Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα όσα ισχύουν με τις προϋποθέσεις για τους υποψήφιους προέδρους

Πολλά ακούγονται και… ψιθυρίζονται στα διάφορα πηγαδάκια από χθες το βράδυ για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ -σε καλό κλίμα παρά τις όποιες διαφωνίες, όπως μας είπαν μέλη της- και εκτός από το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών, έπεσε και στο τραπέζι το θέμα των προϋποθέσεων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, ώστε να καθαρογραφεί το κείμενο της απόφασης, το οποίο θα παρουσιαστεί ως εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Τα δεδομένα

Το μόνο που μπορεί να θεωρείται σίγουρο είναι ότι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή από βουλευτές. Κατατέθηκε η πρόταση να είναι 50 οι απαιτούμενες υπογραφές, όμως αυτό απορρίφθηκε.

Επίσης, ακούστηκε η ιδέα, πως θα πρέπει κάποιο μέλος το οποίο δεν είναι βουλευτής ή μέλος της Πολιτικής Γραμματείας να χρειαστεί περισσότερες υπογραφές. Ένα σενάριο, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά θα τεθεί προς συζήτηση.

Ακόμα, μένει να αποσαφηνιστεί αν κάποιος θα μπορεί να υπογράψει μόνο για έναν υποψήφιο (όπως πχ στο ΠΑΣΟΚ) ή και για περισσότερους.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές της Κουμουνδούρου θα τεθεί ως προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο. Υπενθυμίζεται πως αυτή η προϋπόθεση ίσχυε και για όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για να βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο.

Το Πόθεν Έσχες

Χθες από κάποια μέλη κατατέθηκε η πρόταση να ελεγχθεί και το Πόθεν Έσχες των εν δυνάμει υποψηφίων, ώστε να αποκλειστούν όσοι έχουν υπέρογκα χρέη στο δημόσιο. «Αυτή η πρόταση δεν ήταν φωτογραφική για τον Στέφανο Κασσελάκη. Κανένα από τα κριτήρια που συζητήθηκαν δεν ήταν φωτογραφικά για κανέναν. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το κύρος της διαδικασίας» μας είπε στέλεχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

«Προφανώς, κάποιοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να έχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Συζητήθηκαν θέματα, όπως εάν κάποιος πρέπει να εμφανίσει το Πόθεν Έσχες του ή ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Το κίνητρό μας δεν ήταν ο κ. Κασσελάκης, αλλά θέματα που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν» είπε το πρωί στο MEGA η Όλγα Γεροβασίλη.

Το θέμα του Πόθεν Έσχες θα συζητηθεί εκ νέου αύριο, όμως πιθανότατα θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού δύσκολα θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. Μία από τις ενστάσεις που ακούστηκαν, είναι το ποιος από το κόμμα είναι κατάλληλος να ελέγξει τα Πόθεν Έσχες των υποψηφίων…

Καρφί από Ακρίτα

«Ψηλός, ξανθός και γκέι δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα βάσει καταστατικού. Άρθρο 35, παρ.6» έγραψε σκωπτικά στο Facebook η Έλενα Ακρίτα, εκτιμώντας προφανώς πως τα όσα συζητήθηκαν είχαν ως σκοπό να βάλουν μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Πολιτική Γραμματεία προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει το έκτακτο Συνέδριο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου, με συνέδρους που θα εκλεγούν στις 20 Οκτώβρη.

Επίσης, αποφασίστηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη (μαζί με εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή) και αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος να γίνει μια εβδομάδα μετά, στη 1 Δεκέμβρη.

Το έκτακτο Συνέδριο ΔΕΝ θα είναι καταστατικό, άρα δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου, κάτι που φημολογούνταν. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση, από μέλη και φίλους.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: «Καμπανάκι» για ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Έξι περιοχές στο «κόκκινο» (LIVE)

Φωτιά στη Motor Oil: «Το ωστικό κύμα μας πήρε – Τρέξαμε και γλυτώσαμε» λέει εργαζόμενος (Video)

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» – Στιγμές από το πιο ιστορικό φεστιβάλ πολιτικής νεολαίας που κλείνει μισό αιώνα