Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, στα σκαριά βρίσκεται η ευέλικτη απασχόληση για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας. Τη σχετική μελέτη που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου έχει αναλάβει -μέσω απευθείας ανάθεσης- μέλος του Δ.Σ. της ΡΑΕ, το οποίο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη. Το τίμημα ανέρχεται στα 9.500 ευρώ για 22 μέρες. Τουτέστιν, 431 ευρώ «ημερομίσθιο».
Στις 3 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η εξής απόφαση του Τμήματος Προμηθειών του υπουργείου Εργασίας με υπογραφή της υπηρεσιακής γραμματέα, Ματθούλας Τριανταφύλλου: «Απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την Επιστημονική (συγκριτική) Μελέτη Εφαρμογής Ευέλικτων Μορφών Εργασίας (τηλεργασία) καθώς και του συστήματος επιδότησης του (Kurzarbeit) για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».
Η απόφαση:
Ανάδοχος του έργου είναι ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, αν. καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου και από τον Ιούλιο του 2020 μέλος του Δ.Σ. της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέποντας αντίτιμο 9.500 ευρώ προ ΦΠΑ και ημερομηνία παράδοσης της μελέτης την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, το «ημερομήσθιο» του αν. καθηγητή και μέλους του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής ανέρχεται στα 431 ευρώ.
Η σύμβαση:
Μελέτη που ανοίγει την κερκόπορτα της ευελιξίας στο Δημόσιο
Κατά τους όρους της σύμβασης, η μελέτη του Κ. Τσιμάρα περιλαμβάνει τέσσερις ενέργειες, οι οποίες θα καταλήξουν στη διατύπωση νομοθετικής πρότασης «για την ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας αναφορικά με την υιοθέτηση των νέων μορφών εργασίας». Πρώτη εξ αυτών είναι η αναλυτική και συγκριτική παρουσίαση περιπτώσεων υιοθέτησης μορφών εργασίας χωρίς απαραίτητη φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο τόπο καθώς και περιπτώσεων προσφοράς εργασίας. «Προσδιορισμός συνθηκών που ευνοούν την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας, μεταξύ των οποίων και αυτών που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία σε συγκεκριμένους χώρους και εν συνεχεία προσδιορισμός διαστάσεων-κριτηρίων ποιoτικής, δηλ. υψηλής παραγωγικότητας απασχόλησης (δια της «τηλεργασίας»), στην Ελλάδα και διεθνώς» σημειώνεται στη σύμβαση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη τηλεργασία στο υπουργείο θα είναι ένα από τα μέτρα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών εργασίας.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τις λοιπές ενέργειες που καλείται να φέρει εις πέρας ο Κ. Τσιμάρας. Στη δεύτερη ενέργεια σημειώνεται πως ο ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει «επισκόπηση θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που εφαρμόζεται ή ευνοεί την αποτελεσματική προσφορά εργασίας στις περιπτώσεις όπου υιοθετούνται μορφές εργασίας χωρίς απαίτηση φυσικής παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο καθώς και άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας», ενώ στην τρίτη ενέργεια προβλέπεται: «Τεκμηρίωση ¨σεναρίων υιοθέτησης¨ ευέλικτων μορφών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ¨τηλεργασίας¨ (προσφοράς εργασίας χωρίς απαραίτητη φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο χώρο)».
Επί της ουσίας, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει τη βάση σύνταξης νομοσχεδίου με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις και συμβολισμούς, αφού δια του υπουργείου Εργασίας ο Γ. Βρούτσης θα επαίρεται για την ευελιξία που εφήρμοσε στους υπαλλήλους του υπουργείου, ανοίγοντας την κερκόπορτα των ελαστικών μορφών εργασίας και στον δημόσιο τομέα. Πηγές από το υπουργείο θέτουν το ερώτημα αν ο υπουργός εξάντλησε τις γνωστικές ικανότητες υπαλλήλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πριν προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση, ενώ, όπως επισημαίνουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα προαπαιτούμενα της εν λόγω μελέτης ταυτίζονται πλήρως με τις κατευθύνσεις των σκληρών νεοφιλελεύθερων κέντρων, όπως το ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών).
«Αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με αναθέσεις σε “κολλητούς”»
Ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Νεφελούδης, επισημαίνει στο documentonews.gr πως «τo υπουργείο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, συνεχίζει να αναθέτει σε κολλητούς την μελέτη και την μετέπειτα νομοθέτηση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών δεδομένων. Φαίνεται πως μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει αφού, όπως είναι προφανές, ακόμα και οι υπάλληλοι και τα στελέχη του υπουργείου αρνούνται να πάρουν μέρος σε αυτές τις άθλιες ρυθμίσεις».
Ξεκαθαρίζει ότι είναι άλλο πράγμα η ευελιξία στην αγορά εργασίας που θέλει να εισάγει ο Βρούτσης και άλλο η τηλεργασία που αναγκαστικά τίθεται στην ημερήσια διάταξη των εργασιακών σχέσεων λόγω πανδημίας. Η τηλεργασία, ακόμα και με τις προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου αποτελεί μία σταθερή -σύμφωνα με κανόνες- μορφή εργασίας λόγω ειδικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, κατά τα λεγόμενα του Αν. Νεφελούδη, πρόκειται για μία μορφή απασχόλησης που δεν αλλάζει καθόλου σχέση εργασίας του εργαζόμενου και τα συμφωνηθέντα με την εργοδοσία.
Τονίζει, όμως, ότι με τη νέα απευθείας ανάθεση για την Μελέτη Εφαρμογής Ευέλικτων Μορφών Εργασίας, η οποία θα αποσκοπεί και στη διατύπωση νομοθετικής πρότασης, η ευελιξία «του νεκροθάφτη των εργασιακών σχέσεων, Γιάννη Βρούτση, θα είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα». Και εξηγεί πως ο υπουργός Εργασίας «διαλύει απολύτως όλο το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε ωράρια, ούτε καθορισμένος τόπος δουλειάς, ούτε σταθερός μισθός, ούτε σταθερή απασχόληση».
Ο Αν. Νεφελούδης καταλήγει προβλέποντας ότι ο Γ. Βρούτσης «θα προσπαθήσει να νομοθετήσει την ευελιξία, θα το ψηφίσει με την πλειοψηφία της ΝΔ στην Βουλή και σύντομα θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, ο Γ. Βρούτσης θα μείνει στην ιστορία ως ευτράπελο. Όπως ο Λάσκαρης που πήγε να καταργήσει τις τάξεις, αυτός πάει να καταργήσει την μισθωτή εργασία…».
Εγείρεται ηθικό ζήτημα για την προσωπική επιλογή Χατζηδάκη;
Στις 9 Ιουλίου του 2020 διεξήχθη η ακρόαση των υποψήφιων μελών του Δ.Σ. της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη. Οι υποψήφιοι ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, ο α΄ αντιπρόεδρος, Δημήτρης Ψυχογυιός και το μέλος του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Τσιμάρας. «Αποφάσισα να προτείνω τους τρεις κύριους που είναι σήμερα εδώ, από αυτήν εδώ την πλευρά των εδράνων. Είναι και οι τρεις πανεπιστημιακοί. Είναι νέοι στην ηλικία, με πολύ ενδιαφέροντα και βαριά, θα έλεγα, βιογραφικά» είπε εισαγωγικά ο Κ. Χατζηδάκης και έπλεξε το εγκώμιο του Κ. Τσιμάρα για τις «λαμπρές σπουδές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», όντας σίγουρος για τη νομική συμβολή του στο έργο της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με το ν. 4001/2011 για τη «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου», τα απλά μέλη του Δ.Σ. της ΡΑΕ είναι πλήρους απασχόλησης, αλλά δύνανται να αναλαμβάνουν διδακτικά καθήκοντα σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Κατά τα φαινόμενα, ο νόμος δεν απαγορεύει στον κ. Τσιμάρα να γίνεται ανάδοχος απευθείας ανάθεσης από το εκάστοτε υπουργείο, εγείρεται όμως ερώτημα για το κατά πόσο ανακύπτει ζήτημα ηθικής τάξεως, με δεδομένο ότι δεν προηγήθηκε κάποιος διαγωνισμός προκειμένου το έμμισθο μέλος του Δ.Σ. της ΡΑΕ να αναλάβει την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης από το υπουργείο Εργασίας.
Ευλόγως προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Ποια κριτήρια οδήγησαν το υπουργείο Εργασίας στην απευθείας ανάθεση της μελέτης στον Κ. Τσιμάρα; Γιατί δεν διεξήχθη διαγωνισμός; Διαδραμάτισε κάποιο ρόλο η θέση που κατέχει στο Δ.Σ. της ΡΑΕ αλλά και το γεγονός ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κ. Χατζηδάκη;
Το documentonews.gr επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο του Κ. Τσιμάρα, τα στοιχεία του οποίου περιλαμβάνονται στη σύμβαση του υπουργείου για την απευθείας ανάθεση και είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια». Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως πρόκειται για τον αν. καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου και μέλος του Δ.Σ. της ΡΑΕ, ο οποίος όμως έχει καιρό να εμφανιστεί στο γραφείο του. Μάλιστα, από το γραφείο του αδυνατούσαν να μας δώσουν λοιπά στοιχεία επικοινωνίας με τον Κ. Τσιμάρα.