Εστίαση: Στα κάγκελα οι επιχειρήσεις, χωρίς μέτρα στήριξης

Τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για εστίαση-διασκέδαση αυξάνουν δραματικά τα κόστη των επιχειρήσεων, ενώ τις υποχρεώνουν να διώχνουν και πελάτες. Δεν βγαίνει.

Στα κάγκελα βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, μετά τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις για κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και τις απειλές για σκληρά διοικητικά μέτρα, που για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020, δεν συνοδεύονται από μέτρα στήριξης.

Οι κλάδοι της εστίασης και της διασκέδασης ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους το Μάιο και το Ιούνιο με αρκετά περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, σε ότι αφορά τον αριθμό πελατών ανά τραπέζι, τη χρήση μουσικής και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των οποίων η χρήση βέβαια απαγορεύεται ακόμη, με αποτέλεσμα δύο στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης να παραμένουν κλειστές.

Οι περιορισμοί αυτοί, τουλάχιστον το Μάιο και τον Ιούνιο έφεραν αναδουλειά και μειωμένους τζίρους. Κι εκεί που λίγο πριν τελειώσει ο Ιούνιος οι περισσότεροι περιορισμοί χαλάρωσαν και οι επιχειρήσεις άρχισαν να ελπίζουν σε ένα καλοκαίρι με υψηλούς τζίρους, για να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό, η κυβέρνηση άρχισε να συζητά την επιβολή νέων μέτρων στην εστίαση και τη διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου, καλώντας τις επιχειρήσεις να αποφασίσουν αν θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους με επίδειξη αρνητικού rapid, και ζητώντας τους να αναλάβουν χρέη αστυνόμευσης απέναντι στους πελάτες τους. Κι εκεί που η αγορά συζήταγε τι θα κάνει και πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα, την περασμένη εβδομάδα της εκρηκτικής αύξησης των νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση επανήλθε με περιορισμούς για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με το 25% της δυναμικότητάς του και με πλήρη απαγόρευση των ορθίων, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για αυστηρά διοικητικά πρόστιμα κάποιων χιλιάδων ευρώ και για πλήρη στέρηση άδειας με την τρίτη παράβαση.

Το Documento ζήτησε το σχόλιο του πρόεδρου της ΠΟΕΣΕ Γιώργου Καββαθά που με καταιγιστικό τρόπο ανέδειξε τον ανεφάρμοστο και αντιεπιχειρηματικό χαρακτήρα όλων αυτών των μέτρων: «Η κυβέρνηση μας επιστρέφει στις εμφυλιοπολεμικές διακρίσεις, χωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και βάζει την εστίαση να κάνει τον αστυνόμο», μας είπε. «Θέλει δηλαδή να βάλει επιχείρηση ‘πόρτα’ ώστε να πληρώνει πρόσθετους μισθούς 1.000-2.000 ευρώ το μήνα για να διώχνει πελάτες. Μα πώς να διώξω τον παλαιό μου πελάτη και πώς να διώξω έναν πελάτη που 100 φορές να τον έχω ικανοποιήσει, 1 να τον διώξω δε θα ξανάρθει; Και πώς να διώξω τους ανεμβολίαστους πελάτες όταν έχω ανεμβολίαστους σερβιτόρους;

Μήπως να υποχρεώσω το προσωπικό να εμβολιαστεί κι αν δεν το δεχτεί, να τους απολύσω «για σπουδαίο λόγο»; Και ποιος μου εγγυάται ότι το δικαστήριο δεν θα βγάλει την απόλυση καταχρηστική; Εναλλακτικά, μπορούν να κάνουν κάθε δυο μέρες οι εργαζόμενοι rapid. Δηλαδή 15 rapid το μήνα 300 ευρώ κόστος το άτομο, επί 10 εργαζόμενους 3.000 το μήνα πρόσθετο κόστος για την επιχείρηση. Και τέλος, πώς θα εξασφαλίσω εγώ ότι δεν θα σηκωθούν 2-3 από το τραπέζι τους για οποιοδήποτε λόγο την ώρα που θα μπαίνει μέσα ο έλεγχος ; Να πάρω πιστόλι να πυροβολώ στον αέρα; Όλα αυτά τα μέτρα αυξάνουν τα κόστη των επιχειρήσεων εστίασης και διώχνουν πελάτες, κανείς δεν μπορεί να δουλέψει έτσι!» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Για το λόγο αυτό, την περασμένη Τετάρτη, η ΠΟΕΣΕ, με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον πρωθυπουργό, ζήτησε την επιστροφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για εστίαση-διασκέδαση. Δυο μέρες μετά όμως ο Χρ. Σταϊκούρας της το ξέκοψε οριστικά, με το επιχείρημα ότι ο κλάδος άνοιξε, δουλεύει και στηρίζεται από το κλαδικό ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση – που όμως όπως και οι κυβερνητικοί αναγνωρίζουν, κινείται με μεγάλη καθυστέρηση, κι έχει πληρώσει μέχρι στιγμής μόνο 400 επιχειρήσεις εστίασης, επί συνόλου 80.000.

 

Ετικέτες