Εθνική Ασφαλιστική: Δύσκολο να συγκαλύψεις ένα σκάνδαλο με άλλο μεγαλύτερο!

Εθνική Ασφαλιστική: Δύσκολο να συγκαλύψεις ένα σκάνδαλο με άλλο μεγαλύτερο!

Αφού πρώτα μαγείρεψαν τα στοιχεία ρίχνοντας την αξία της κάτω από το μισό, τώρα είναι έτοιμοι να δώσουν το 80% των μετοχών της στην απαξιωτική τιμή των 480 εκατ. ευρώ

Υστερα από τρεις απόπειρες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στις οποίες είχε εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από τον κινεζικό όμιλο Fosun αλλά δεν προχώρησε λόγω της βούλησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακόψουν την κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα, η διακυβέρνηση της ΝΔ δρομολόγησε το φθινόπωρο του 2019 την τέταρτη απόπειρα. Κι ενώ αρχικά φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες, τελικά υπήρξε μόνο ένας αποφασισμένος υποψήφιος αγοραστής: το fund CVC, που τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Λητώ, Creta Interclinic) στην Ελλάδα και εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην ιδιωτική υγεία.

Για κάποιον λόγο, ασαφή μέχρι πρότινος, η διαπραγμάτευση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τον υποψήφιο αγοραστή κράτησε ενάμιση ολόκληρο χρόνο, μέχρι που πριν από κάποιες εβδομάδες διέρρευσε ότι το CVC έκανε μια εξαιρετικά χαμηλή προσφορά, μόλις 480 εκατ. ευρώ, για την αγορά του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Δεν λαμβάνει υπόψη την καθαρή της θέση

Η προσφορά αυτή διαμορφώνει την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 600 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η καθαρή της θέση είναι 1,08 δισ. ευρώ. Δηλαδή απαξιώνει εντελώς την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την καθαρή της θέση ούτε τα τεράστια αποθεματικά της ύψους 3,5 δισ. ευρώ ούτε την υπερκάλυψη των δεικτών φερεγγυότητάς της ούτε καν το πραγματικό της αντίκρισμα ως κορυφαίας ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αν υπολογίσουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική το 2019 είχε κέρδη 81,6 εκατ. ευρώ αποτελώντας τη δεύτερη σε κερδοφορία ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και ότι, παρά την προσωρινή μείωση της κερδοφορίας της λόγω της πανδημίας, τα καθαρά της κέρδη προβλέπεται να φτάσουν κατά την επόμενη τριετία τα 120 εκατ. ευρώ, γίνεται προφανές ότι η προσφορά αντιπροσωπεύει μόλις μια πενταετία κερδών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η τελική απόφαση για την αποδοχή ή μη της προσφοράς του CVC θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας μέσα στο επόμενο 15θήμερο και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι καταφατική, ενώ θα αιτιολογηθεί με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πιέζει για ολοκλήρωση της πώλησης μέσα στο 2020.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημία;

Ο πραγματικός λόγος ωστόσο που μια τόσο χαμηλή προσφορά θα γίνει αποδεκτή είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ελέγχει το ΤΧΣ, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας, είναι ιδεολογικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και είναι διατεθειμένη να δεχτεί την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακόμη και με το προτεινόμενο εξευτελιστικό τίμημα. Η ζημία θα αναληφθεί βεβαίως από την ίδια την Εθνική Τράπεζα, από το ελληνικό δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ και από τους δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχους της ΕΤΕ.

Το απρόσμενα σκανδαλώδες ωστόσο στην επιχειρούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν οι μεθοδεύσεις που έγιναν από τη διοίκηση της ΕΤΕ (άραγε με οδηγίες του ΤΧΣ και της κυβέρνησης;) για να κλείσει η πώληση χωρίς να εμφανιστεί η πραγματική ζημία της τράπεζας.

Κίνηση-κλειδί ήταν η πρόσληψη από την ΕΤΕ της πολυεθνικής ελεγκτικολογιστικής PricewaterhouseCoopers (PwC) ως συμβούλου της για την πώληση και ως ορκωτού ελεγκτή στην Εθνική Ασφαλιστική. H PwC είναι κατάλληλη εταιρεία γι’ αυτήν τη δουλειά, ήταν όμως ο σύμβουλος του αγοραστή. Με δυο λόγια η ΕΤΕ προσέλαβε ως δικό της σύμβουλο τον σύμβουλο του αγοραστή –του οποίου το συμφέρον είναι να μειώσει το τίμημα– και ακολούθησε τις οδηγίες του όχι για να βελτιώσει το τίμημα αλλά για να μαγειρέψει τα στοιχεία.

Αλλαξαν τον λογιστικό τρόπο υπολογισμού

Πώς ακριβώς έγινε το μαγείρεμα; Με την είσοδο της PwC ως ορκωτού λογιστή στην Εθνική Ασφαλιστική άλλαξε ο λογιστικός τρόπος υπολογισμού των οικονομικών αποτελεσμάτων στα στοιχεία χρήσης του 2019. Η αλλαγή αυτή είχε άμεση επίπτωση στην απεικόνιση των οικονομικών επιδόσεων της ασφαλιστικής, επηρεάζοντας πρόσκαιρα τη λογιστική κερδοφορία της και αυτομάτως την «εύλογη αξία» της, δηλαδή το ελάχιστο τίμημα που πρέπει να εξασφαλίσει η τράπεζα από την πώληση.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα μείωσε στη χρήση 2019 την αξία με την οποία εμφάνιζε την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της. Ετσι, αντί του 1,08 δισ. που είναι η καθαρή θέση της ασφαλιστικής θυγατρικής, την εμφάνισε με αξία 580 εκατ. ευρώ και έκανε πρόβλεψη για πιθανή ζημία από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά έγιναν κατά τον ενάμιση χρόνο της διαπραγμάτευσης και άνοιξαν τον δρόμο ώστε να γίνει η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 480 εκατ. ευρώ, χωρίς να τεκμηριώνεται η απαξίωση της ασφαλιστικής, και σκάνδαλο με τα επίσημα νούμερα των βιβλίων της ΕΤΕ. Αντίθετα, χάρη στα μαγειρέματα που συνέστησε η PwC, το deal βγάζει κέρδος 16 εκατ. ευρώ για την Εθνική. Παρά ταύτα, το σκάνδαλο τεκμηριώνεται στον βαθμό που η πρόσληψη του συμβούλου του αγοραστή από τον πωλητή συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Εργαζόμενοι Εθνικής Ασφαλιστικής: «To deal έχει και κρυφή ουρά, ακόμη πιο σκανδαλώδη»

Οι προβληματικές μεθοδεύσεις από τη διοίκηση της ΕΤΕ έγιναν αντιληπτές από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος μάλιστα έχει προβεί σε καταγγελία σχετικά με την ύπαρξη μιας ακόμη πιο σκανδαλώδους «ουράς» στη συμφωνία ΕΤΕ και CVC για την ολοκλήρωση της πώλησης, με την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου Tier 2 μειωμένης εξασφάλισης από την πλευρά της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο θα αγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Με δεδομένο όμως ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει ήδη υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, στο 120%, και δεν χρειάζεται ενίσχυση, ας σκεφτούμε, επισημαίνει ο σύλλογος εργαζομένων, μήπως πρόθεση του CVC (του οποίου συνήθης πρακτική είναι να μεταπουλά τις εταιρείες που αγοράζει σε βάθος πενταετίας με κέρδη) είναι να κάνει την αμέσως επόμενη χρονιά μια ισόποση με το ύψος του δανείου Tier 2 μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, τσεπώνοντας με το καλημέρα μερικές δεκάδες εκατομμύρια, δηλαδή απομειώνοντας περαιτέρω το ήδη χαμηλό τίμημα.

Να ματαιώσουν την εκποίηση

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει λάβει σαφή θέση κατά της επιχειρούμενης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανές οικονομικό, νομικό και ηθικό σκάνδαλο». Είναι σαφές, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι στη διαφαινόμενη πώληση «παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες που σχετίζονται με την εποπτική ανοχή, τα λογιστικά πρότυπα, την αξιοπιστία της αγοράς, τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, το δημόσιο συμφέρον και πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για τη σπουδή που επιδεικνύεται να προχωρήσει αυτή η διαδικασία εντός του υγειονομικά και οικονομικά ατυχούς 2020».

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς, τον διοικητή της ΤτΕ και τον επικεφαλής του ΤΧΣ να παρέμβουν για να ματαιώσουν την «εκποίηση» της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, με όρους που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην Εθνική Τράπεζα – και στο δημόσιο που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Υπάρχει και εναλλακτική λύση

Αλλωστε, επισημαίνει σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ, εναλλακτική λύση για να μη γίνει τώρα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπάρχει και δύο διαδοχικές διοικήσεις της τράπεζας την έχουν ήδη εξετάσει. «Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού στην τελευταία της απόφαση τροποποίησης (10.5.2019), αν δεν ολοκληρωθεί η πώληση εντός του 2020, έχει αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς (IPO). Υπάρχει λοιπόν ήδη για τη διοίκηση της ΕΤΕ μια προκαθορισμένη εναλλακτική. Γιατί δεν προσανατολίζεται σε μια κατεύθυνση η οποία προφανώς και την ίδια κεφαλαιακά περισσότερο θα ωφελήσει και θα της επιτρέψει να διακρατήσει σημαντικό ποσοστό και τη χρηματιστηριακή αγορά θα τονώσει;».

«Είναι γνωστό σε όλη την αγορά ότι η ΕΤΕ δεν έχει μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης (λόγω επερχόμενων τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων), ως αποτέλεσμα και της ύπαρξης σημαντικού ποσοστού του ΤΧΣ στη μετοχική της σύνθεση αλλά και του μαξιλαριού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να ζητηθεί παράταση για τη μερική αποδέσμευση της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε αυτή να γίνει σε κατάλληλο “παράθυρο ευκαιρίας” για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και των λοιπών μετόχων της ΕΤΕ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέλος, θέλουμε να πιστέψουμε» κλείνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής που προϊδεάζει για προσυμφωνημένη απόφαση έκδοσης ομολόγου TIER II από τη νέα ή την παρούσα διοίκηση της Ασφαλιστικής, που θα αγοραστεί από την ΕΤΕ, “προκειμένου” να την ενισχύσει στους δείκτες φερεγγυότητάς της, στα πλαίσια μιας περίπλοκης τεχνικής δυνατότητας μελλοντικής απομείωσης του τιμήματος, μπορεί να είναι μια κακή εκτίμηση της διαφαινόμενης κατάστασης».

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ελέγξει αναλυτικά (νομικά, χρηματοικονομικά, πολιτικά) στο πλαίσιο του πολλαπλού θεσμικού του ρόλου όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές και θα κρατήσει το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα του φακέλου των αδιαφανών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που η ΝΔ ανέχεται (αν δεν αποδειχτεί ότι υποστηρίζει) καθ’ όλο το διάστημα της διακυβέρνησής της» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Documento Newsletter