Εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ

Εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ

Η στροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς την ανάδειξη της προγραμματικής πρότασής του ως εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας κράτησε σε χαμηλή πτήση την πολιτική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα. Ρωγμή στο υποτονικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί προκάλεσε ο καταιγισμός των αποκαλύψεων για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, τον οποίο η ΝΔ διέγραψε.

Η αντιδεξιά ρητορική της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει υποσταλεί και η κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκτά μία ακόμη «γωνία». Μάλιστα ήδη περίσσεψαν τα πυρά για το «επιτελικό» κράτος των «αρίστων» και την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί για τον τρόπο άσκησης εξουσίας.

Πελατειακές αντιλήψεις

Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ που αναδύονται καθημερινά, καθώς επιτελείς της κυβέρνησης «μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών». Πολιτικά έχει σημασία ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έβαλε στο στόχαστρο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, σημειώνοντας ότι «οι εξηγήσεις του για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς».

Μην ξεχνάμε ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκινήσει πολεμική από καιρό κατά στελεχών που προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν στη ΝΔ ή και απέκτησαν υπουργικούς θώκους. Ο Κυρ. Πιερρακάκης ήταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως τα ζητήματα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο και η Χαριλάου Τρικούπη διαμορφώνει προτάσεις για φρένο στην ασυδοσία των αρπακτικών funds και νομοθετικό πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο των εξορμήσεων θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να γίνει ευρέως γνωστό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε όλη τη χώρα μετά τις εκδηλώσεις για την υγεία (ήταν η αιχμή του δόρατος, με επίκεντρο την επέτειο ενός έτους από όταν έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά) έρχονται παρεμβάσεις προγραμματικού χαρακτήρα για την παιδεία αλλά και για μέτρα προστασίας της κοινωνικής κατοικίας και της νέας γενιάς, ενώ το κόμμα δεν σταματά να μοιράζει ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για προβλήματα που προκάλεσαν ή δεν ανέσχεσαν κατά τη διακυβέρνησή τους.

Ομως η αντιδεξιά ρητορική θα είναι σαφής. Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ θα είναι και πάλι σφοδρή με την άφιξη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για την υπόθεση των υποκλοπών και την απόπειρα τηλεφωνικής παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη μέσω παράνομου λογισμικού. Τα αντανακλαστικά του κόμματος για το κράτος δικαίου επαναλειτουργούν…

Την ίδια ώρα αργοκινείται ο κομματικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη για την προετοιμασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές αλλά και για τις αυτοδιοικητικές. Πάντως παρατηρούνται και κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις μεταξύ στελεχών –κυρίως στην περιφέρεια– και επανατοποθετούνται σε σχέση είτε με πολιτικές διαφωνίες είτε με ζητήματα που συνδέονται με εκλογικές φιλοδοξίες.

Παρέδωσε την κάρτα

Μια αποχώρηση του Σεπτεμβρίου στα Δωδεκάνησα ακόμη συζητείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Ροδίτισσα Ελευθερία Φτακλάκη, από τα στελέχη με επιστημονική και πολιτική δυναμική, επικεφαλής στον τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και με μακρά αυτοδιοικητική θητεία, δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (ήταν το 2019).

Μάλιστα η διεθνολόγος – πολιτική επιστήμονας και διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων φέρεται να έκανε λόγο για «βυζαντινισμούς» και καθεστωτικές νοοτροπίες στην επιστολή της προς τη Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να καταθέσει την κάρτα μέλους. Είναι αξιοσημείωτο μεταξύ άλλων ότι υπάρχει καθυστέρηση –ενδεχομένως λόγω δυστοκίας και εσωτερικών τριβών– στην ανάδειξη των νέων γραμματέων στους τομείς πολιτικής του κομματικού μηχανισμού.

Το λαβωμένο ΜέΡΑ25 και τα σχέδια στη «μικρή Αριστερά»

Κινητικότητα και διεργασίες παρατηρούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς με το βλέμμα στις εκλογές. Ομως η πολιτική ρευστότητα έχει και παρελκόμενα που συνδέονται είτε με φιλοδοξίες κομματικής επανατοποθέτησης είτε με πολιτικές διαφωνίες.

Η αποχώρηση της Φωτεινής Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 και η απόφαση ανεξαρτητοποίησής της «πάγωσαν» το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς μένει με έξι βουλευτές και ασθενή πλέον αριθμητική συνοχή (κοινοβουλευτική ομάδα υφίσταται με πέντε βουλευτές). Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η Φωτ. Μπακαδήμα δεν ανέλυσε δημοσίως τι την οδήγησε στην αποχώρηση κρατώντας τη βουλευτική έδρα – δεν απάντησε ούτε στην προσπάθεια επικοινωνίας του Documento για να εκθέσει τους λόγους.

Πάντως η κριτική της ηγεσίας του ΜέΡΑ25 είναι ότι όσοι φεύγουν δεν αντέχουν την πίεση των ολιγαρχών. Την ίδια ώρα το κόμμα του Βαρουφάκη συνεχίζει τις συζητήσεις με όμορους πολιτικούς χώρους. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 είναι εκ των ων ουκ άνευ οι συγκλίσεις με συμφωνία πριν από τις εκλογές για όσους πιστεύουν στην απλή αναλογική. Ετσι είχαν βρεθεί να απευθύνουν χαιρετισμό στην πανελλαδική σύσκεψη της ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά.

Στον χώρο του διαλόγου και της κοινής δράσης δεν σταμάτησαν οι επαφές για συσπείρωση δυνάμεων της «μικρής Αριστεράς» σε επίπεδο κινήματος, ενώ εκλογικό χαρακτήρα έλαβε η διεύρυνση της ΛΑΕ με τη συμμετοχή και ανένταχτων η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η εκλογή του πρώην βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη και της περιφερειακής συμβούλου και νομικού Μαριάννας Τσίχλη ως γραμματέων συνδυάστηκε με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων.

Documento Newsletter