Οι τραπεζικές διοικήσεις σκληραίνουν τη στάση τους και με παράνομες εκβιαστικές πρακτικές αναγκάζουν τους εργαζόμενους να φύγουν.
Από τα τέλη του 2018 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν υποβάλει σχέδια αναδιάρθρωσης προς την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή με τα οποία δεσμεύονταν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους που τότε έφταναν το 45,4% του συνόλου και το λειτουργικό τους κόστος μέσω της δραματικής συρρίκνωσης του δικτύου τους και την έξοδο χιλιάδων εργαζομένων με εθελουσίες. Από τότε είχε γίνει γνωστό ότι οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί προς την ΕΚΤ να διατηρήσουν δίκτυο 250 καταστημάτων καθεμία, σύνολο 1.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα, άρα να κλείσουν άλλα 854 καταστήματα από τα 1.854 που διέθεταν ακόμη τότε.
Και πράγματι έτσι έγινε. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν (2019 και 2020) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνέχισαν να συρρικνώνουν δίκτυο και υπαλλήλους, κλείνοντας άλλα 473 καταστήματα και διώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους με επιταχυνόμενους ρυθμούς, είτε με σχετικά «αναίμακτες» εθελούσιες είτε διά της λιγότερο ή περισσότερο εκβιαστικής μεταφοράς των εργαζομένων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έπαιρναν τα «κόκκινα» δάνειά τους, ενώ δεν έλειψαν και οι εκβιαστικές πρακτικές, οι απεργίες, οι απολύσεις και οι συγκρούσεις, ειδικά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Κλιμάκωση εκβιαστικών πρακτικών
Τον Ιούνιο του 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν απομείνει με 1.481 καταστήματα και επικαλούμενες την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής –ενώ ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο στόχος να μείνουν με 1.000 καταστήματα δεν έχει ακόμη πιαστεί– δρομολόγησαν νέο γύρο λουκέτων συνοδευόμενων από εθελούσιες. Η Εθνική ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 25 καταστήματα, η Πειραιώς 64 και η μη συστημική Τράπεζα Αττικής άλλα δώδεκα. Αργότερα μες στη χρονιά θα ακολουθήσει η Alpha Bank.
Οι εθελούσιες και των τριών αυτών τραπεζών «έτρεξαν» τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστικών κύκλων μοιράζονταν ένα κοινό στοιχείο: συνοδεύτηκαν όλες τους από μια κλιμακούμενη άσκηση εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των εργαζομένων των καταστημάτων που κλείνουν για να φύγουν, επειδή στην μεν Εθνική και την Πειραιώς λόγω των πολλών προηγούμενων εθελουσίων έχει εξαντληθεί ο κύκλος των πρόθυμων για έξοδο εργαζομένων, άρα δεν πιάνει το δέλεαρ των υψηλών αποζημιώσεων, ενώ στην εθελουσία της Τράπεζας Αττικής δεν προσφέρθηκε καν το δέλεαρ μιας υψηλής αποζημίωσης.
Πειραιώς: Εκβιαστικές πρακτικές
Ετσι, για την εθελουσία της Τράπεζας Πειραιώς υπήρξαν καταγγελίες για αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων μη αρεστών στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια στα καταστήματα που πήγαιναν για λουκέτο ώστε να υποχρεωθούν να φύγουν. Υπήρξε ακόμη και καταγγελία του συλλόγου (ΣΕΥΤΠΕ) για άσκηση παράνομων εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος εργαζομένων ΑμεΑ, που η διοίκηση μετακίνησε σε καταστήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους δυσκόλευαν τη ζωή για να τους υποχρεώσουν να φύγουν, γεγονός που προκάλεσε ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το υπουργείο Εργασίας αλλά και παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς.
Τράπεζα Αττικής: Απόλυση ως φόβητρο
Στην Τράπεζα Αττικής, πάλι, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μεγάλης απροθυμίας των υπαλλήλων να δεχτούν την εθελουσία, η διοίκηση έδωσε «λύση» με τρομοκρατικές μεθόδους, προχωρώντας στην παραδειγματική απόλυση του ενός από τους δύο εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν την εθελουσία από κατάστημα του Πύργου το οποίο έβαλε λουκέτο και βάζοντας τον δεύτερο σε αναστολή. Η απόλυση αυτή χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως φόβητρο για τους υπόλοιπους και μάλιστα, όπως μας ανέφεραν συνδικαλιστικοί κύκλοι, υπήρξαν περιναστατικά με διευθυντές που πήγαιναν και κούναγαν μπροστά στους εργαζόμενους δύο χαρτιά, ένα της απόλυσης και ένα της εθελουσίας, και τους έλεγαν: διάλεξε, αν δεν υπογράψεις τώρα την εθελουσία, σου θυροκολλώ σήμερα την απόλυση. Ετσι αρκετός κόσμος υπέκυψε.
Εθνική: Στο «έργο» μέχρι την εθελουσία
Αλλά και στην Εθνική Τράπεζα τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν σχετικά. Εδώ, από το 2019, σε πολλούς από τους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν και αρνούνται να πάρουν την εθελουσία δίνεται δυσμενής μετάθεση στο λεγόμενο «έργο», μια χαρτοδουλειά διαχείρισης των αρχείων των ακινήτων που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου οι υπάλληλοι να εμπεδώσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάνε σε κατάστημα και να αποδεχτούν να φύγουν με την επόμενη εθελουσία.
Αντιμέτωποι με αυτό το κλίμα εργασιακών πιέσεων και τρομοκρατίας οι εργαζόμενοι αντέδρασαν όπως μπορούσαν: στην Τράπεζα Πειραιώς έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας του ΣΕΥΤΠΕ έξω από καταστήματα που πάνε για λουκέτο, στην Τράπεζας Αττικής έγιναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ολες αυτές οι αντιδράσεις όμως έμειναν χωρίς τη στήριξη της ΟΤΟΕ, που ελέγχεται κατά 80% από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, και συνέχισε να κρατά ρόλο θεατή απέναντι στη σκλήρυνση της στάσης των τραπεζικών διοικήσεων, κουνώντας το μαντίλι στους τραπεζοϋπαλλήλους που φεύγουν. Ακόμη χειρότερα, μέσα σε αυτό τον χαμό η ΠΑΣΚΕ προτίμησε να συναντήσει τη Φώφη Γεννηματά για να της δηλώσει τη στήριξη των τραπεζοϋπαλλήλων στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενώ η ΟΤΟΕ επέλεξε να προχωρήσει σε αντιπερισπασμό σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων που παλεύουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους ανεβάζοντας στην ατζέντα της ως προτεραιότητα τη συζήτηση με τους εργοδότες για την τηλεργασία!