Εταιρεία «δολοφόνων» με «πιστόλια» κύκλωμα εφοριακών

Εταιρεία «δολοφόνων» με «πιστόλια» κύκλωμα εφοριακών

Το Documento αποκαλύπτει κύκλωμα που εκβιάζει επιχειρηματίες και ΜΜΕ, με πλοκάμια που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου

Το Documento προχωρά από σήμερα στη δημοσιοποίηση συγκλονιστικών στοιχείων που αποκαλύπτουν τη δράση ενός κυκλώματος στην κορυφή της ΑΑΔΕ το οποίο λειτουργεί με σκοπό την εξόντωση επιχειρηματιών, πολιτικών και ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση.

Το κύκλωμα αυτό παράλληλα φαίνεται ότι εργαλειοποιεί τους ελέγχους για να εκβιάσει πολίτες και εταιρείες.

Τον Ιούλιο του 2023 (τεύχος 349) το Documento είχε αποκαλύψει μέρος της δράσης αυτού του κυκλώματος και τη συμπόρευσή του με λογιστικά γραφεία. Αποδεικνύεται όμως ότι τα πράγματα είναι εφιαλτικά. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες οι οποίοι κάνουν απλώς τη δουλειά τους, αλλά κυρίως ΜΜΕ και ανεξάρτητες εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση επιχειρείται να φιμωθούν με εργαλείο δήθεν φορολογικούς ελέγχους.

Πώς είναι στημένη η κομπίνα

Η «μπίζνα» ξεκινάει από την ΑΑΔΕ και επεκτείνεται στα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) και στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Βασικό εργαλείο αποτελούν ανώνυμες επιστολές προς τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου με δήθεν στοιχεία (συνήθως στημένα δημοσιεύματα και παραπολιτικά σχόλια). Στη συνέχεια συγκεκριμένη ομάδα στις υπηρεσίες ελέγχου παίρνει αυτές τις επιστολές και αντί να τις πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων λόγω εμφανούς αβασιμότητας στοιχείων, ξεκινά ελέγχους.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται παρανόμως το πραγματικό πρωτόκολλο των ελέγχων και τα κριτήρια προτεραιοποίησης που επιβάλλει ο νόμος προκειμένου να ξεκινούν οι έλεγχοι.

Οι «εκτελεστές» φαίνεται να έχουν σχέσεις και προσβάσεις σε πρόσωπα-κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως καταγράφεται σε επιστολές που έχει στη διάθεσή του το Documento. Αφού ξεκινήσουν οι έλεγχοι, αυτοί που τον διενεργούν βρίσκουν αυθαίρετα λογιστικές διαφορές και επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα με διττό στόχο: την εξόντωση του ελεγχόμενου ή τον εκβιασμό του και τον χρηματισμό τους.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento προκύπτει ότι τρεις μεγάλοι επιχειρηματίες, ανάμεσά τους δύο εφοπλιστές, οδηγήθηκαν σε έλεγχο και αναγκάστηκαν να καταβάλουν εκατομμύρια ευρώ που τους καταλογίστηκαν. Φυσικά, τα πρόστιμα δεν προέρχονται από τα ευρήματα που περιέγραφαν οι ανώνυμες επιστολές, αλλά από λογιστικές διαφορές που σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογούν το ύψος των προστίμων.

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι ανώνυμες επιστολές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις στέλνονται από τα μέλη του ίδιου του κυκλώματος στις υπηρεσίες, αποτελούν καθαρά τον μαφιόζικο τρόπο για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, τους οποίους δεν δικαιολογεί ο νόμος.

Στόχος το κλείσιμο εφημερίδων

Τρία δημοσιογραφικά συγκροτήματα με σαφή αντικυβερνητικό προσανατολισμό και τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται υπό επαναλαμβανόμενο οικονομικό έλεγχο με τις μεθόδους του κυκλώματος. 

Πρόκειται για το Documento, την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το συγκρότημα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το Documento, αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να μας εξοντώσει με τις λίστες Πέτσα, τις διώξεις για τη Novartis και τους αποκλεισμούς από τη διαφήμιση, εργαλειοποίησε μαφιόζικα τον οικονομικό έλεγχο. Το 2019 στάλθηκε ανώνυμη επιστολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με καταγγελίες εναντίον του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη. Η επιστολή αυτή λόγω αβασιμότητας δεν ερευνήθηκε ποτέ. Στη συνέχεια μια δεύτερη επιστολή με αντίστοιχα στοιχεία στέλνεται και πάλι στις υπηρεσίες. Αυτήν τη φορά δόθηκε εντολή και ασκήθηκαν πιέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να γίνει έλεγχος.

Η Εφορία Κηφισιάς ερεύνησε όσα αφορούσαν τον Κώστα Βαξεβάνη και σε ελάχιστους μήνες έστειλε πόρισμα στο οποίο αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Την έρευνα για το Documento διενήργησε η Α΄ ΔΟΥ Αθηνών. Στις 7 Ιουλίου του 2022 ο Κ. Βαξεβάνης, εκπροσωπώντας το Documento συνοδεία του δικηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, επισκέφτηκε την Α΄ ΔΟΥ και ζήτησε να ενημερωθεί για τον έλεγχο, ζητώντας να επισπευσθεί με όποιο αποτέλεσμα, ώστε να μη βρίσκονται μια ολόκληρη εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της σε ομηρία.

Ο ελεγκτής που ερευνούσε την υπόθεση του Documento Βασίλης Τόζιος διαβεβαίωσε τον Κ. Βαξεβάνη, παρουσία του δικηγόρου του, του διευθυντή της ΔΟΥ αλλά και της υποδιευθύντριας που προΐστατο του ελέγχου, ότι ο έλεγχος έχει τελειώσει χωρίς να υπάρχει κανένα εύρημα και μέχρι τις 27 Ιουλίου 2022 το πόρισμα θα έχει παραδοθεί.

Η ημερομηνία παρήλθε και το πόρισμα δεν παραδόθηκε. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολή του στην Α΄ ΔΟΥ, αφού τους θυμίζει τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους ελεγκτές για το πέρας του ελέγχου παρουσία του δικηγόρου του, ζητά εξηγήσεις γιατί δεν του επιδόθηκε το πόρισμα.

Η εφορία απάντησε εγγράφως στις 20 Σεπτεμβρίου ότι μετά τη θεσμοθέτηση των ΕΛΚΕ η υπόθεση πέρασε στο 1ο ΕΛΚΕ. Ωστόσο, από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Documento, αποδεικνύεται ότι μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη του Κ. Βαξεβάνη στη ΔΟΥ με έγγραφο που εστάλη προς τις εφορίες δόθηκε εντολή να σταματήσουν όλοι οι έλεγχοι, ακόμη και αυτοί που βρίσκονταν στο στάδιο του πορίσματος, γιατί έπρεπε να προηγηθούν έλεγχοι που αφορούσαν τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο έλεγχος του Documento συνεχίστηκε, παρότι είχε ολοκληρωθεί από το Α΄ ΕΛΚΕ, με τον ίδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο, ο οποίος είχε μετατεθεί στο συγκεκριμένο ΕΛΚΕ.

Το λογιστήριο του Documento βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το ΕΛΚΕ ζητώντας το πόρισμα του ελέγχου που είχε ολοκληρωθεί. Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο λογιστής της εταιρείας κλήθηκε από τον προϊστάμενο το Α΄ ΕΛΚΕ Ηλία Επίσκοπο να παραλάβει το πόρισμα. Ωστόσο όταν πήγε εκεί του είπαν ότι δεν μπορούν να το παραδώσουν επειδή η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν προτεραιοποιημένη.

Παραδέχτηκαν δηλαδή ότι ο έλεγχος διεξάχθηκε εκτός των κριτηρίων προτεραιοποίησης με τη μαφιόζικη μέθοδο του μπαϊπάς. Ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολή του στον προϊστάμενο Ηλία Επίσκοπο ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως. Στην απάντησή του ο προϊστάμενος δηλώνει ότι «η υπόθεσή σας δεν έχει τον χαρακτήρα των υποθέσεων της ανωτέρου παραγράφου (υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα). Εντούτοις η υπηρεσία μας, κατά τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, δέχθηκε κατόπιν αιτήματός σας, τη συνέχιση της ελεγκτικής διαδικασίας, διά της προσκομίσεως σχετικών εγγράφων. Εσφαλμένως υπολαμβάνεται ότι υφίσταται πόρισμα».

Δηλαδή ο προϊστάμενος του ΕΛΚΕ, για να δικαιολογήσει τον έλεγχο εκτός κριτηρίων προτεραιοποίησης, αποδίδει στο Documento το αίτημα να ελεγχθεί!

Σε επίσκεψη του λογιστή του Documento στο Α΄ ΕΛΚΕ για να ζητήσει εξηγήσεις, του απάντησαν ότι ο ελεγκτής Βασίλης Τόζιος που διενεργούσε την έρευνα για το Documento και στη ΔΟΥ και στη συνέχεια στο ΕΛΚΕ ήταν αναρμόδιος για την έρευνα και γι’ αυτό ορίστηκαν νέοι ελεγκτές. Την ώρα, ωστόσο, που απαντούν ότι ο ελεγκτής Τόζιος είναι αναρμόδιος, ο ίδιος ζητά εγγράφως από το ΣΔΟΕ και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πληροφορίες για τον έλεγχο του Documento.

Έχει σημασία ότι τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απαντούν στον φερόμενο ως αναρμόδιο ελεγκτή Βασ. Τόζιο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του Documento.

Και τότε μια νέα ανώνυμη επιστολή φτάνει στις 9/11/2023 για να δικαιολογήσει εκ νέου τον έλεγχο.

Δεν έχουμε να κάνουμε με κοροϊδία, αλλά με τη διάπραξη μιας σειράς από ποινικά αδικήματα που στοχοποιούν την εφημερίδα με σκοπό τον οικονομικό στραγγαλισμό και το κλείσιμό της. 

«Ανώνυμες καταγγελίες» για «ΕφΣυν» και «Δημοκρατία»

Η μέθοδος εξόντωσης του Documento επεκτείνεται και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τη «Δημοκρατία».

Το ίδιο χρονικό διάστημα που στάλθηκε η «νέα καταγγελία» για το Documento, συγκεκριμένα στις 13/11/2023 και ώρα 9.11 π.μ., ανώνυμη επιστολή ζητά να ερευνηθεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» για δήθεν απόκρυψη κεφαλαίων. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, παρά μόνο ένα δημοσίευμα με υπονοούμενα. Η επιστολή φέρει την υπογραφή «FraudInGreece», η οποία εμφανίζεται σε πολλές ακόμη επιστολές βάσει των οποίων ξεκίνησαν έρευνες.

Ταυτόχρονα, ενώ είχαν κλείσει έρευνες που είχαν ξεκινήσει με την ίδια μέθοδο των ανώνυμων επιστολών για τις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Εστία» του Ιωάννη Φιλιππάκη, άλλη μια ανώνυμη καταγγελία που στάλθηκε στις ίδιες ημερομηνίες (20/11/2023) εκκινεί μέσω της μαφιόζικης φάμπρικας νέο έλεγχο.

Δηλαδή με ανώνυμες επιστολές στις 9/11 στοχοποιείται το Documento, στις 13/11 η «Εφημερίδα των Συντακτών» και στις 20/11 η «Δημοκρατία».

Ο άνθρωπος-κλειδί

Στις 17/11/2023 καταγγελία έφτασε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βάσει της οποίας ο επικεφαλής Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε έλεγχο. Η ίδια καταγγελία έφτασε και στον οικονομικό εισαγγελέα.

Στην καταγγελία αυτή κατονομάζεται το στέλεχος της ΑΑΔΕ (πρόκειται για το νούμερο 2) Νίκος Μπατσίλας ως σκοτεινό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις μεθοδεύσεις που αφορούν το Documento. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, λόγω των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ ο Ν. Μπατσίλας προτεραιοποιεί ανώνυμες καταγγελίες και ξεκινά ελέγχους με αυθαίρετα κριτήρια. Στη συγκεκριμένη καταγγελία αναφέρονται πολλά ακόμη επιβαρυντικά για το συγκεκριμένο πρόσωπο, τα οποία το Documento θα διαβιβάσει μαζί με άλλα στοιχεία στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, αφού πρόκειται για ευρωπαϊκό έγκλημα, καθώς αντί να καταπολεμάται η διαφθορά και να εισπράττονται έσοδα, στοχοποιούνται πρόσωπα και εταιρείες για πολιτικούς λόγους.

Στην ίδια καταγγελία γίνεται αναφορά σε δύο πρόσωπα στο Μαξίμου με σημαίνοντα ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Ο Ν. Μπατσίλας δεν είναι άγνωστο πρόσωπο. Είναι αυτός ο οποίος το 2015 διενεργούσε έρευνα για τον Σταύρο Παπασταύρου και τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που εμφανιζόταν να έχει στην HSBC με βάση τη λίστα Λαγκάρντ. Ο Ν. Μπατσίλας είχε καταγγελθεί από τον ελεγκτή του ΣΔΟΕ Π.Ν. ότι τον απείλησε απαιτώντας να αρχειοθετήσει την υπόθεση Παπασταύρου.

Στη συνέχεια ο Ν. Μπατσίλας εμφανίζεται να ελέγχει μαζί με τον ελεγκτή Κωνσταντίνο Νέλλα, επιχειρηματία μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τον συνέταιρό του ότι είχε αποσπάσει χρήματα από την εταιρεία. Ωστόσο, παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν συντριπτικά, οι δύο ελεγκτές βεβαίωσαν ψευδώς ότι όλα ήταν καλά στην επιχείρηση. Εναντίον του Ν. Μπατσίλα και του Κων. Νέλλα κατατέθηκε μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι οι δύο ελεγκτές «ως ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι, παρέβησαν με πρόθεση το υπηρεσιακό τους καθήκον με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον (στον επιχειρηματία δηλαδή) παράνομο όφελος. Αλλωστε αποδείχτηκε ότι τα παραπάνω αποτελούσαν και το περιεχόμενο του δόλου τους και το ουσιαστικό κίνητρό τους».

Ωστόσο λόγω παραγραφής του αδικήματος οι δύο ελεγκτές δεν οδηγήθηκαν σε δίκη και δεν καταδικάστηκαν. Στη συνέχεια και οι δυο ανέλαβαν υπεύθυνες θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και ουσιαστικό ρόλο που αφορά τους ελέγχους και την προτεραιοποίησή τους. 

Σε υπόθεση ελέγχου ισχυρού επιχειρηματία που έκανε το νυν στέλεχος της ΑΑΔΕ, Νίκος Μπατσίλας, ο εισαγγελέας είχε αποφανθεί ότι ο ελεγκτής έδρασε σε όφελος του επιχειρηματία και σε βάρος του Δημοσίου. Το αδίκημά του ωστόσο είχε παραγραφεί. Ο Μπατσίλας σήμερα υπηρετεί ως Νο2 στην ΑΑΔΕ.
Documento Newsletter