Εστίαση και διασκέδαση μόνο για καθήμενους από σήμερα και νέα μέτρα προ των πυλών

Να ανασχέσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι πια γεγονός όπως φαίνεται μετά και την νέα αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες Τετάρτη προσπαθεί η κυβέρνηση μελετώντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια.

Την στιγμή που η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων έχει προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία αναζητά την χρυσή τομή ώστε από την μία να συνεχιστεί ομαλά ο τουρισμός και από την άλλη να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα. Και όλα αυτά πριν η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει καθολικά.

Από σήμερα λοιπόν, τα μέτρα αυστηροποιούνται σε χώρους ψυχαγωγίας και όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας.

Αναλυτικά

-για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,

– για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.

-Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες

-Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Και νέα μέτρα

Σήμερα, Πέμπτη συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής και αναμένεται να κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση ώστε να παρθούν νέα αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά κατά τη τηλεδιάσκεψή τους εάν θα προχωρήσουν σε υπενθύμιση του μέτρου για τη μάσκα, δηλαδή να θυμίσουν στους πολίτες ότι πρέπει να τη φορούν όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους, ή να εισηγηθούν να επανέλθει κανονικά το μέτρο με τις μάσκες σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Ωστόσο φαίνεται πως είναι ένα μέτρο που δύσκολα θα εφαρμοσθεί αυστηρά ξανά λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Επιπρόσθετα, στα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι συζητήσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται ο περιορισμός στην μουσική και στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, η λειτουργία κλειστών χώρων εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι από ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Την ίδια στιγμή, ολοένα και αυξάνονται οι περιοχές που «κοκκινίζουν» και πάλι στο χάρτη. Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες Τετάρτη το 1,85% στο Ρέθυμνο και ακολουθούν τα Γρεβενά με 0,93%, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%, αποτυπώνοντας την ισχυρή παρουσία του ιού σε υψηλής προστιθέμενης τουριστικής αξίας περιοχές.

Συγκεκριμένα, δεκάδες κρούσματα καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου, με τη Μύκονο να βρίσκεται σήμερα στο αρνητικό βάθρο μετρώντας 14 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ισχυρό στίγμα εκπέμπει ο κορονοϊού και στα εξής νησιά: Άνδρος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Με μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σποράδες, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα.

Το ιικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει καταγράφει ραγδαία αύξηση ενώ στην έκρηξη νέων κρουσμάτων προπορεύεται η Αττική.

 

Ετικέτες