Έρχεται εφαρμογή του Πτωχευτικού, εν μέσω πανδημίας

Έρχεται εφαρμογή του Πτωχευτικού, εν μέσω πανδημίας

Οι ευχές για «καλή χρονιά» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο τα μηνύματα που εξέπεμψε το Υπουργείο Οικονομικών με την έναρξη του νέου χρόνου δείχνουν ότι το 2021 θα είναι μια σκληρή χρονιά για δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συσσωρευμένες οφειλές τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Ο λόγος βρίσκεται στο τελεσίγραφο που φέρεται να απέστειλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας να μην δώσει καμία πρόσθετη αναβολή στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα πέραν των παρατάσεων που νομοθετήθηκαν λίγο πριν τα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021, όμως είτε επειδή η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ετοιμάσει τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για την εφαρμογή του, είτε επειδή – το πιθανότερο – δεν θέλησε να το κάνει φοβούμενη το πολιτικό κόστος της εφαρμογής ενός τόσο σκληρού πτωχευτικού πλαισίου εν μέσω πανδημίας, πήρε αναβολή. Σύμφωνα με το καινούργιο χρονοδιάγραμμα, ο νέος Πτωχευτικός πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή για τις μεν επιχειρήσεις ως τον προσεχή Μάρτιο, για τις δε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου) ως τον προσεχή Ιούνιο.

Οι θεσμοί επιμένουν στην άμεση εφαρμογή του Πτωχευτικού

Όπως έγινε γνωστό όμως από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η αναβολή ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού πλαισίου προκάλεσε την αντίδραση των θεσμών, με αποτέλεσμα, δυο μέρες πριν το κλείσιμο του 2020, να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Κατά τη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ότι οι θεσμοί έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αναβολής στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, και μάλιστα φέρονται να απείλησαν ότι σε περίπτωση νέας καθυστέρησης, θα μπλοκάρουν την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία στηρίζει τις ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει την ανάκαμψη.

Προφανώς, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν η απειλή αυτή διατυπώθηκε πράγματι από τους θεσμούς – όχι ότι δεν είναι μέσα στη λογική τους – ή αν αποτελεί κατασκεύασμα κάποιου από τα καλά αμειβόμενα στελέχη του πολυμελούς επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού, με σκοπό τη δικαιολόγηση της δρομολογούμενης από την κυβέρνηση εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού, εν μέσω πανδημίας.

Αντί για κούρεμα ιδιωτικού χρέους, πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις

Πραγματικότητα ή μύθευμα, η ουσία δεν αλλάζει. Πριν ακόμη τελειώσει η πανδημία, μετά από μια πρωτοφανή για τα ελληνικά μεταπολεμικά δεδομένα ύφεση που αναμένεται να ξεπεράσει το 10%, μετά από πέντε μήνες lock down της οικονομίας η οποία συσσώρευσε κι άλλα χρέη πάνω στα χρέη μιας δεκαετίας κρίσης, κι ενώ το σύνολο των φορέων της αγοράς και των μικρομεσαίων ζητά γενναίο «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση, αντί να δώσει «κούρεμα», ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον νέο Πτωχευτικό. Έναν νόμο με όρους τόσο ετεροβαρείς υπέρ των τραπεζών και των funds και τόσο συντριπτικούς σε βάρος κάθε αδυνάμου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, που θα οδηγήσει στην με συνοπτικές διαδικασίες πτώχευση και σε ολική ρευστοποίηση της προσωπικής περιουσίας ένα σημαντικό κομμάτι της μικρής επιχειρηματικότητας και κατά την εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. 

Documento Newsletter