Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με τις υπέρογκες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ:  Τι θα γίνει με τις υπέρογκες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ

Ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  προς τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ετεροχρονισμένες υπέρογκες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων προς τον ΟΑΕΕ

Το θέμα των «αιφνίδιων» αναδρομικών εισφορών δημοσιογράφων με παράλληλη απασχόληση φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του Ν.Ηρακλείου κ. Νίκο Ηγουμενίδη. Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζουν ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ βρίσκονται ενώπιον χρεών, σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκων, αφού εμφανίζονται να οφείλουν αναδρομικά υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ».

Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της ερώτησης, «πρόκειται για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα προ του 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στο ΤΣΕΠΕΑΘ (κατόπιν ΤΑΠ –ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους.

«Το διατηρούσαν δε επειδή σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ήταν απρόθυμα – ακόμη και στις «καλές εποχές» – να απασχολούν ως μισθωτούς δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε ένα μισθολόγιο. Έτσι ορισμένοι δημοσιογράφοι καλούνται τώρα από τον ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε) να καταβάλουν υπέρογκες αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές».

Σημειώνουν επίσης ότι «σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις δημοσιογράφοι που διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις για την αιφνίδια «χρέωσή» τους από τον ΟΑΕΕ, έλαβαν από υπηρεσίες του Οργανισμού την απάντηση ότι είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο, είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι πράγματι με το ν.4387/2016 τέθηκαν επιτέλους ξεκάθαροι κανόνες για όλους, αλλά και ότι το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζει μάλιστα τις «οφειλόμενες» εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που «άνοιξαν μπλοκάκι», καθώς και ότι η «ετεροχρονισμένη» γνωστοποίηση αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι δραματικά για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο τόσων εργαζόμενων στον Τύπο.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό δεν νοείται να είναι ο «αδύναμος κρίκος», αλλά η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης».

Και ρωτούν το αρμόδιο Υπουργείο με βάση ποιό νόμο και ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους, εάν δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά, και σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Ηγουμενίδης Νικόλαος, Αυλωνίτου Ελένη, Γεννιά Γεωργία, Καββαδία Αννέτα, Καρακώστα Ευαγγελία, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ντζιμάνης Γεώργιος, Ξυδάκης Νικόλαος, Ρίζος Δημήτριος, Σεβαστάκης Δημήτριος, Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη και Συρίγος Αντώνιος.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/08/03/5982d6eccd3a187c3a609c12.pdf

Documento Newsletter