ΕΣΥ: Βλέπει τους παθολόγους με… τα κιάλια – Το 30%-40% των θέσεων της ειδικότητας παραμένει κενό

ΕΣΥ: Βλέπει τους παθολόγους με… τα κιάλια – Το 30%-40% των θέσεων της ειδικότητας παραμένει κενό

Στην «εντατική» βρίσκονται οι παθολογικές κλινικές της χώρας, καθώς κενές είναι οι 4 στις 10 θέσεις των παθολόγων, με αποτέλεσμα να προκαλείται υγειονομική ασφυξία στο ΕΣΥ. Τα φαινόμενα παραιτήσεων μόνιμων παθολόγων υπό τις συνθήκες υπερ-εφημέρευσης, καθώς και οι μετακινήσεις τους σε άλλα νοσοκομεία για να μπαλώσουν τα κενά, είναι συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για τις κενές θέσεις τις οποίες προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή το υπουργείο υγείας ζητά προκλητικά από τους ιδιώτες παθολόγους να «βάλουν πλάτη» και όποιος δεν «υπακούσει» θα του στερείται η δυνατότητα συνταγογράφησης.

Παθολόγοι…υπό εξαφάνιση

«Με τα κιάλια» βλέπει το ΕΣΥ τους παθολόγους, καθώς το 30%-40% των θέσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας παραμένει κενό προκαλώντας λειτουργικό μπλακ άουτ στα νοσοκομεία της χώρας.

Από την Κρήτη ώς τον Διδυμότειχο οι μισές θέσεις παθολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές με αποτέλεσμα οι παθολογικές κλινικές να «στενάζουν» αποδεικνύοντας έτσι τη συνολική εικόνα αποδεκάτισης του ΕΣΥ. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί, πως μόλις το 6% των νέων επιστημόνων επιλέγει τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 26% χωρίς έτσι να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για τις συγκεκριμένες κενές θέσεις, τις οποίες προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται και να αποτελεί πια μόνιμη συνθήκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρατηρείται στην περίπτωση της Ελλάδας μια σοβαρή αναντιστοιχία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών είναι ειδικευμένοι, ενώ, την ίδια στιγμή οι γενικοί ιατροί αντιπροσωπεύουν μόλις το 6 % του συνόλου των γιατρών, ποσοστό που είναι μακράν το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ερήμωσης» για την ειδικότητα της παθολογίας συνιστά το νοσοκομείο στην Κω, το οποίο έχει μείνει χωρίς παθολόγο, αν και έχουν προηγηθεί 14 προκηρύξεις για την πλήρωση 4 θέσεων, οι οποίες όλες κατέληξαν άγονες.

Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο Σερρών έχουν παραιτηθεί το 2024 τέσσερις παθολόγοι, ενώ την τελευταία τετραετία έχουν παραιτηθεί εφτά. Μάλιστα, ενώ η παθολογική των Σερρών «στενάζει» δόθηκε εντολή από την 4 ΥΠΕ παθολόγος του νοσοκομείου Σερρών να εφημερεύσει στο νοσοκομείο Δράμας. Τα «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Υγείας, για να καλύψει «τις εφημερίες ντροπής» κατήγγειλε και η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, όπου 10 παθολόγοι του ΕΣΥ υποχρεώθηκαν να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα στο Νοσοκομείο του Κιλκίς.

Απειλές Άδωνη

Αντί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα ο υπουργός υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης τα βάζει με τους παθολόγους. Συγκεκριμένα, μένοντας πιστό το υπουργείο στην πολιτική “μπαλωμάτων” ζήτησε από τους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας με κάποια, πενιχρή αμοιβή «συνδράμοντας» στη λειτουργία του ΕΣΥ. Μάλιστα, ο υπουργός πριν από λίγο καιρό είχε απειλήσει , πως οι παθολόγοι που δε θα «υπακούσουν στις διαταγές» του υπουργείου θα τους επιβληθεί στέρηση συνταγογράφησης.

Τελικός στόχος, λοιπόν, η λειτουργία του ΕΣΥ με τους όρους της «αγοράς», αποδεικνύοντας πως η απαξίωση του είναι σκόπιμη.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Novartis και άρση προστασίας μαρτύρων: Μην τολμήσει κανείς να (ξανα) καταγγείλει διαφθορά

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Ένα Predator τους χωρίζει, μια χειραψία τους ενώνει!

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter