Εθνική βόλεϊ: 34 χρόνια από τον άθλο της Γάνδης

Εθνική βόλεϊ: 34 χρόνια από τον άθλο της Γάνδης

Το 1987 ήταν χρονιά θριάμβων για τον ελληνικό αθλητισμό καθώς γράφηκαν εποποιίες σε μπάσκετ και βόλεϊ. Τον Ιούνιο η εθνική μπάσκετ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και τέσσερις μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1987, η εθνική βόλεϊ ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωβόλεϊ στη Γάνδη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Επιτυχία που δυστυχώς παραμένει η μοναδική μέχρι σήμερα στο άθλημα σε εθνικό επίπεδο!

Η αφρόκρεμα του αθλήματος

Η εθνική Ελλάδας στο βόλεϊ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γάνδη σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου 1987, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη και με μια χρυσή φουρνιά βολεϊμπολιστών όπως οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Θανάσης Μουστακίδης, Στέλιος Καζάζης, Σωτήρης Αμαριανάκης και τα άλλα παιδιά που αποτελούσαν την αφρόκρεμα του ελληνικού βόλεϊ.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξάχθηκε σε δύο ομίλους των έξι ομάδων. Η Ελλάδα συμμετείχε στον β΄ όμιλο του Γκενκ και προς έκπληξη όλων κατέλαβε τη δεύτερη θέση του ομίλου της, ενώ έχασε την πρωτιά στην ισοβαθμία από τη Σουηδία λόγω χειρότερου συντελεστή σετ!

Στην πρεμιέρα του ομίλου η εθνική νίκησε την πανίσχυρη τότε Τσεχοσλοβακία, προκαλώντας αίσθηση στη διοργάνωση. Ολοι μίλησαν για τύχη, όμως η ομάδα του ομοσπονδιακού τεχνικού Μαργαρίτη φρόντισε να γράψει ιστορία και με τον επόμενο άθλο της, που ήταν η νίκη επί της Βουλγαρίας στο δεύτερο παιχνίδι με 3-1 σετ. «Αν το 3-2 επί της Τσεχοσλοβακίας ήταν απίστευτο, το 3-1 επί της Βουλγαρίας απλά έμοιαζε με ψέμα…» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του εκείνη την εποχή ο τεράστιος Στ. Καζάζης.

Οι διεθνείς χωρίς άγχος πλέον έκαναν περίπατο με την Ισπανία (3-0) και στη συνέχεια νίκησαν και τη διοργανώτρια χώρα, το Βέλγιο, με 3-2. Στο ντέρμπι της πρωτιάς απέναντι στην πανίσχυρη τότε Σουηδία η εθνική έχασε 3-1 σετ και πήρε με ρεκόρ 4-1 νίκες τη δεύτερη θέση και μαζί το εισιτήριο για την τετράδα. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαθήριο που λεγόταν Σοβιετική Ενωση (στο τέλος στέφτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης) και ηττήθηκε εύκολα 3-0.

Ομως οι διεθνείς φυλούσαν το καλό για το τέλος. Εκεί όπου βρήκαν ξανά απέναντι τους στον μικρό τελικό την περίφημη Σουηδία των μεγάλων άσων του αθλήματος, όπως ο Γκούσταφσον (αργότερα έπαιξε για μία σεζόν στον Ολυμπιακό), ο Σάαφ και ο Νίλσον. Οι Σουηδοί προηγήθηκαν δύο φορές στα σετ (0-1, 1-2), αλλά η Ελλάδα κατάφερε δύο φορές να ισοφαρίσει. Ηταν ένας συγκλονιστικός αγώνας που διήρκεσε δύο ώρες και 46 λεπτά και ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια σε όλο το τουρνουά.

Το καλύτερο θρίλερ

Ο μικρός τελικός πήγε στο τάι μπρέικ και το θρίλερ που παίχτηκε ήταν μοναδικό. Η Σουηδία προηγήθηκε 13-8 και ήθελε πλέον μόνο δύο πόντους για να πάρει τη νίκη και την τρίτη θέση.

Ομως οι Ελληνες διεθνείς δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με αντεπίθεση διαρκείας και σερί 5-0 ισοφάρισαν 13-13. Με την ψυχολογία στα ύψη και τους Σουηδούς να τα έχουν χαμένα, η εθνική με τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη έκανε το τελικό 1614, πήρε τη νίκη 3-2 και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο, επιτυχία που παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού βόλεϊ.

Για την ιστορία, η αποστολή της εθνικής ήταν: Στέλιος Καζάζης (αρχηγός), Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Τάσος Τεντζέρης, Δημήτρης Γόντικας, Σωτήρης Αμαριανάκης, Σάκης Μουστακίδης, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Κώστας Μαργαρώνης, Δημήτρης Καζάζης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Μάκης Δημητριάδης, Γιάννης Νικολαΐδης, Λευτέρης Τερζάκης, Κώστας Γκουντάκος. Προπονητής: Θανάσης Μαργαρίτης, βοηθός προπονητή: Κυριάκος Παντελιάς, αρχηγός αποστολής: Κώστας Παγώνης (αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ), team manager: Γιώργος Φραγκάκης.

Μετά τον θρίαμβο ο αρχηγός Στ. Καζάζης είχε δηλώσει: «Πρέπει να καθιερωθούμε μες στις πέντε πρώτες ομάδες της Ευρώπης κι από κει και πέρα με πολλή δουλειά και πολλή προσπάθεια να προσπαθήσουμε να πάμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι και το μεγάλο μου όνειρο».

Ετικέτες

Documento Newsletter