Εθνική Ασφαλιστική: Αποζημίωση-μαμούθ για αθέμιτες πρακτικές

Σημαία του θα είχε κάνει ο πολυσχιδής Ιωάννης Ραπτόπουλος, αν δεν είχε αποβιώσει, τη μεγάλη δικαστική δικαίωσή του μέσα από μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών που αναγκάζει την Εθνική Ασφαλιστική να καταβάλει το ποσό των 11,28 εκατομμυρίων ευρώ αφενός στο «παιδί» του, την πτωχευμένη πλέον Express Service ΑΕΕ, και αφετέρου στον ίδιο τον εκλιπόντα ή ακριβεστέρα στην ατομική του επιχείρηση.

Το ιλιγγιώδες ποσό της αποζημίωσης αφορά, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ττις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που εφάρμοζε η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία εντός του 2021 ξεπουλήθηκε έναντι πινακίου φακής στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners (στο οποίο λίγο καιρό αργότερα προσλήφθηκε η κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη).

Η δικαστική αυτή εξέλιξη αφορά αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο οδικής βοήθειας μόνο στη Λάρισα και μόνο για οκτώ μήνες, αλλά ουδείς μιλάει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους νομούς αλλά και κατά πόσο μπορεί να επιφέρει από την πλευρά του fund αίτηση για μείωση του ευτελούς τιμήματος των 451 εκατομμύριων ευρώ για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι από το ονομαστικό αυτό τίμημα η Εθνική Τράπεζα θα πάρει σίγουρα μόνο τα 334 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα τα πάρει τμηματικά και υπό αίρεση εφόσον επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου των καταστημάτων της σε βάθος 15ετίας.

Από το 1996

Οποια κι αν είναι η απάντηση στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα, αυτό που προκαλεί περιέργεια είναι ότι δεν σχολιάζεται μια δικαστική απόφαση που στην ουσία και πέραν της υπέρογκης αποζημίωσης αναδεικνύει τον ζόφο του αθέμιτου ανταγωνισμού που άρχισε να διεξάγει η Εθνική Ασφαλιστική το 1996, για να δικαιωθεί τελικά η Express Service το 2021! Εν πολλοίς, είναι αυτές οι αθέμιτες πρακτικές οι οποίες στραγγάλισαν τη μεγαλύτερη εταιρεία οδικής βοήθειας της χώρας, που ξεκίνησε ως ατομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη το 1977 και κατέληξε να προσφέρει οδική βοήθεια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ηταν

το όραμα του Ι. Ραπτόπουλου που ξεκίνησε με την ατομική επιχείρηση Express Service Οδική βοήθεια, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Express Service ΑΕΕ. Οι δύο αυτές επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως αναγράφεται στην απόφαση: «είχαν συνάψει ατύπως κοινοπρακτικό δεσμό με τον διακριτικό – και ευρέως γνωστό στο καταναλωτικό κοινό τίτλο “EXPRESS SERVICE”, δημιουργώντας προς τούτο ένα μεγάλο δίκτυο, αποτελούμενο από ίδια οχήματα και ικανό ανθρώπινο δυναμικό εξυπηρετώντας όλες τις περιοχές της Ελλάδας επί 24ώρου βάσης».

Αυτή την επιτυχία εζήλωσε και προσπάθησε να καπηλευτεί η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και πολλές άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Ξεκίνησαν λοιπόν να δραστηριοποιούνται στην αγορά οδικής βοήθειας. Το πρόβλημα βέβαια ήταν ότι το έκαναν παράνομα (γι’ αυτό άλλωστε καλείται τώρα η Εθνική Ασφαλιστική να πληρώσει 11,28 εκατ. ευρώ για τις αθέμιτες πρακτικές που υιοθέτησε μόνο στον νομό Λάρισας και μόνο για οκτώ μήνες, δηλαδή από την 1-1-2010 έως τις 31-08-2010)…

Η Εθνική Ασφαλιστική δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο της οδικής βοήθειας διαφημίζοντας τις υπηρεσίες της στο καταναλωτικό κοινό. Ομως, επειδή δεν είχε δικά της μέσα οδικής βοήθειας, πρόσφερε την υπηρεσία μέσω άλλων εταιρειών, οι οποίες όμως δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Αυτή η παρατυπία της έδωσε το δικαίωμα να μπορεί να πωλεί πολύ φτηνά τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Υπό το βάρος αυτών των συνεπειών, που στραγγάλιζαν την ιδιωτική πρωτοβουλία, ο Ι. Ραπτόπουλος πέτυχε με την υπ’ αριθμόν 743/2009 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει στην Εθνική Ασφαλιστική να συνάπτει συμβάσεις παροχής οδικής βοήθειας χωρίς η ίδια ή οι συνεργαζόμενες με αυτήν επιχειρήσεις να διαθέτουν οχήματα προορισμένα και διαμορφωμένα για οδική βοήθεια και χωρίς το ανάλογο προσωπικό και την εν γένει απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τις εγκαταστάσεις για την παροχή στους πελάτες οδικής βοήθειας, υποχρεώνοντάς την να παραλείπει τις ενέργειες αυτές, επ’ απειλή σε βάρος της χρηματικής ποινής €2.000 για κάθε μελλοντική παραβίαση της υποχρέωσής της.

Δεν πτοήθηκε

Οπως φαίνεται, αυτή την απόφαση του 2009 έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2010. Ο Ι. Ραπτόπουλος προσέφυγε δικαστικά για το διάστημα από 01-01-2010 έως και 31-08-2010 και μόνο για τον νομό Λάρισας, όπου η Εθνική Ασφαλιστική (με βάση όσα είχε καταφέρει να συλλέξει η Express Service) είχε τελέσει 5.644 παραβιάσεις της απόφασης. Ως εκ τούτου, η Express Service ζητούσε το ποσό των 11,28 εκατομμυρίων ευρώ (5.644 x 2.000 ευρώ χρηματική ποινή). Εύλογα καταλαβαίνουμε το μέγεθος των αθέμιτων πρακτικών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και την απώλεια κερδών της Express Service!

 

Ετικέτες