Το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να ήταν «περίπατος» για την ελληνική κυβέρνηση καθώς η έγκριση της 9ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας ήταν εύκολη και δεδομένη, όμως οι αστερίσκοι που τη συνόδευσαν προμηνύουν ότι από εδώ και στο εξής αρχίζουν τα δύσκολα αφού η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει εντός Απριλίου στην κατάργηση του 8ωρου.
Αυτό θα συμβεί επειδή με βάση την χτεσινή απόφαση του Eurogroup, για να περάσει η Ελλάδα την επόμενη και πολύ σημαντική δέκατη αξιολόγηση που θα γίνει το Μάιο και η οποία συνδέεται με την απελευθέρωση μιας ακόμη δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, οφείλει να σημειώσει πρόοδο σε πέντε «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για όλους (εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), η βελτίωση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και, βέβαια, η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.
Καθυστερήσεις λόγω του φόβου της ΝΔ να ανοίξει δεύτερο μέτωπο
Για να είναι έτοιμη όμως η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα ως το Μάιο, πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ετοιμάσει από τον περασμένο Οκτώβριο, είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο επί υπουργίας Βρούτση ακόμα, είχε γνωστοποιήσει και στους εκπροσώπους των θεσμών αλλά τελικά αποφάσισε να το κρατήσει στο συρτάρι της, φοβούμενη ενδεχομένως ότι αφού κατάφερε να ανοίξει ένα μέτωπο με το φοιτητικό κίνημα, δεν την έπαιρνε να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο με τα συνδικάτα, εν μέσω μάλιστα γενικευμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Να όμως που υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει χωρίς άλλες καθυστερήσεις το νέο της (αντ)εργατικό κώδικα στη Βουλή και να αντέξει τις οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που οι προβλέψεις του θα ξεσηκώσουν.
Οι διατάξεις που θα φέρουν αντιδράσεις
Οι διατάξεις του νέου εργατικού κώδικα της ΝΔ που αναμένεται να προκαλέσουν τις εντονότερες αντιδράσεις είναι:
- Η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και την αναγνώριση της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διευθετούν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους όπως αυτές θέλουν, βολεύονται και τις συμφέρει. Η βασική πρόβλεψη εδώ είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη ή υπερωριακή αμοιβή, εφόσον αντισταθμίζουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή μέρες άδειας εντός του ίδιου εξαμήνου.
- Η κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και η εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.
- Η διεύρυνση της εργασίας τις Κυριακές, με την προσθήκη νέων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
- Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες και την θέσπιση υποχρέωσης για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού.