Εθελόντριες μοδίστρες από όλη την Ελλάδα ράβουν μάσκες προστασίας εν μέσω της πανδημίας

«Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» αποκαλείται μία δράση αλληλεγγύης η οποία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαρτίου με σκοπό να φτιαχτούν υφασμάτινες μάσκες για τις ανάγκες προστασίας από τη νόσο του COVID-19.

Και είναι δεκάδες οι μοδίστρες -ανάμεσα τους και κάποιοι λιγοστοί ραφτάδες- από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Κόρινθο, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Κεφαλονιά, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Μαγνησία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, την Κοζάνη, την Ημαθία, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη, από τον Έβρο, το Ηράκλειο, το Λασίθι, τα Χανιά και το Ρέθυμνο που ανταποκρίθηκαν και λαμβάνουν μέρος εθελοντικά σε αυτό το εγχείρημα.

Δεν πρόκειται για δράση κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ούτε οι συμμετέχοντες σε αυτό συναποτελούν κάποιον σύλλογο. Η πρωτοβουλία γι’ αυτήν την ενέργεια ανήκει στον θεσσαλονικιό εικαστικό Μάριο Ελευθεριάδη ο οποίος αποφάσισε να ενεργοποιηθεί εν μέσω της πανδημίας και σε συνεργασία με το φίλο και συνεργάτη του βιοτέχνη υφασμάτων Κωνσταντίνο Τεκτονίδη κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συσπειρώσουν μοδίστρες και ραφτάδες από όλη την Ελλάδα παρέχοντάς τους βαμβακερά υφάσματα, λάστιχα και οδηγίες για την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προστασίας για τους συμπολίτες τους.

«Ήταν μια ιδέα που έγινε ‘’κύμα αγάπης’’ με την ανταπόκριση που βρήκε σε μοδίστρες και ραφτάδες ενώ μία ομάδα φίλων είναι αυτοί που την στηρίζουν οργανωτικά προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός», σημειώνει ο πρωτεργάτης αυτής της εθελοντικής προσπάθειας και καλλιτέχνης Μάνος Ελευθεριάδης, μία προσπάθεια η οποία πολύ γρήγορα απέκτησε μεγάλη εμβέλεια.

«Ξεκινήσαμε δύο άνθρωποι, ο Κωνσταντίνος Τεκτονίδης και εγώ καλύπτοντας έξοδα και οργάνωση για να φτιάξουμε 2000-3000 μάσκες γιατί τόσες μπορούσαμε, και δεν περιμέναμε για του λόγου το αληθές ότι θα υπήρχε ανταπόκριση για κάτι παραπάνω. Δεν πιστεύαμε όταν ξεκινήσαμε ότι θα χρειαζόταν να προσθέσουμε ένα μηδενικό παραπάνω στους υπολογισμούς μας. Μέσα σε τρεις μέρες και δεδομένης της κατάστασης φούντωσε η ανταπόκριση και χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουμε το όλο εγχείρημα. Άλλα μεγέθη, άλλα κόστη, άλλη οργάνωση , και όλα αυτά μέσα στο Σαββατοκύριακο με χονδρεμπόρους υφασματάδες με κατεβασμένα τα ρολά».

Από τις 27 Μαρτίου και μέχρι σήμερα 40.000 τεμάχια υφασμάτων που αντιστοιχούν σε 40.000 μάσκες έχουν αποσταλεί σε 346 μοδίστρες σε 37 νομούς σε όλη τη χώρα. Οι μοδίστρες που συμμετέχουν στη δράση συμπλήρωσαν την σχετική φόρμα συμμετοχής και έλαβαν το σχετικό βίντεο με τις οδηγίες ραφής. Οι μοδίστρες ράβουν, περνούν λάστιχα, υπολογίζουν σύμφωνα με το πατρόν μια θήκη για το φίλτρο που θα περαστεί μετά, τις πλένουν και τις σιδερώνουν.

Οι 100% βαμβακερές επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που δημιουργούν οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» προορίζονται για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας να φυλαχτούν από τον κορονοϊό και την ύπουλη εξάπλωσή του όμως δεν θα διατεθούν προς πώληση.

Οι μάσκες αυτές θα δοθούν ως δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα διαχειριστεί αποκλειστικά τη διάθεσή τους εκτιμώντας τις ανάγκες σε τόπους, δομές υγείας, υπηρεσίες και όπου κρίνει απαραίτητο να τις παραδώσει. Συγκεκριμένα, τo Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα γίνει το πρώτο τμήμα αποδοχής της δωρεάς αναλαμβάνοντας την περισυλλογή, διαχείριση και διάθεση των μασκών για όπου υπάρχει ανάγκη στην ελληνική επικράτεια.

Ήδη οι πρώτες μάσκες είναι έτοιμες και μέχρι τις 10 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιστροφές από τις μοδίστρες ενώ παράλληλα οργανώνεται η επόμενη κίνηση για την παραγωγή και διάθεση περισσότερων ακόμη μασκών. Να σημειωθεί, ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα κόστη των μεταφορικών για τα οποία γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν από χορηγίες ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι μοδίστρες που συμμετέχουν στην εθελοντική δράση.

Ετικέτες