Ερυθρά Θάλασσα: Τρεις εστίες φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο «Σούνιον» (Video)

Ερυθρά Θάλασσα: Τρεις εστίες φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο «Σούνιον» (Video)

Η UK MTO, που ανήκει στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό, ανέφερε πως έλαβε «αναφορά κατά την οποία παρατηρήθηκαν τρεις πυρκαγιές» στο Sounion, που μοιάζει να «παρασύρεται» από ρεύματα

Τρεις πυρκαγιές βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη στο δεξαμενόπλοιο που εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του αφού δέχθηκε επίθεση την Τετάρτη ανοικτά της Υεμένης από τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφερε την Παρασκευή η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, που ανήκει στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό, ανέφερε πως έλαβε «αναφορά κατά την οποία παρατηρήθηκαν τρεις πυρκαγιές» στο σκάφος, το Sounion της εταιρείας Delta Tankers, που μοιάζει να «παρασύρεται» από ρεύματα, αφού χτυπήθηκε τρεις φορές δυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης.


Ο κινητήρας του σκάφους έπαψε να λειτουργεί και το σκάφος αφέθηκε αγκυροβολημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης, μετά την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό στη Δύση με την ονομασία Χούθι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Όταν εξαπολύθηκε η επίθεση, γινόταν λόγος για μια πυρκαγιά στο σκάφος και ζημιά στο διαμέρισμα του κινητήρα. Δεν είναι σαφής η αιτία των τριών νέων πυρκαγιών.

Κατά το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το Sounion μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας, στο Ιράκ.

Η ναυτική αποστολή Ασπίδες της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα διαβεβαίωσε ότι απομάκρυνε εσπευσμένα το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου προειδοποιώντας για τον «περιβαλλοντικό κίνδυνο» που εγείρεται.

Η εταιρεία Delta Tankers τόνιζε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως «υπάρχουν σχέδια για τη μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλέστερο προορισμό, όπου θα μπορέσει να γίνει πλήρης αξιολόγηση (έλεγχοι και τυχόν επισκευές)».

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει από τον Νοέμβριο δεκάδες επιθέσεις, χρησιμοποιώντας drones και πυραύλους, εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς κατευθύνονται προς ή συνδέονται με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον Οκτώβριο.

Η εκστρατεία των ανταρτών, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Διώρυγα του Σουέζ κι ανάγκασε μεγάλες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, εκτελώντας δρομολόγια πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρά.

Το πλήρωμα του ελληνικού δεξαμενόπλοιου έφτασε στο Τζιμπουτί με τη συνδρομή της γαλλικής φρεγάτας Chevalier Paul που έσπευσε για βοήθεια μετά την επίθεση που δέχτηκε την Παρασκευή.

Το χρονικό της επίθεσης

Αρχικά, λίγα λεπτά πριν από τις 6 π.μ. το πλήρωμα του «Σούνιον» εντόπισε δύο βάρκες να κινούνται με πορεία προς το δεξαμενόπλοιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στη μία από τις βάρκες επέβαιναν τρία έως πέντε άτομα και στη δεύτερη δέκα άτομα.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με αντιαρματικό RPG, προκαλώντας υλικές ζημιές στη δεξιά πλευρά του «Sounion» και φωτιά στο μηχανοστάσιο. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους αντάρτες και στους ένοπλους φρουρούς που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Δύο ώρες αργότερα και ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κυβερνήτης του δεξαμενόπλοιου είχε ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), το οποίο είχε προηγουμένως κλειστό (ώστε να καταστήσει δυσχερέστερο τον εντοπισμό του πλοίου από τους αντάρτες), οι Χούθι εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά με πυραύλους κατά του δεξαμενόπλοιου.

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές – Από τις 19 Νοεμβρίου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε 92 φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε μεσημεριανές ώρες χθες το υπουργείο Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι στο δεξαμενόπλοιο υπήρχαν 25 μέλη πληρώματος, δύο Ρώσοι και 23 υπήκοοι Φιλιππίνων, που πάντως δεν τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Ιράκ με προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους. Για «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας», έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Την επίθεση στο «Sounion» επιβεβαίωσαν πηγές της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αναφέροντας ότι το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος αξιολογούσαν το μέγεθος της ζημιάς προκειμένου να αποφασίσουν εάν το δεξαμενόπλοιο μπορούσε να συνεχίσει αυτοδύναμο την πορεία του ή όχι.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίου της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας στο διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα. Την 9η Αυγούστου, το «Delta Blue» δέχτηκε διαδοχικά τέσσερις επιθέσεις από ενόπλους, από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με στόχο το δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers, «Delta Atlantica». Και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις (κυρίως από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα) κατά του τάνκερ, ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Επιστολή 184 μελών του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή της Αθηνάς Λινού στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Όλα τα ονόματα

Λινού: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη – Παρέδωσε στοιχεία στον Κασσελακη

Οι «87» απαντούν στον Κασσελάκη: Εκείνος είναι που εξευτελίζει καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης για τους «87»: «Υπάρχει σχέδιο για εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ» (Video)

Την αποπομπή Άδωνη ζητά ο Κασσελάκης: «Μητσοτάκης και Γεωργιάδης μοιράζονται την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter