Τα απολύτως αυτονόητα απαίτησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης, για την πραγματική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην Στεγαστική Πολιτική, με επιστολή του στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Με αφορμή στην επερχόμενη ΚΥΑ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την παροχή κατοικιών για τα άτομα με αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ τονίζει πως «είναι επιβεβλημένη η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α.». Ο φόβος της κοινότητας των ανάπηρων ατόμων να μην συμπεριφερθούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις μελλοντικές κοινωνικές κατοικίες (όταν αυτές οικοδομηθούν) είναι υπαρκτός. Αποτελεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση, που σε ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης των ΑμεΑ έχει πάρει κάτω από τη βάση, να εισακούσει τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση παραμένει απαθής στις εκκλήσεις της κοινότητας των ΑμεΑ για αύξηση των επιδομάτων τους τα οποία θερίζει η ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επισημαίνει πως η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει όλους τους κανόνες προσβασιμότητας στα ακίνητα που θα οικοδομηθούν μελλοντικά.
Κανόνες οι οποίοι παντελώς απουσιάζουν από την καθημερινότητα και πολλούς κοινωνικούς χώρους. Η Συνομοσπονδία προτείνει οι κοινόχρηστοι χώροι να σχεδιαστούν ούτως ώστε να είναι καθολικά προσβάσιμοι, τα διαμερίσματα να μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πλήρως προσβάσιμες κατοικίες (πρόβλεψη εξαρχής ικανοποιητικού ανοίγματος θυρών, διαστάσεις χώρων υγιεινής, ικανοποιητικού πλάτους εσωτερικών διαδρόμων κ.λπ.) και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζεται η δυνατότητα δια βίου χρήσης τους ανεξάρτητα από ηλικία, ατυχήματα, αναπηρία κ.λπ. Μια ακόμη πρόταση που συμπεριλαμβάνεται στην επιστολή του Ι. Βαρδακαστάνη είναι και ένα συγκεκριμένο ποσοστό διαμερισμάτων (20%) να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να διαθέτει και συγκεκριμένο εξοπλισμό προσβασιμότητας.
Ολόκληρη η επιστολή του Ι. Βαρδακαστάνη προς την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη:
«Κυρία Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και τωναναπηρισ οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.
Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το2022 (Ν. 5006/2022) σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή» καθώς και του Ν.5092/2024 (άρθρα 33 και 34), για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο, ζητάμε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που σας παραθέτουμε στη συνέχεια.
Τονίζουμε ότι είναι επιβεβλημένη η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.
Λαμβάνοντας υπόψη:
- την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως:
- τον ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α’/ 09.04.2012), άρθρο 26, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, όπου αναφέρεται « Ειδικά για τα κτίρια με χρήση κατοικίας που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η αυτόνομη και ασφαλής οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας, καθώς και η διασφάλιση συνθηκών εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/εμποδιζόμενων ατόμων, χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε κάθε κτίριο ή δομική εγκατάσταση πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα αυτού σε όλους, χωρίς φραγμούς».
- τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:
- Όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, προσαυξημένα κατά 20% τουλάχιστον λόγω της αναπηρίας.
- Διπλασιασμό των εισοδηματικών ορίων, όπως ισχύει στην ΚΥΑ για τη συμπερίληψη των ευάλωτων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/χρόνια πάθησή τους.
- Όλες οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν από παραχωρήσεις του Δημοσίου ή θα ανεγερθούν σε δημόσια περιουσία να τηρούν τις βασικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.
- Ειδική ρήτρα για επιπλέον ανακατασκευές σχετικές με την προσβασιμότητα των χώρων σε κατοικίες που θα δοθούν σε άτομα με αναπηρία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν τα παραπάνω δεν δύναται να ενταχθούν στην ΚΥΑ, τότε θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Ν. 5006/2022 και ιδιαίτερα των άρθρων 3,4 ,5 και 9 καθώς και των άρθρων 33 και 34 του Ν.5092/2024.
Ήδη με το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας που έχει εντάξει το Υπουργείο σας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναγνωρίζεται με σαφή και ρητό τρόπο η έλλειψη προσβάσιμης κατοικίας. Γι’ αυτό το λόγο και ρητά πρέπει να προβλεφθεί ότι οι κοινωνικές κατοικίες που θα ανεγερθούν σε δημόσια οικόπεδα και θα παραχωρηθούν ως κοινωνική αντιπαροχή θα πρέπει να συμμορφώνονται κατ’ελάχιστον με τα παρακάτω:
- οι πολυκατοικίες να διαθέτουν πλήρη προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών, με τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων (άνοιγμα θυρών, διαστάσεις χώρων υγιεινής κ.λπ.) βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), να διαθέτουν α) πλήρη προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας για διασφάλιση εύκολης επισκεψιμότητας των κτιρίων σε όλους στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων (προσβάσιμη ισόπεδη είσοδος, προσβάσιμες οριζόντιες και κατακόρυφες διαδρομές με κατάλληλους ανελκυστήρες, διαδρόμους κ.λπ.) διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία, β) δυνατότητα εύκολης μετατροπής όλων των διαμερισμάτων σε πλήρως προσβάσιμες κατοικίες (πρόβλεψη εξαρχής ικανοποιητικού ανοίγματος θυρών, διαστάσεις χώρων υγιεινής, ικανοποιητικού πλάτους εσωτερικών διαδρόμων κ.λπ.) εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα δια βίου χρήσης τους ανεξάρτητα από ηλικία, ατυχήματα, αναπηρία κ.λπ.
- ενώ ένα συγκεκριμένο ποσοστό διαμερισμάτων (20%) θα πρέπει εξαρχής να είναι πλήρως προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να διαθέτουν και συγκεκριμένο εξοπλισμό προσβασιμότητας.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η ανάγκη διασφάλισης προσβασιμότητας δεν υπαγορεύεται μόνο από τη νομοθεσία και την ανάγκη συμπερίληψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και από το γεγονός της ταχύτατης γήρανσης της ελληνικής κοινωνίας και της άρρηκτης σχέσης αναπηρίας και ηλικίας, η οποία ως γνωστό ενισχύεται με την αύξηση της ηλικίας.
Κυρία Υπουργέ,
Οι προτάσεις καλύπτουν το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία, ώστε να εργαστεί προς την ανεξαρτησία και την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική κρίση έχουν γονατίσει αυτή την ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης»
Διαβάστε σχετικά:
Αυστραλία – Ελλάδα: Ασεβές και unfair ποστάρισμα από το NBL για την Εθνική