Η εξαιρετική παρουσία της εθνικής ομάδας στον όμιλο του Nations League που την έφερε ισόβαθμη με την Αγγλία, από την οποία έχασε την πρώτη θέση και την άνοδο στη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, πέρα από τη δεύτερη ευκαιρία που θα έχει για άνοδο στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην εξάχρονη ιστορία της διοργάνωσης και πέρα από το γόητρο, απέφερε και πολλά σημαντικά ακόμη κέρδη για τη «γαλανόλευκη».
Πρώτα απ’ όλα, η εθνική έκανε άλμα δώδεκα θέσεων στο ranking της FIFA και από τη θέση 54 σκαρφάλωσε στη θέση 42. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εθνική ανέβηκε στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ 2026 που θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου και μάλιστα τη φέρνει σε όμιλο τεσσάρων ομάδων και όχι πέντε. Η εθνική μας ομάδα στο 2ο γκρουπ θα έχει παρέα τις Ουκρανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σερβία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία,
Σλοβακία, Τσεχία, Νορβηγία, τις οποίες θα αποφύγει στην κλήρωση. Επίσης αυτό σημαίνει ότι θα έχει μόνο έναν μεγάλο αντίπαλο στον όμιλο και όχι δύο, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Το σύστημα διεξαγωγής
Οι ομάδες θα χωριστούν σε δώδεκα ομίλους, εκ των οποίων οι μισοί θα έχουν τέσσερις ομάδες και οι υπόλοιποι πέντε. Οι δώδεκα πρώτοι των ομίλων θα προκριθούν απευθείας στην τελική φάση του Μουντιάλ, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση μαζί με τις τέσσερις καλύτερες του Nations League (συνολικά 16 ομάδες) θα σχηματίσουν έπειτα από κλήρωση τέσσερα τουρνουά τύπου final four (με ημιτελικούς και τελικό) και οι τέσσερις νικητές θα πάρουν τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τα γήπεδα των ΗΠΑ.
Τα πέντε γκρουπ δυναμικότητας είναι:
1ο: Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία, Ελβετία, Δανία, Αυστρία
2ο: Ουκρανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σερβία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Νορβηγία
3ο: Σκωτία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Φινλανδία, Ισλανδία, Β. Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ισραήλ
4ο: Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Λευκορωσία, Αρμενία, Κόσοβο, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Κύπρος, Νήσοι Φερόε, Λετονία, Λιθουανία
5ο: Μολδαβία, Μάλτα, Ανδόρρα, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο
Σε τρεις χώρες
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα είναι το 23ο στην ιστορία της διοργάνωσης και θα συμμετάσχουν 48 ομάδες αντί για 32 που συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις. Το τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου 2026 σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) και οι συνολικά 104 αγώνες θα φιλοξενηθούν σε 16 πόλεις. Οι 84 αγώνες, μεταξύ των οποίων οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός, θα διοργανωθούν στις ΗΠΑ, ενώ Καναδάς και Μεξικό θα φιλοξενήσουν από δέκα αγώνες.
Να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα των τριών χωρών κέρδισε εκείνη του Μαρόκου στην ψηφοφορία που έγινε στο 68ο Συνέδριο της FIFA (τι ειρωνεία!) στη Μόσχα. Τότε που τίποτε δεν προμήνυε ότι η Ρωσία θα αποκλειόταν από κάθε αθλητική και όχι μόνο δραστηριότητα ανά τον κόσμο λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Οπως και να έχει, το Μουντιάλ της Αμερικής είναι το πρώτο έπειτα από εκείνο σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία το 2002 που θα φιλοξενηθεί σε περισσότερα από ένα κράτη και το πρώτο στις ΗΠΑ από το 1994 (με την πρώτη ελληνική συμμετοχή). Το Μεξικό θα γίνει η πρώτη χώρα που φιλοξενεί για τρίτη φορά αγώνες τελικής φάσης Παγκόσμιου Κυπέλλου (μετά τις διοργανώσεις του 1970 και του 1986), ενώ θα είναι η πρώτη φορά για τον Καναδά.
Οπως ανακοίνωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου στο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού, για το οποίο ο πρόεδρος της FIFA είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι στάδιο, είναι ναός του ποδοσφαίρου». Στο πρώτο ματς της διοργάνωσης θα αγωνιστεί το Μεξικό, ενώ οι άλλες δύο διοργανώτριες θα αγωνιστούν την επόμενη ημέρα. Ο Καναδάς στο Τορόντο και οι ΗΠΑ στο Λος Αντζελες. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2026 στο MetLife Stadium στο Νιου Τζέρσεϊ.
Από τις 16 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ, εκτός ΗΠΑ βρίσκονται μόνο πέντε: το Τορόντο και το Βανκούβερ στον Καναδά και στο Μεξικό η Πόλη του Μεξικού, η Γουαδαλαχάρα και το Μοντερέι.
Διαβάστε επίσης:
ΝΔ: Ηχηρή παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά