«Εθνική Σύμπνοια» διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

«Εθνική Σύμπνοια» διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης.

Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα»

Κατρούγκαλος: Δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

“Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση”, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας”.

“Γι αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη”, σημείωσε “και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου”, πρόσθεσε.

“Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας”.

Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε: “Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος”.

Α. Λοβέρδος: Το ΚΙΝΑΛ ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημείωσε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.

«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει».

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επισήμανε ότι «οι προϋποθέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι καλός όρος για την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής». «Διχοτομήσεις εξωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα, δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, και αυτό και πάλι είναι καλό».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου προετοιμάζεται, έτσι όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε και την πρόταση αυτή ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, και σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα συνδυάσαμε τη δική μας τοποθέτηση με μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας, με τα θέματα που αφορούν την Άμυνα της πατρίδας», σημείωσε και κατέληξε: «Δηλαδή οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής άμυνας».

Σ.Σακοράφα: Η Ελλάδα αποτελεί και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ενημέρωση και η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Και τόνισε ότι στάση του ΜέΡΑ25 «παραμένει η εθνική συνεννόηση στη βάση του ρεαλισμού και της νηφάλιας προσέγγισης στα θέματα που αφορούν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας».

«Εμείς θέσαμε το θέμα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι τυχαίνει και να ορίζουν και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα έχει την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της και ότι έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Γκιουλέκας είπε πως εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Από την άλλη, σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Άγγελος Συρίγος: Ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας

Την κοινή αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της στάσεως της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όλων των κινήσεων στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο καιρό. «Μας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προτάσεις για βελτιώσεις στη στρατηγική που ακολουθούμε. Κρατάμε όμως το πλέον σημαντικό, ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας για το μνημόνιο Τουρκίας -κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως είναι κάτι που έχει ξεκινήσει ως συζήτηση, βγήκε επισήμως τον Νοέμβρη του 2018, όταν επισκέφτηκε ο Ακάρ τη λιβυική πρωτεύουσα και τότε παρουσιάστηκε χάρτης. Έκτοτε, συμπλήρωσε, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις και είναι προφανές ότι όταν οι δυνάμεις του αντιπάλου του Χαφτάρ βρίσκονται 10 χλμ από το κέντρο της Τριπόλεως η κυβέρνηση Σαράζ πιάνεται από τα μαλλιά της και πιάνει και υπογράφει μια εντελώς παράνομη συμφωνία, διότι από την Τουρκία περιμένει μήπως επιβιώσει στην εμφύλια σύγκρουση που υπάρχει στη Λιβύη. Αυτό εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία.

Εστιάζοντας στη στάση της Ελλάδας, είπε πως είναι η στάση που θεωρείται αυτονόητη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτή την κυβέρνηση, «δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν ότι αφήνει να εννοηθεί και στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως αν ισχύει αυτό και το μνημόνιο για στρατιωτικά μέσα, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχουμε σαφή παραβίαση αποφάσεως του ΟΗΕ που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και είναι ένα θέμα που πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το εμπάργκο είναι μια κατάσταση που οφείλουν να κρατήσουν τα τρίτα κράτη, διαμήνυσε περαιτέρω.

Μ. Λαζαρίδης: Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία

Η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην προκλητικότητα βάσει του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης. Σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα, προσέθεσε.

Σχόλιο του ΚΚΕ που δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο

Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter