Εσωτερικό έγγραφο ΝΔ: Πλύση γαλάζιων εγκεφάλων για το «Βουκουρέστι»

Εσωτερικό έγγραφο ΝΔ: Πλύση γαλάζιων εγκεφάλων για το «Βουκουρέστι»

Με την επίσημη υιοθέτηση της ακραίας ρητορικής του Αδ. Γεωργιάδη κατά της σύνθετης ονομασίας, επιχειρείται μαζική πλύση εγκεφάλων εναντίον της «εθνικής γραμμής» του Βουκουρεστίου. 

Σε ενημερωτικό σημείωμα που διανέμεται σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναφορικά με την «γραμμή» του κόμματος, παραχαράσσονται πλήρως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τη μη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Έκτακτος Σφυγμός της Ημέρας για τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών», είναι ο τίτλος της περιληπτικής και άκρως αποκαλυπτικής αποτύπωσης της επικαιρότητας που προωθείται καθημερινά σε βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία συντάσσεται από την επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος.

Μεγαλύτερη εντύπωση από τo ενδοκομματικό briefing της ΝΔ προκαλεί το ιδεολογικό «σάρωμα» που έχουν επιφέρει στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα ακραία στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα που αφορά τη σύνθετη ονομασία και τη θέση της ΝΔ επ’ αυτού, παρατίθενται σχεδόν αυτολεξεί τα λεγόμενα του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και τα λοιπά ακροδεξιά στελέχη επέβαλλαν τη δική τους «γραμμή», εξοβελίζοντας τη μέχρι σήμερα θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία. Με τον τρόπο αυτό, καταδεικνύεται και η οργανωτική επέκταση της ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε το αντίστοιχο απόσπασμα:

Πάντως, έτσι κι αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη σύνθετη ονομασία.

Είναι απολύτως ανακριβές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πρόβλημα να υπάρξει σύνθετη ονομασία. Ποτέ δεν ήταν διαπραγματευτικός στόχος της παράταξής μας να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Και εάν τελικά καταλήγαμε σε μία τέτοια λύση που θα είχε γεωγραφικό προσδιορισμό, θα ήταν ως έσχατη λύση για να αποσπάσουμε κάτι άλλο σημαντικό ως αντάλλαγμα. Αλλά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε καν αυτό.

Η Κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία ότι δήθεν κατόρθωσε να μπει ένας γεωγραφικός προσδιορισμός στο «Μακεδονία» αποδεχόμενη κάτι πρωτοφανές. Να αποκαλούνται οι κάτοικοι αυτής της χώρας σκέτο «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν την τάχα Μακεδονική γλώσσα. Ο δε συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά εκτρέφει τον αλυτρωτισμό. Για να το πούμε ακόμη πιο καθαρά, ακόμη και αν το γειτονικό Κράτος ονομαζόταν «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής», αλλά οι κάτοικοι ονομάζονταν «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική», εμείς δεν θα το δεχόμασταν. Διότι θα επικρατούσε τελικά το όνομα του λαού και όχι του Κράτους. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η συμφωνία μιλά για «μακεδονικό λαό» . Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες αναγνώρισαν ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε μακεδονική γλώσσα» και ότι χτίζει την «παγκόσμια Μακεδονία». Γι αυτό θεωρούμε όχι μόνον κάκιστη, αλλά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η εσωκομματική δικαιολόγηση της μη κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης όταν τέθηκε προς συζήτηση στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα επιχειρήματα δεν διαφέρουν απ’ όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη παροχής διευκρινίσεων από την επικοινωνιακή ομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα που αποτελούσε και προσωπική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις φήμες περί γκρίνιας και μουρμούρας στις τάξεις της ΝΔ.

Διαβάστε το αντίστοιχο απόσπασμα:

Γιατί δεν ξανακατέθεσε η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας πριν από την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή;

H ΝΔ δεν θα έκανε μια πρόταση δυσπιστίας για το θεαθήναι. Έκανε τον Ιούνιο όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η Κυβέρνηση, καθώς τότε ο κ. Καμμένος ήλεγχε ακόμα τους βουλευτές του. Αυτός όμως, αντί να τη ρίξει, έδωσε το στυλό στον κ. Κοτζιά να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για να μείνει για λίγο καιρό ακόμη στην καρέκλα. Κι έχει μάλιστα τώρα το θράσος να υποδύεται τον Μακεδονομάχο. Δεν ξανακαταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας διότι ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να περάσει, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε βρει ήδη τους πρόθυμους 151 να τη στηρίξουν, στηριζόμενος σε 4 δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου. Αντί αυτής της πρότασης θέσαμε τους πάντες προ των ευθυνών τους στην ψήφιση της Συμφωνίας, όπως θα πράξουμε και τώρα που έρχεται το τυπικό Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όσοι επαναλάβουν το λάθος που έκαναν θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη μιας εξέλιξης που κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε.

Αίσθηση προκαλεί και η ελάχιστη έκταση που αφιερώνεται για το ζήτημα της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και το τι θα πράξει η ΝΔ. Ίσως, η πίεση από τον ευρωατλαντικό παράγοντα ή λοιπών αξιωματούχων με διεθνή ρόλο να οδηγεί την επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ σε προσεκτικές διατυπώσεις χωρίς σημαίες και εξάρσεις. 

Documento Newsletter