Εσωκομματική σύγκρουση στο Μαξίμου με φόβο για νέο φιάσκο – Αντιπαράθεση Κεραμέως και Θεοδωρικάκου

Εσωκομματική σύγκρουση στο Μαξίμου με φόβο για νέο φιάσκο – Αντιπαράθεση Κεραμέως και Θεοδωρικάκου

Διάσταση ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης λαμβάνει η υπόθεση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια. 

Μάλιστα, αναμένονται εξελίξεις. Στο επίκεντρο των εσωκομματικών τριβών βρίσκεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που επιμένει να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές εκλογές για την εκπροσώπηση εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, παρά την αντίθεση του κλάδου των δασκάλων και καθηγητών, περιλαμβανομένων και “γαλάζιων” συνδικαλιστικών οργάνων τους. Τώρα η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, η σαφής κατεύθυνση που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προς όλο το δημόσιο για αναβολή των εκλογών για εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τι έχει συμβεί; Μόλις το μεσημέρι της Τρίτης (3.11.2020), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος , μέσω υπουργικής απόφασης, δίνει με σαφήνεια την εντολή να αναβληθεί, έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/132/οικ.20413-3.11.2020).

Μένει να φανεί αν η δυνατότητα αναβολής των εκλογών για ανάδειξη αιρετών στο δημόσιο για τα υπηρεσιακά συμβούλια, έως και τις 30 Νοεμβριου, ανοίξει παράθυρο ελιγμών, και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών.

Βεβαίως, συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η επιμονή Κεραμέως για εκλογές με ηλεκτρονικό τρόπο, παρά το αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο διεξαγωγής τους, αποτελεί προοίμιο της επίθεσης που έρχεται στα συνδικαλιστικά και εν γένει εργατικά δικαιώματα, με τις προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα εργασιακά με το νομοσχέδιο Βρούτση. Ομως, η ανησυχία για το φιάσκο που μπορεί να προκύψει από τη μη συμμετοχή στις εκλογές των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια οδηγεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να αλλάξει τα σχέδιά της.

Η κίνηση Θεοδωρικάκου έρχεται δίνοντας το ρυθμό στον δημόσιο τομέα, λίγο μετά το ηχηρό άδειασμα που υπέστη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (και, παρεπόμενα, το Μαξίμου), από την συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ στους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο (ΔΑΚΕ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), που απέσυρε τα ψηφοδέλτιά της (όπως και άλλες παρατάξεις) για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Η Νίκη Κεραμέως επιμένει να γίνουν ηλεκτρονικά οι εκλογές αυτές στις 7 Νοεμβρίου 2020, έχοντας απέναντί της τον κόσμο της εκπαίδευσης, που της ζητά διάλογο και καθορισμό ημερομηνιών, αφού πρώτα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών.

Πέραν τούτων, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στη δίνη της καυτής επικαιρότητας, και ενίοτε σε συνθήκες που αναδεικνύουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας (π.χ. φιάσκο μάσκας). Πάντως, η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, μιας μακράς σειράς διαφωνιών στην Πειραιώς και στην εσωκομματική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ κεντρώων, μητσοτακικών και σαμαρικών στελεχών. Δεν είναι μόνο οι διαφωνίες (και με …ελαφρά ιδεολογικό χαρακτήρα) για τον τρόπο χειρισμού θεμάτων της επικαιρότητας (τακτική επιβολής μέτρων με το μαστίγιο αντί με πιο θετικά προληπτικά μέτρα, επιμονή σε καταστολή, αφήγημα νόμου και τάξης κ.ά.). Υπάρχει και η “καρεκλοαγωνία” που συνδέεται με τον εν μακρά αναμονή από τον Ιούνιο που τον είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διαμορφώνοντας συνθήκες επιθετικού ανταγωνισμού εντός του υπουργικού συμβουλίου αλλά και πέριξ από όσους ελπίζουν να είναι οι επόμενοι για θώκους. Και βέβαια, πάνω από όλα υπάρχει μια κυβέρνηση της δεξιάς που επιχειρεί να επιβάλει τις συντηρητικές επιλογές της με κάθε τρόπο.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον η διατύπωση που επέλεξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τονισμένο μάλιστα, το σημείο για την αναβολή των εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια, στο έγγραφο-εγκύκλιο για τους όρους λειτουργίας του δημοσίου τομέα, που απέστειλε με την ένδειξη «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό τον τίτλο «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού»

Με κεφαλαία γράμματα περιλαμβάνεται στο έγγραφο Θεοδωρικάκου ξεχωριστή αναφορά με διευκρινίσεις για το ζήτημα των υπηρεσιακών συμβουλίων. Με τίτλο «αναστολή διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια» επισημαίνονται τα εξής:

«Κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊούCOVID -19 που εκδόθηκε συνεπεία των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, κρίνεται απαραίτητη για χρονικό διάστημα από 3/11/2020 έως και 30/11/2020η αναβολήτης διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια κατ ́ εφαρμογή της αρ. ΔΙΚΠΡ/ Φ.80/30/8703/16.9.1988 (Β ́ 684) απόφασης, καθώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας προβλέπεται να διεξαχθεί εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος. Βάσει της ως άνω εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπήςκαλείται ο οικείος Υπουργός ή προκειμένου για κοινά Υπηρεσιακά Συμβούλια ν.π.δ.δ., το όργανο που ασκεί την εποπτεία, να μεταθέσει την ψηφοφορία κατ ́εφαρμογή του άρθρου 1της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37.9/683/οικ. 19516/17-9-2001 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 1246), σε ημερομηνία μετά το ως άνω χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τη σχετική κοινοποίηση της ανωτέρω απόφασης στην Υπηρεσία μας. Σχετικά με το εν λόγω θέμα θα ακολουθήσουν άμεσα νεότερες οδηγίες».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια ασχολούνται με ζητήματα που προκύπτουν στην εργασία, με υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων, κ.ά. και είναι κρίσιμη η παρουσία αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το έγγραφο Θεοδωρικάκου προκάλεσε ήδη αντιδράσεις. Αρκετή ώρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου, το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να ενημερώσει για τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο. Σε δελτίο τύπου που έβγαλε αναφέρει παράλληλα ότι με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «θα δίνεται η δυνατότητα οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται ηλεκτρονικά. Έως τις 30 Νοεμβρίου, που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, αναστέλλεται κάθε εκλογική δραστηριότητα». Και προσθέτει: «Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι τα των εκπαιδευτικών ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας».

Το πολιτικό μπαλάκι για το ζήτημα των εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια πηγαινοέρχεται από υπουργείο σε υπουργείο. Πολιτικά πάντως έχει ενδιαφέρον το …πήγαινε έλα αποφάσεων που προκαλούν αντιδράσεις…

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/03/5fa14f89825e631d043132a4.pdf

Documento Newsletter