Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Οι ανάγκες ασθενών για αίμα δεν πάνε ποτέ διακοπές»

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Οι ανάγκες ασθενών για αίμα δεν πάνε ποτέ διακοπές»

Την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας ειδικά αυτή την εποχή που οι μεταγγιζόμενοι αντιμετωπίζουν επισφάλεια στη θεραπεία τους επισημαίνει ο επικεφαλής του ΕΚΕΑ

Το καλοκαίρι, την εποχή με τις πιο σοβαρές ελλείψεις σε αποθέματα αίματος, οι εθελοντές αιμοδότες είναι απαραίτητοι όσο ποτέ άλλοτε. Κυρίως οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επισφάλεια στη θεραπεία τους, ενώ το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που εξυπηρετεί τους περισσότερους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος.
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), μιλώντας στο Documento στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ο άνθρωπος είναι η μοναδική πηγή αίματος. Επειδή οι ανάγκες του κόσμου δεν πάνε ποτέ διακοπές, δηλαδή πάντα θα έχουμε τους αρρώστους που θα πρέπει να τους φροντίσουμε, είναι πολύ σημαντικό το καλοκαίρι να μην ανακόπτουμε τους ρυθμούς συγκέντρωσης του αίματος».

Πρόκειται για μια εποχή «με μειωμένη εισροή αίματος παρότι οι ιατρικές πράξεις μειώνονται, τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά και δεν γίνονται χειρουργεία». Βέβαια, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του τουρισμού και των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολύ λογικό να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις.

Καλύπτονται προσωρινά

Οι ανάγκες για αίμα σε επίπεδο μήνα και χρόνου ανέρχονται στις 45.000 και 550.000 μονάδες αντίστοιχα, οι οποίες καλύπτονται. «Εκεί που πιεζόμαστε» εξηγεί ο Π. Κατσίβελας «είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που έχουμε μειωμένη εισροή αίματος. Κάνουμε υπερσυγκέντρωση τους άλλους μήνες για να καλύψουμε τις ανάγκες. Ωστόσο το αίμα δεν συντηρείται επί μακρόν, κατά συνέπεια όσο κι αν μαζέψουμε, ύστερα από 42 ημέρες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ τα αιμοπετάλια συντηρούνται για πέντε μέρες. Καταφέραμε μέσω των αιμοδοτών και των νοσοκομείων να συγκεντρωθούν 40.000 μονάδες αίματος τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να ανακουφιστεί λίγο το σύστημα, όχι να λυθεί το πρόβλημα, βέβαια».

Παρότι μέχρι στιγμής ο μέσος όρος μονάδων που έχουν συγκεντρωθεί ανταποκρίνεται στις ανάγκες για αίμα, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκφράζει τον φόβο του για τον μήνα που διανύουμε: «Φοβόμαστε τις επόμενες ημέρες γιατί η Αθήνα είναι αδειανή. Ολος ο κόσμος είναι στα νησιά, στην ξεκούραση και τη διασκέδαση. Θα παρατηρηθεί έλλειψη γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, που θα έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στην παροχή αίματος. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία θα περάσουν για 10-15 μέρες μια δύσκολη περίοδο μέχρι να ανακτηθεί η εισροή».

Υπό πίεση το «Αγία Σοφία»

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, «εντοπίζονται στο Παίδων “Αγία Σοφία” που φροντίζει γύρω στους 761 ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία. Είναι ένα κέντρο που θα δεχτεί πίεση. Προσπαθούμε να το ενισχύουμε με τα περισσεύματα των άλλων νοσηλευτικών μονάδων. Εκεί έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία γενικώς το καλοκαίρι τα υφίστανται οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία. Το θεωρούμε και άδικο και προσπαθούμε να το ανατρέψουμε».

Τα αποθέματα αίματος καλύπτουν «κατά 19% τα χειρουργεία και το τραύμα, κατά 20% τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και η μεγαλύτερη ποσότητα τους ανθρώπους με χρόνιες αναιμίες, καρκίνους, λευχαιμίες, μεταμοσχεύσεις και γενικώς όλο το φάσμα της ιατρικής. Βέβαια, όσο θα μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας οι ανάγκες για αίμα ολοένα θα αυξάνονται» παρατηρεί ο Π. Κατσίβελας.

Το ΕΚΕΑ είναι υπεύθυνο για τη διανομή και όχι για τη συλλογή αίματος, καθώς τη βασική ευθύνη έχουν τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό συζητώντας με τον Π. Κατσίβελα για τις κατά τόπους δυσκολίες που υπάρχουν μας εξηγεί ότι κάποια νοσοκομεία κάνουν εξαιρετική δουλειά αλλά υπάρχουν και άλλα που λόγω συνθηκών δυσκολεύονται στη συγκέντρωση μονάδων αίματος.

«Για παράδειγμα» μας επισημαίνει, «το 98% του αίματος που συγκεντρώνει το νοσοκομείο της Αμφισσας είναι από εθελοντές αιμοδότες. Τρομακτικά ποσοστά. Αλλο ένα παράδειγμα είναι η Κέρκυρα, η καλύτερη αιμοδοτικά περιοχή μας. Συγκεντρώνει πάνω από 160 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους, εν αντιθέσει με τον γενικό μέσο όρο που είναι 54 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους».

Δείτε επίσης:

Βασίλη και ψεύδεσαι και τα φοράς λάθος!

Ξεπλένει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο Συνολάκης: Η φωτιά ήταν… «WUI», ευτυχώς έσβησε (Video)

Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μιλούν για… «επιτυχία» ενώ η φωτιά από τον Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι

Όταν ο Κικίλιας διαβεβαίωνε πως προτεραιότητα είναι η Αττική λόγω υψηλής επικινδυνότητας

Ετικέτες

Documento Newsletter