Ακόμη μία υπόθεση με έντονη οσμή σκανδάλου φαίνεται ότι στήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο όνομα της πανδημίας. Κατά την προσφιλή συνήθειά της η κυβέρνηση μπορεί αυτήν τη φορά να μην πληρώνει εκατομμύρια σε ψιλικατζίδικα προκειμένου να διανείμουν αντισηπτικά ή γάντια, τα προσφέρει όμως απλόχερα σε μια νεοσύστατη εταιρεία, τα πρόσωπα πίσω από την οποία κάθε άλλο παρά σχετίζονται με τον χώρο του φαρμάκου και την πώληση παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μεταξύ των αναδόχων του τελευταίου διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για την προμήθεια των γνωστών self tests υπάρχει εταιρεία με την επωνυμία Swiss Med, η οποία ιδρύθηκε μόλις πριν από επτά μήνες με μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό δεν θα συνιστούσε απαραιτήτως πρόβλημα αν δεν αποδεικνυόταν ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ένα δίκτυο προσώπων τα οποία εμφανίζονται να συμμετέχουν σε εταιρείες διαχείρισης πολυτελών καταστημάτων εστίασης στην Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ από τις φωτογραφίες που τα ίδια αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως διάγουν υπερπολυτελή βίο.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Swiss Med ανέλαβε μετά τον fast track διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προμηθεύσει την αγορά με 3 εκατομμύρια self tests, πολύ περισσότερα απ’ όσα πρόκειται να διαθέσουν οι τέσσερις άλλες επιχειρήσεις οι οποίες επικράτησαν στον διαγωνισμό. Η Swiss Med, η οποία είναι άγνωστο αν μπορεί να αγοράσει και να προμηθεύσει τα φαρμακεία με τον αριθμό των τεστ για τα οποία έχει δεσμευτεί, πρόκειται να εισπράξει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ωστόσο ότι οι συνολικά πέντε ανάδοχοι είχαν περιθώριο επτά ημερών ώστε να διανείμουν στα φαρμακεία τα τεστ, εύλογα ερωτήματα προκαλούνται αναφορικά με το πότε ακριβώς η εν λόγω εταιρεία κατάφερε να τα παραγγείλει και να τα εκτελωνίσει. Η ίδια πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, φέρεται να διαφημίζει ότι τα τεστ που έχει παραγγείλει θα φτάσουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα με αεροπλάνο τύπου Antonov.
Νεοσυσταθείσα εταιρεία με τέσσερα δημόσια έργα
Η Swiss Med ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 με κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μετόχους τους Δημήτρη Πιπερίδη του Παύλου, Ελένη Πιπερίδη του Παύλου και Ελένη-Ιωάννα Κάλλια. Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει από το δημόσιο σημαντικά έργα τα οποία της αποφέρουν εκατομμύρια.
Μόλις στις 19 Ιανουαρίου 2021 η εταιρεία της οικογένειας Πιπερίδη εμφανίζεται να εισπράττει πάνω από 14.000 ευρώ προκειμένου να προμηθεύσει με γάντια το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσό και για τον ίδιο λόγο φέρεται να εισπράττει και στις 2 Μαρτίου. Τα ποσά αυτά είναι βεβαίως ασήμαντα μπροστά στα συνολικά 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η εταιρεία σε δύο διαγωνισμούς.
Ο πρώτος αφορούσε την προμήθεια rapid tests και πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, όμως η διαδικασία έχει προς το παρόν παγώσει καθώς άλλοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν καταθέσει προσφυγές. Ο δεύτερος αφορούσε τα self tests. Στην περίπτωση αυτή η Swiss Med υπέγραψε σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πρόκειται να εισπράξει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για να παραδώσει 3 εκατ. self tests.
Συνολικά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει τέσσερα σημαντικά έργα στην εν λόγω εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου μισό χρόνο με ιδιαίτερα χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο και χωρίς τα στελέχη της να σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κλάδο της υγείας, του φαρμάκου και των παραφαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento μάλιστα, η Swiss Med έλαβε εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ από υποκατάστημα της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας.
Ως εγγύηση εμφανίζεται να έχει καταθέσει ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο της εγγυητικής επιστολής το οποίο προήλθε από λογαριασμό της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ επίσης ως εγγύηση έχει κατατεθεί η σύμβασή της με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Μυστήριο με την έδρα της
Ως έδρα της Swiss Med εμφανίζεται η διεύθυνση Αρδηττού 16, απέναντι από τον Ομιλο Αντισφαίρισης Αθηνών. Από επιτόπιο ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε προκύπτει ότι η εταιρεία βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Σε έναν χώρο με μαύρα τζάμια ο οποίος μοιάζει με αποθήκη το μόνο στοιχείο που παραπέμπει σε ύπαρξη εταιρείας με την επωνυμία Swiss Med είναι ένα μικρό χαρτόνι πρόχειρα τοποθετημένο πίσω από την τζαμαρία, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που καταγράψαμε.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Δ. Πιπερίδης, βασικός εταίρος της Swiss Med, είναι γιος του Παύλου Πιπερίδη. Πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο, Παύλος Πιπερίδης, εμφανίζεται ως μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου. Ο Δ. Πιπερίδης εμφανίζεται παράλληλα να συμμετέχει στην εταιρία T-S-F, η οποία εδρεύει στο Κολωνάκι και βρίσκεται στον χώρο ενός καταστήματος εστίασης με όνομα Zinglee (πρώην Pepe Aperitivo), αλλά και στην εταιρεία Gialos Power Team, η οποία διαχειρίζεται πασίγνωστα καταστήματα εστίασης στην Αθήνα και τη Μύκονο, μεταξύ των οποίων τα καταστήματα Nice and Easy.
Στο κατάστημα Zinglee φέρεται να εργάζεται και ο πατέρας Πιπερίδης, ο Παύλος. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από αναρτήσεις του ίδιου στο Instagram. Ο Π. Πιπερίδης εμφανίζεται επίσης τακτικά στον χώρο όπου φέρεται να εδρεύει η Swiss Med τον οποίο επισκεφτήκαμε. Από τα μαύρα τζάμια είναι δύσκολο να φανεί τι ακριβώς υπάρχει μες στον χώρο, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να δει κούτες και όργανα γυμναστικής. Το γεγονός αυτό δεν θα καταγραφόταν αν ο ίδιος ο Π. Πιπερίδης δεν είχε αναρτήσει βίντεο από το εσωτερικό του συγκεκριμένου χώρου όπου πράγματι υπάρχουν όργανα γυμναστικής. Οι εικόνες προκαλούν ερωτήματα για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται ως γραφείο ή αποθήκη εταιρείας η οποία εισπράττει από το δημόσιο πολλά εκατομμύρια.
Εξάλλου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του και το insidestory.gr, o Π. Πιπερίδης είχε ιδρύσει κατά το παρελθόν μαζί με τον αδερφό του ακόμη δύο εταιρείες: τις Piper και Σταδίου Γεύσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στον χώρο της εστίασης. Η δεύτερη εξ αυτών εμφανίζεται σήμερα να οφείλει στο δημόσιο περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ. Εδρα και των δύο εταιρειών είναι η λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου 2 στην Αθήνα, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στο εν λόγω κτίριο εμφανίζονται και εταιρείες συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη αλλά και πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Τα πρόσωπα πίσω από τη Swiss Med
Εκτός του Δ. Πιπερίδη, πίσω από τη Swiss Med βρίσκονται ακόμη δύο πρόσωπα. Πρόκειται για την αδερφή του Δημήτρη, Ελένη Πιπερίδη, και μια γυναίκα με όνομα Ελένη-Ιωάννα Καλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η Ελ. Πιπερίδη εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ως μανικιουρίστα/πεντικιουρίστα, ενώ από το 2012 έως το 2018 ήταν μέλος της εταιρείας Ελένη Πιπερίδου και Σία ΕΕ, η οποία ασχολούνταν με εργασίες κομμωτηρίου.
Η τρίτη μέτοχος της Swiss Μed Ιωάν.-Ελ. Καλλία απασχολούνταν κατά τις ίδιες πληροφορίες μέχρι την άνοιξη του 2019 ως υπάλληλος φαρμακείου, ενώ ήταν εταίρος της εταιρείας Π και Κ Υπηρεσίες Αναψυχής ΙΚΕ. Πρόκειται για εταιρεία η οποία δραστηριοποιούνταν επίσης στον χώρο της εστίασης και ως διαχειριστής της εμφανιζόταν πρόσωπο με το όνομα Παναγιώτης Λιάσσας.Ο
Λιάσσας είναι ο άνθρωπος που μας απάντησε στον τηλεφωνικό αριθμό της Swiss Med, ο οποίος εμφανίζεται στη νεοσύστατη ιστοσελίδα της, ενώ το e-mail του δηλώνουν στα επισήμως καταχωρημένα έγγραφα της Swiss Med στο ΓΕΜΗ ο Δ. και η Ελ. Πιπερίδη. Ο ίδιος δήλωσε υπάλληλος της εταιρείας και δεν απάντησε στα ερωτήματά μας, παρά μας πληροφόρησε ότι επί των όποιων ζητημάτων θα τοποθετηθούν εν καιρώ συνήγοροι της εταιρείας. Μυστήριο αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι το τηλέφωνο της εταιρείας είναι καταχωρημένο στο όνομα κάποιου Ζήσιμου Γαλιατσάτου.
Ο Γαλιατσάτος δεν φαίνεται να έχει οποιαδήποτε εταιρική σχέση με τη Swiss Med, συνδέεται ωστόσο με τον Δ. Πιπερίδη, αφού εμφανίζεται ως διαχειριστής της T-S-F στην οποία ανήκουν καταστήματα εστίασης. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να συμμετέχει και σε μια βρετανική εταιρεία με όνομα Grand Island Limited, στην οποία εμφανίζονται ακόμη δύο ονόματα.
Της άγνωστης Γεωργίνας ή Τζωρτζίνας Παπαπέτρου, η οποία εμφανίζεται να συμμετέχει σε συνολικά 65 εταιρείες, και του σεφ Κρις Αθανασιάδη. Ο συγκεκριμένος συμμετέχει μέσω της εταιρείας Double Team Management IKE, την οποία εκπροσωπεί, στην εταιρεία Gialos Power Team, συμμέτοχοι της οποίας είναι ο Δ. Πιπερίδης, η Ελ. Πιπερίδη, μια τρίτη αδερφή τους και ο ηθοποιός Μάνος Γαβράς (το πραγματικό του όνομα είναι Εμμανουήλ Γαβριδάκης), ο οποίος εμφανίζεται και στις διαφημίσεις των καταστημάτων συμφερόντων Πιπερίδη.
Ο Αθανασιάδης εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης των καταστημάτων Nice and Easy, τα οποία ανήκουν στην Gialos Power Team. Στον συγκεκριμένο όμιλο καταστημάτων εστίασης (Nice and Easy Group) ανήκει και το κατάστημα Santana στη Μύκονο. Πρόκειται για υπερπολυτελές εστιατόριο-μπαρ το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη πισίνα στην Ευρώπη και μια σουίτα από την οποία έχει θέα ο επισκέπτης στο εσωτερικό της πισίνας και προκειμένου να διαμείνει σε αυτήν για λίγες ώρες καλείται να πληρώσει ποσό 15.000 ευρώ. Στον όμιλο Nice and Easy, στον οποίο μέσω των παραπάνω εταιρειών συμμετέχουν μέλη της οικογένειας Πιπερίδη, ανήκουν τα εξής πολυτελή καταστήματα σε Αθήνα και Μύκονο: Nice and Easy, Santana, Frankie, Zinglee, Nesaea, Spala, Exquisite, Foodies, Mystilli και Bouboulo.
Η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου
Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Swiss Med εμφανίζεται επιχειρηματίας με όνομα Τάσος Μαυρομιχελάκης. Ο ίδιος δήλωνε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τόσο στο Facebook όσο και στο LinkedIn την ιδιότητά του αυτή, ωστόσο μία ημέρα μετά, δηλαδή την Παρασκευή, εμφανίζεται να την έχει διαγράψει. Είχε προηγηθεί προσπάθεια επικοινωνίας του Documento μαζί του η οποία απέβη άκαρπη. Ο Μαυρομιχελάκης εμφανίζεται σύμφωνα με το βιογραφικό που ο ίδιος έχει αναρτήσει στο LinkedIn να εργαζόταν μέχρι πρόσφατα σε εταιρεία με την επωνυμία Revit στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με στοιχεία που εντοπίσαμε, δεν πρόκειται για κάποια πολυεθνική αλλά για εταιρεία την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Μαυρομιχελάκης εμφανίζεται παράλληλα να είναι μέτοχος της εταιρείας Αναστάσιος Μαυρομιχελάκης και Ιωάννης Κουζινόπουλος ΟΕ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι καταχωρημένη στο ΓΕΜΗ αλλά δεν εμφανίζονται περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, φέρεται το 2011 να χρωστούσε στο δημόσιο πάνω από 280.000 ευρώ. Και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πάντως φαίνεται ότι δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης.