Eρχεται ο κατ’ εκτίμηση φόρος

H ΑΑΔΕ ετοιμάζει κυνήγι συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέσω πιστωτικών καρτών για να πιάσει τον στόχο που έθεσε για το 2023

Η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί ήδη από το 2021, αν και η πρόβλεψη για τον κατ’ εκτίμηση φόρο υφίσταται από το 2013. Τώρα ο άνθρωπος που δεν δίστασε να διαγράψει πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ (το μείωσε σε 7.500 ευρώ) σε επιχειρηματία για πλαστά τιμολόγια, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ετοιμάζεται να κυνηγήσει συνταξιούχους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες με τον κατ’ εκτίμηση φόρο.

Μάλιστα ο Γ. Πιτσιλής, που προσφάτως και έπειτα από τέσσερα έτη δημοσίευσε τη λίστα των μεγαλοοφειλετών ενώ επί διακυβέρνησης ΝΔ εφευρίσκει κάθε είδους δικαιολογία για να μην το πράξει, έχει στείλει και τον αντικειμενικό στόχο για το 2023! Στην πράξη οι εφοριακοί ψάχνουν 15.000 φορολογούμενους ώστε να φορτώσουν σε αυτούς την άρνηση Πιτσιλή να ελέγξει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Αυτός λοιπόν είναι ο ελάχιστος φετινός στόχος έκδοσης εκκαθαριστικών κατ’ εκτίμηση από τους εφοριακούς που έχουν επωμιστεί τους ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή.

Ποιοι θα ελεγχθούν

Αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο των εφοριακών μετά τις οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα.

Οπως εύκολα καταλαβαίνουμε, υπό το πρίσμα του «τυροπιτά που φοροδιαφεύγει και αυτός ευθύνεται για τα χάλια της οικονομίας» έρχεται τσουνάμι αυθαίρετων συμπληρωματικών φόρων. Την ίδια ώρα τα φορολογικά δικαστήρια ασφυκτιούν από αυθαίρετη επιβολή φόρων σε πολίτες που προσφεύγουν βροχηδόν στη Δικαιοσύνη. Για να καταλάβουμε το εύρος των αυθαιρεσιών στις οποίες προβαίνουν οι εφοριακοί εις βάρος των πολιτών αρκεί να πούμε ότι το 26,8% των ανθρώπων που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ δικαιώθηκε και εξέπεσαν οι φόροι και τα πρόστιμα που τους είχαν καταλογίσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας. Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που θα επιβάλουν και τον κατ’ εκτίμηση φόρο σε 15.000 φορολογούμενους κατ’ εντολή Πιτσιλή.

Ομως το ζήτημα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 η ΔΕΔ εξέτασε 7.363 ενδικοφανείς προσφυγές. Από αυτές οι 1.970 έγιναν μερικώς ή ολικώς δεκτές ενώ οι 4.778 απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιπες τέθηκαν στο αρχείο για διάφορους λόγους (παραίτηση, εκπρόθεσμες κ.λπ.). Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία οι απορριφθείσες προσφυγές ανήλθαν συνολικά σε 5.372 και αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,96% επί των συνολικών προσφυγών που υποβλήθηκαν. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν δράση τα φορολογικά δικαστήρια. Οι απορριπτικές αποφάσεις της ΔΕΔ για τις οποίες υποβλήθηκαν προσφυγές στα δικαστήρια το 2022 ανήλθαν σε 4.132 ή στο 76,9% των απορριφθεισών υποθέσεων. Συνολικά στα φορολογικά δικαστήρια εκκρεμούν περί τις 70.000 υποθέσεις. Υπό το κράτος αυτών των στοιχείων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας που έχουν αυτόν επικεφαλής θα επιβάλουν κατ’ εκτίμηση φόρους σε περίπου 15.000 συνταξιούχους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, παραβλέποντας τι συμβαίνει στους μεγαλοοφειλέτες, για τους οποίους από τη μία βρίσκονται τρόποι διαγραφής προστίμων για πλαστά τιμολόγια, από την άλλη δεν υφίστανται έλεγχοι και, ακόμη πιο πέρα, ουδείς ελέγχει τα αισχρά κέρδη των μεγάλων παικτών της αγοράς.

Ολα αυτά εύκολα αποκαλύπτονται και από τα στοιχεία που διαθέτει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Αναλυτικότερα:

• 9.023 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία 84,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 0,2% των οφειλετών χρωστά το 78,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023 ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών αυξήθηκε κατά 196 ΑΦΜ.

• Το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή 58,9 δισ. ευρώ προέρχεται από χρέη νομικών προσώπων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στις 5.491, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 115 νομικά πρόσωπα.

Ετικέτες