Στο έπος της Πορτογαλίας η εθνική είχε τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας της ιστορίας της (28,4) και η σημερινή είναι η πιο νεανική των 96 χρόνων της σε επίσημα παιχνίδια (22,7)
Oλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα παραμιλάει με την εθνική ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά την εμφάνιση και τη νίκη της στη Γλασκώβη εναντίον της Σκωτίας (0-3) και αποθεώνει τα τρομερά «μωρά» της όχι μόνο για την μπάλα που έπαιξαν, αλλά (και κυρίως αυτό) για το γεγονός ότι στο Χάμπντεν Παρκ την περασμένη Κυριακή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρατάχθηκε σε επίσημο ματς με τη νεότερη σε ηλικία ενδεκάδα στην 96άχρονη ιστορία του, με τον μέσο όρο της να φτάνει τα 22,7 χρόνια!
Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ (μ.ό. 23 έτη) κατείχε από τις 3 Δεκεμβρίου 1958 η εθνική ομάδα που παράταξε στο «Απ. Νικολαΐδης» ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Μηγιάκης στον αγώνα των προκριματικών του πρώτου Κυπέλλου Εθνών κόντρα στη Γαλλία 1-1. Ηταν η ρεβάνς της συντριβής μας από τους «τρικολόρ» στο Παρίσι με 7-1, στην οποία έκαναν ντεμπούτο στην εθνική οι 20άχρονοι Γιώργος Σιδέρης, Στέλιος Ψύχος και ο 19χρονος Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.
Η ενδεκάδα της εθνικής σε εκείνο το ματς: Θεοδωρίδης (23), Παπουλίδης (23), Λινοξυλάκης (25), Αγγελόπουλος (21), Πολυχρονίου (22), Νεμπίδης (30), Σιδέρης (20), Παπαεμμανουήλ (19), Υφαντής (22), Νεστορίδης (28), Ψύχος (20).
Ομως, όσο κι αν ο κόσμος θέλει να βλέπει νέο αίμα, φρεσκάδα και υγεία στην εθνική ομάδα (και στους συλλόγους) και να αποθεώνει τους πιτσιρικάδες, το πλέον εντυπωσιακό τουλάχιστον με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία του σε μεγάλη διοργάνωση, που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Euro 2004, τη σημείωσε στον τελικό της διοργάνωσης, κόντρα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία (1-0), όπου ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την πιο «γερασμένη» εθνική ομάδα, με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην ιστορία της, τα 28,4 χρόνια!
Η ενδεκάδα της εθνικής σε εκείνο τον αξέχαστο τελικό: Νικοπολίδης (33), Φύσσας (31), Καψής (30), Δέλλας (28), Σεϊταρίδης (23), Ζαγοράκης (32), Κατσουράνης (25), Μπασινάς (28), Γιαννακόπουλος (29), Χαριστέας (24), Βρύζας (30).
Παρόν και μέλλον
Για να επιστρέψουμε στο παρόν, να πούμε ότι ο Γιοβάνοβιτς στην ενδεκάδα της Γλασκώβης δεν είχε παίκτη ηλικίας 30 και άνω, με τον μεγαλύτερο να είναι ο 29χρονος Δημήτρης Γιαννούλης! Παράλληλα, είχε σε αυτή δύο διεθνείς
Η ενδεκάδα που παρέταξε ο Γιοβάνοβιτς στη Γλασκώβη δεν είχε παίκτη ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ ντεμπούτο στο αρχικό σχήμα έκαναν δύο διεθνείς κάτω των 19 ετών
κάτω των 19 ετών που έκαναν ντεμπούτο στο αρχικό σχήμα. Τον εκπληκτικό 17χρονο Κωνσταντίνο Καρέτσα και τον τρομερό 18άχρονο Χρήστο Μουζακίτη, ενώ ο 22άχρονος Ζαφείρης και ο 23χρονος Βαγιαννίδης πήραν τις θέσεις Μάνταλου και Ρότα αντίστοιχα.
Οι ηλικίες των διεθνών που ξεκίνησαν στο ματς με τη Σκωτία: Τζολάκης 22 ετών, Βαγιαννίδης 23, Μαυροπάνος 27, Κουλιεράκης 21, Γιαννούλης 29, Ζαφείρης 22, Μουζακίτης 18, Τζόλης 23, Κωνσταντέλιας 22, Καρέτσας 17, Παυλίδης 26.
Αυτή η εντεκάδα είναι η μικρότερη σε ηλικία στην ιστορία της εθνικής σε επίσημο ματς και συνολικά η δεύτερη, καθώς στις 3 Ιουλίου 1960, με προπονητή τον παλιό άσο της ΑΕΚ Τρύφωνα Τζανετή, η Ελλάδα είχε παραταχθεί με ενδεκάδα που είχε μέσο όρο ηλικίας 22,3 έτη σε φιλικό ματς στη Κοπεγχάγη απέναντι στη Δανία (συντριβή 7-2), στο ντεμπούτο του Αριστείδη Καμάρα. Η σύνθεση: Θεοδωρίδης, Αναστασιάδης, Στεφανάκος, Καμάρας, Λουκανίδης, Δερμάτης, Συμεωνίδης, Παπαεμμανουήλ, Σιδέρης, Γρηγοριάδης, Χολέβας (44΄ Θεοφάνης).
Το απολαμβάνουν
Η σημερινή εθνική ομάδα αποτελείται από παιδιά με κίνητρο, που τους αρέσει να παίζουν και να το απολαμβάνουν. Δεν το κρύβουν κι αυτό φαίνεται εντός κι εκτός γηπέδων. «Εχουμε μια καλή γενιά, που μπορεί να κάνει πολλά» δήλωσε ο νέος στην ομάδα και νεότερος στην ηλικία, Κων. Καρέτσας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράσημο να παίζεις για την Ελλάδα» λέει ο Κων. Τζολάκης. «Χαίρομαι πολύ που είμαι μέρος αυτής της ομάδας» συμπληρώνει ο Χρ. Μουζακίτης.
Οσο για τον πρωτομάστορα αυτής της εθνικής που χτίζεται πάνω σε γερές βάσεις, τον Γιοβάνοβιτς, η δήλωσή του μετά το 3-0 στη Σκωτία αρκεί για να κατανοήσουμε απόλυτα το παρόν και το μέλλον της εθνικής ομάδας: «Ο Ελληνας παίκτης είναι γενναίος, έχει θάρρος, θράσος και διεκδικεί. Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα με όλους τους παίκτες, όπως κι αυτοί που απουσιάζουν, αλλά προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να δείξουν τι μπορούν. Εγώ απολαμβάνω κάθε στιγμή μαζί τους. Είμαστε μια ομάδα με αγωνιστική ταυτότητα, η οποία στα δύσκολα, ανεξαρτήτως της ηλικίας, μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί».
Στο χρηματιστήριο
Πέρα από τα αγωνιστικά οφέλη της σημερινής εθνικής ομάδας, που σκόρπισε ελπίδες για κάτι πολύ πιο μεγάλο στο άμεσο μέλλον και τη διεκδίκηση με αξιώσεις της πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026, οι διεθνείς έχουν και τα δικά τους προσωπικά οφέλη από αυτές τις καταπληκτικές εμφανίσεις στα… τρία από τα τέσσερα ημίχρονα με τους Σκωτσέζους. Πρώτον, μπήκαν στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και, δεύτερον, ανεβάζουν κατακόρυφα τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αν μάλιστα δει κάποιος πόσο έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο η αγοραστική αξία των διεθνών, θα καταλάβει τι έχουν πετύχει.
Σύμφωνα λοιπόν με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Transfermarkt, το οποίο αναφέρεται –πέρα από τα στατιστικά στοιχεία– και στη χρηματιστηριακή αξία κάθε παίκτη, η εθνική ομάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι στο Χάμπντεν Παρκ έχει χρηματιστηριακή αξία 133,3 εκατομμυρίων ευρώ! Και μάλιστα χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή τα δύο παιχνίδια με τη Σκωτία. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πού θα φτάσει η συνολική αξία της μικρότερης ηλικιακά ενδεκάδας, όταν μπει στη ζυγαριά η εμφάνιση του Καρέτσα, του Τζόλη, του Μουζακίτη, του Κωνσταντέλια, του Ζαφείρη, του Τζολάκη, του Κουλιεράκη και των υπόλοιπων διεθνών. Λογικά θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Για την ώρα, σύμφωνα με το Transfermarkt, ο πιο ακριβός είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης (23 εκατ.) και τον ακολουθούν οι Τζόλης (18 εκατ.), Κωνσταντέλιας (17 εκατ.) και Μαυροπάνος (17 εκατ.). Εννοείται πως μετά τα δύο παιχνίδια με τη Σκωτία τα ποσά θα αλλάξουν εντυπωσιακά. Και μην ξεχνάμε ότι έρχονται από πίσω ο 18άχρονος Χαράλαμπος Κωστούλας με αξία 8 εκατ. ευρώ, ο 19χρονος Στέφανος Τζίμας των 10 εκατ., ο 20άχρονος αριστερός μπακ (και ενίοτε στόπερ) Νόα Αλεν, συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι στην Ιντερ Μαϊάμι και άλλα παιδιά…
Και για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αξία έχει πάρει η εθνική ομάδα στο διεθνές χρηματιστήριο, αρκεί να πούμε ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα το ρόστερ του Ολυμπιακού, κατόχου του Conference League, φτάνει τα 117 εκατ. ευρώ, με τον Παναθηναϊκό να τον ακολουθεί στα 102 εκατ. ευρώ…
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές την Κυριακή – Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες