Εταιρείες – μπάμπουσκες στο επιχειρείν των αδερφών Παπαθανάση

Εταιρείες – μπάμπουσκες στο επιχειρείν των αδερφών Παπαθανάση

Μπίζνες με το δημόσιο και εταιρικά σχήματα από τον Καναδά μέχρι την Κύπρο μέσα από συγχωνεύσεις και θυγατρικές

Εταιρικός λαβύρινθος. Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκύψει την τελευταία εβδομάδα εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση μετά τις αποκαλύψεις του Documento αναφορικά με τη διευθέτηση του δανείου των 2 εκατ. ευρώ –ο ίδιος εμφανίζεται ως εγγυητής– που έλαβε η εταιρεία Δομόπολις. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα το εταιρικό καθεστώς της εταιρείας Δομόπολις και τις εταιρείες στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης καθώς και ο αδερφός του Δημήτρης Παπαθανάσης.

Τα δύο αδέρφια φαίνεται πως επί σειρά ετών συμμετείχαν σε εταιρικά σχήματα τα οποία συνήθως βρίσκονταν υπό την ομπρέλα της εταιρείας ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει δημόσια έργα εκατομμυρίων ευρώ και κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο φως της δημοσιότητας λόγω της εμπλοκής της σε… περιπέτειες που οδήγησαν στο ναυάγιο κάποιων μεγάλων έργων που είχε αναλάβει. Το Documento πραγματοποιεί σήμερα μια ανάλυση αυτού του εταιρικού λαβύρινθου όπου εντοπίζονται κοινά πρόσωπα και εταιρείες.

Η Δομόπολις και η ΤΕΚΑΛ

Η… περιβόητη εταιρεία Δομόπολις ιδρύθηκε από τον Ν. Παπαθάναση, τον αδερφό του Δ. Παπαθανάση, και τον Λουκά Σαγιά. Στα έγγραφα που είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ δεν αναγράφονται οι μέτοχοι. Παρ’ όλα αυτά ο Ν. Παπαθανάσης ως ιδρυτής είχε για κάποιο χρονικό διάστημα μετοχές της εταιρείας, αφού όπως αναγράφεται στο καταστατικό της Δομόπολις: «…οι πωλούντες μέτοχοι που έχουν αποκτήσει μετοχές από τον ιδρυτή Λ. Σαγιά ή τους Κων. Σαγιά και Δημ. Σαγιά οφείλουν να καλέσουν πρώτους τους μετόχους που έχουν αποκτήσει μετοχές από τον ιδρυτή Λ. Σαγιά –σε περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκριθούν καλούνται οι λοιποί μέτοχοι οι έχοντες αποκτήσει από τους ιδρυτές Ν. Παπαθανάση και Δ. Παπαθανάση…».

Ο Ν. και ο Δ. Παπαθανάσης συνδέονταν άμεσα επιχειρηματικά με την εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο σε λιμενικά και κατασκευαστικά έργα, ενώ τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει και οδικά έργα. Οπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της ΤΕΚΑΛ, οι θυγατρικές της είναι οι Teksirt ΑΕ, ΤΕΚΑΛ Αιολική ΑΕ, Κολιός Ενεργειακή ΕΠΕ και ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ.

Η θυγατρική και η κυπριακή εταιρεία

Οι μέτοχοι της Κολιός Ενεργειακή ΕΠΕ –πρόεδρος ήταν ο Π. Ψαλτάκος– αποφάσισαν στις 29 Νοεμβρίου 2020 τη λύση της εταιρείας. Αρχικοί μέτοχοι ήταν ο Ν. Παπαθανάσης που κατείχε το 50% των μετοχών και ο αδερφός του που του ανήκε το υπόλοιπο 50%. Τον Αύγουστο του 2011 ο Δ. Παπαθανάσης πούλησε όλες τις μετοχές του στην κυπριακή εταιρεία Dimissio Ltd, όπως και ο Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος διατήρησε τρεις μετοχές. Την Dimissio Ltd φαίνεται να διαχειρίζονται ο Αντώνης Παπαντωνίου και η εταιρεία Paplaw Secretarial Services Ltd. Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Ν. Παπαθανάσης πούλησε τις εναπομείνασες μετοχές του στην ΤΕΚΑΛ, ενώ η Dimissio πούλησε τις δικές της μετοχές στην εταιρεία Στάθης Ηλιακή Ενέργεια και Σία ΟΕ, συμφερόντων Γιώργου Στάθη. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η τελευταία αυτή εταιρεία πούλησε τις μετοχές της στη ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ, επίσης θυγατρική της ΤΕΚΑΛ. Στις 24 Ιουνίου 2019 η ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ πούλησε τις μετοχές της στην εταιρεία Enginius Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία απέκτησε το 50% των μετοχών. Στις 27 Ιουνίου 2019, ελάχιστες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ανακοινώθηκε ότι ο Ν. Παπαθανάσης παραιτήθηκε από τη διαχείριση της εταιρείας και τη θέση του ανέλαβε ο αδερφός του.

Είχε πάρει έργα 2 εκατ. ευρώ

Η Enginius IKE έχει λάβει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ για την ανάληψη έργων του δημοσίου. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών αφορά σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κοινοπραξίας Enginius IKE – Mayfair Club ΑΕ για την «ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος και τηλεφωνικού κέντρου (γραμμή ενημέρωσης επενδυτή», που υπογράφηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το έργο κοστολογήθηκε 1.733.520 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και χρηματοδοτήθηκε από πόρους που προήλθαν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως καταγράφεται στη σύμβαση, στην πραγματοποίηση του έργου θα συμμετέχουν ως υπεργολάβοι οι εταιρείες Voiceland ΑΕ και Data Communication Μονοπρόσωπη ΑΕ Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων. Η Enginius λαμβάνει επίσης έργα μεταξύ άλλων από τους Δήμους Καλλιθέας, Περιστερίου, Αργους – Μυκηνών και από τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αττικής.

Η διάψευση που δεν έγινε ποτέ

Η άλλη θυγατρική της ΤΕΚΑΛ, ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ, ιδρύθηκε το 2010 και έχει πλέον μοναδικό εταίρο την εταιρεία Παναγιώτης Παπαζησίμου και Σία ΕΕ (δ.τ. Φωτοβολταϊκά Πάρκα Βαρείας). Κατά το παρελθόν μέτοχος της ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ έχει υπάρξει η κυπριακή εταιρεία Ordinarius Limited, η οποία, όπως αναγράφεται στο καταστατικό της ΝΔΠ Ενεργειακή, εκπροσωπείται από τον Π. Ψαλτάκο. Αλλος μέτοχος υπήρξε η κυπριακή Mirandum Limited, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό εκπροσωπείται από τον Γ. Στάθη. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου και τις δύο αυτές κυπριακές εταιρείες φαίνεται να τις διαχειρίζονται –και αυτές– ο Αντώνης Παπαντωνίου και η εταιρεία Paplaw Secretarial Services Ltd.

Εως τον Δεκέμβριο του 2019 μέτοχος στη ΝΔΠ Ενεργειακή ΕΠΕ υπήρξε και η καναδική εταιρεία Entrywin Corporation. Είναι άγνωστο σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη εταιρεία, παρ’ όλα αυτά στις 25 Ιουνίου 2020, στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος greekportswatch. org δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ το οποίο ανέφερε ότι «στις 12 Μαΐου 2016 ποσοστό 44% της εταιρείας αυτής (σ.σ.: της ΤΕΚΑΛ) μεταβιβάστηκε στην εδρεύουσα στον Καναδά εταιρεία Entrywin Corporation. Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η εν λόγω επωνυμία αποτελεί trademark κατοχυρωμένο στο όνομα Νίκος Παπαθανάσης, δηλ. σε πρόσωπο με ονοματεπώνυμο ταυτόσημο με εκείνο του πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ και σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Θα περιμένουμε για 24 ώρες τη δημόσια διάψευση του κ. Παπαθανάση και, εάν τυχόν δεν διαψεύσει, θα επανέλθουμε δριμύτεροι». Διάψευση δεν έγινε ποτέ.

Η αγνώστων στοιχείων καναδική εταιρεία

Το Documento δεν κατόρθωσε να εντοπίσει τη μεταβίβαση του 44% των μετοχών της ΤΕΚΑΛ στην Entrywin. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στην επίμαχη ανάρτηση της ιστοσελίδας greekportswatch.org είχε κοινοποιηθεί μια δημοσίευση της ιστοσελίδας ενημέρωσης εμπορικών σημάτων trademarks.justia.com. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα η εταιρεία Entrywin –άγνωστο αν πρόκειται για την ίδια– έχει τρέχοντα κάτοχο εμπορικών σημάτων πρόσωπο που ονομάζεται Νικόλαος Παπαθανάσης.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα παροχής εταιρικών πληροφορικών findownersearch.com αναφέρεται ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας Entrywin είναι ο «Papathanasis Nikolaos C.», ενώ ως συνδεόμενη διεύθυνση αναγράφεται η οδός Δημοσθένους 138 στην Καλλιθέα. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση εδρεύει εταιρεία συμφερόντων του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση και του αδερφού του Δ. Παπαθανάση. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η Δημήτριος Παπαθανάσης και Σία ΕΕ, η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν Νικόλαος Παπαθανάσης και Σία ΕΕ.

Ακόμη στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 στην ιστοσελίδα eptanews.gr αναρτήθηκε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «η εταιρεία που κατά δήλωσή της (στον ιστότοπό της) θα κατασκευάσει το αιολικό πάρκο στα Πιέρια είναι η ΤΕΚΑΛ Αιολική & Σία ΟΕ (θυγατρική της ΤΕΚΑΛ ΑΕ). Μέτοχοι αυτής της εταιρείας, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ είναι η ΤΕΚΑΛ ΑΕ με πρόεδρο ΔΣ τον Παναγιώτη Ψαλτάκο, η Entrywin Corporation, με (κατά δήλωσή του) registrant τον Νικόλαο Παπαθανάση του Χ. και μερικοί άλλοι…».

«Εναρμονισμένες πρακτικές καρτελικού τύπου»

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ιστοσελίδα mononews.gr δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ αναφορικά με τις… περιπέτειες της ΤΕΚΑΛ, η οποία «αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα σχετικά με τους διαγωνισμούς που διεκδίκησε στο παρελθόν, τη σχέση της με τους μεγάλους κατασκευαστές, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη. Συγκεκριμένα, το 2019 έκλεισε για την ΤΕΚΑΛ με κύκλο εργασιών 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της ανήλθε στα 17,1 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς λειτουργίας της σημείωσε ζημίες της τάξης των 7,8 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, «η ΤΕΚΑΛ βρέθηκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κλήθηκε το 2020 να πληρώσει πρόστιμο ύψους 22.556 ευρώ που αφορούσε υπόθεση του 2011 για τον διαγωνισμό για την ανέγερση του 5ου Λυκείου Λαμίας, καθώς οι συμπράττουσες εταιρείες είχαν προχωρήσει σε “εναρμονισμένες πρακτικές καρτελικού τύπου” σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Επιτροπής. Η παραπάνω απόφαση είχε σημαντικό αντίκτυπο για την ΤΕΚΑΛ, όχι τόσο για το ύψος της όσο για το “διαζύγιο” που πήρε με την Intrakat με την οποία διεκδικούσε λιμενικά έργα στο λιμάνι Πειραιά, αλλά και έργα υδροδότησης».

Συγκεκριμένα, «η Κοινοπραξία των δύο εταιρειών που φαινόταν ως το επικρατέστερο σχήμα για το έργο των δικτύων αποχέτευσης Παλλήνης αξίας 55 εκατ. ευρώ δεν ανέλαβε το έργο καθώς, όπως είχε γραφτεί στο παρελθόν, αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ΤΕΚΑΛ στην παραπάνω υπόθεση, γεγονός και το οποίο είχε αποκρύψει η εταιρεία όταν υπέβαλε την προσφορά της από κοινού με την Intrakat…».

Μειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Η ΤΕΚΑΛ έχει όμως και επιτυχίες. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «εντός του 2021 η ΤΕΚΑΛ μειοδότησε για το οδικό έργο του περιφερειακού Αλεξανδρούπολης (36 εκατ. ευρώ), την υπογειοποίηση της άρδευσης στα Τρίκαλα (12 εκατ. ευρώ), την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Θήβα και Χαλκίδα (16,6 εκατ. ευρώ), καθώς και έργο αξίας 12,3 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά συνολικής αξίας 136 εκατ. ευρώ, παρά τις προσπάθειές της να βρει την πόρτα της εξόδου, καθώς το έργο είχε “παγώσει” από το καλοκαίρι του 2020 ύστερα από σχετική απόφαση του ΣτΕ (σ.σ.: είχαν κριθεί μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης), η οποία και ανακλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 μέσω απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά». Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει αναλάβει και έργα αξίας 30 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης.

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης είναι συμφερόντων της εταιρείας AGC Equity Partners. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documento, ο πρόεδρος της εταιρείας Ουαλίντ Αμπού Σουντ έλαβε τιμητική πολιτογράφηση από την ελληνική κυβέρνηση – μέσω συστατικής επιστολής που έδωσε ο Αδωνης Γεωργιάδης– παρότι πρόκειται για πρόσωπο που συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το πάρκινγκ στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Οπως προαναφέρθηκε, η ΤΕΚΑΛ έχει συμμετάσχει σε πολλές κοινοπραξίες. Μια από αυτές ήταν η ΔΟΜΟΤΕΚΑ, που προέκυψε από συνεργασία με την εταιρεία Δομόπολις των αδερφών Παπαθανάση. Σκοπός της ΔΟΜΟΤΕΚΑ ήταν η κατασκευή πάρκινγκ στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Η κατασκευή του έργου συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του 2009 της ιστοσελίδας TVXS, «εκτός από την παράνομη κοπή δέντρων, η οποία έγινε αγνοώντας σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής, ακόμα και η χρηματοδότηση του έργου αποδεικνύεται πως βασίστηκε σε παράνομη απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, κατά παράβαση των κανόνων για τις χρηματοδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου».

Συγκεκριμένα, η ΔΟΜΟΤΕΚΑ χρηματοδοτήθηκε βάσει των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου σε ποσοστό 40% επί της συνολικής επένδυσης, ήτοι 1.324.800 ευρώ, παρότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής απαγορευόταν η χρηματοδότηση επενδύσεων που γίνονταν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ΔΟΜΟΤΕΚΑ προχώρησε σε αγωγή κατά του Δήμου Αθηναίων και η υπόθεση οδηγήθηκε σε ενδοδικαστική συμβιβαστική επίλυση.

Documento Newsletter