Έσωσε την κυβέρνησή της η Μέρκελ αλλά παραμένει «ευάλωτη»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να σώσει την κυβέρνησή της αποδεχόμενη να απαρνηθεί τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, όμως αυτή η ανάπαυλα ενδέχεται να μην διαρκέσει για πολύ.

«Το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο όσο σε αυτόν», σχολίασε σήμερα η εφημερίδα Bild, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ήθελε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.

Η συντηρητική πολιτικός έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στην εξουσία θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επαναβεβαιώσει το κύρος της και να εδραιώσει τον εύθραυστο συνασπισμό της μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Αν και η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής του SPD, χαιρέτισε το τέλος της αντιπαράθεσης στο συντηρητικό στρατόπεδο, ένας από τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αζίζ Μποζκούρτ, επέκρινε τους περιορισμούς που προβλέπονται στην κίνηση των προσφύγων, οι οποίοι «ακολουθούν πλήρως το πνεύμα» της άκρας δεξιάς.

Αν το SPD απορρίψει τον συμβιβασμό, όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την κυβέρνηση θα καταλήξουν στο κενό. Σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε πρώτη ανάγνωση η Μέρκελ πέτυχε μια νίκη διασώζοντας την κυβέρνησή της και παραμένοντας στην εξουσία. Οι επικρίσεις του CSU ήταν και εναντίον της προσωπικά, με πολλά μέσα ενημέρωσης να βλέπουν σε αυτές μια απόπειρα «πραξικοπήματος» από τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.

Όμως στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να κάνει πολλές υποχωρήσεις αποδεχόμενη μεγάλους περιορισμούς στη μετανάστευσης. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε με τον Ζέεχοφερ βάζει τέλος στη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος από το 2015.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάρκους Μπλούμε, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική παροχής ασύλου».

Πλέον οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία και έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, η πλειονότητα των υποθέσεων δηλαδή, θα τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία αναμένοντας να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, στέλεχος του Die Linke, έκανε λόγο για «κέντρα μαζικών κρατήσεων». Ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να απορρίψουν την πρόταση. Και αυτοί φαίνεται να διστάζουν να υιοθετήσουν τις προτάσεις.

Επί της αρχής οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με αυτές. Όμως αν η Γερμανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες, προβλέπεται να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Μένει να φανεί τι σκέφτονται για όλα αυτά Βιένη και Ρώμη.

Όμως η αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.

«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι μπορεί απλώς να επαναπροωθεί ανθρώπους στην Αυστρία, αψηφώντας για το διεθνές δίκαιο, θα εξηγήσουμε στους Γερμανού ότι δεν θα τους δεχθούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ