Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), θέτοντας σε κίνδυνο την φυσιογνωμία και τη θεραπευτική του κουλτούρα.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχετικά με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), θέτοντας σε κίνδυνο την φυσιογνωμία και τη θεραπευτική του κουλτούρα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει προκαλέσει αναταραχή και αντιδράσεις σε εργαζόμενους, θεραπευόμενους, αποφοίτους και στις οικογένειές τους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ερωτάται για το μέλλον του φορέα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Η ερώτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11/10 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Επίκαιρη Ερώτηση
προς τον κ. Υπουργό ΥγείαςΘέμα : «Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και ο σχεδιασμός στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων»
Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αποτελεί από το 1983 έναν πρωτοπόρο φορέα στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων όχι μόνο λόγω της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας, αλλά και εξαιτίας των διοικητικών-οργανωτικών καινοτομιών σε ό, τι αφορά την διαφάνεια και την δημόσια λογοδοσία του.Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα, εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης καθώς και επίτιμα (τέως) μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, με την συμμετοχή στο ΔΣ να είναι εθελοντική και άμισθη. Η λειτουργία του αυτοδιοίκητου μέσα από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού βασίζεται ακριβώς στην λογική της συμμετοχής όλης της κοινότητας, όλου του υποστηρικτικού δικτύου στην θεραπεία και στην επανένταξη, καθώς στην μάχη απέναντι στην εξάρτηση χρειάζονται όλοι, από τις οικογένειες μέχρι τους αποφοίτους των προγραμμάτων. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργήθηκε επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, καθώς το ΔΣ θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας, τα μέλη του θα είναι έμμισθα, ενώ παράλληλα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον σκοπό του, την χρηματοδότηση, αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης του φορέα. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε εργαζόμενους, ωφελούμενους, καθώς και στις οικογένειες τους όσον αφορά την διατήρηση της κοινοτικής και συμμετοχικής ταυτότητας του Οργανισμού. Η ταυτότητα του Οργανισμού και το θεραπευτικό του παράδειγμα τον καθιστούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα παρέμβασης στον πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Υγείας (2018) περιλαμβάνει υπηρεσίες πρόληψης, μείωσης βλάβης, θεραπείας και επανένταξης αυτόνομα από τον κάθε φορέα ή από κοινού με τους άλλους δημόσιους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.Ερωτάται ο κ. Υπουργός :1.Πώς αιτιολογεί την σκοπιμότητα έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και πως απαντά στις αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους, ωφελούμενους και γονείς ;2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση του ΚΕΘΕΑ σε αυτόν τον σχεδιασμό;
Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας