η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το πάθημα της «αριστερής» κυβέρνησης του 3ου μνημονίου πρέπει να γίνει μάθημα.

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, στην απόφασή τους να πάρουν θέση μάχης απέναντι στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης για να υπάρξει ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος για να μη βουλιάξουμε στον σημερινό βάλτο.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ