ΕΡΤ: Τότε μαύρο, τώρα γκρίζο

ΕΡΤ: Τότε μαύρο, τώρα γκρίζο

Η συνήθης παλαιοκομματικής κοπής τακτική του «παραλάβαμε καμμένη γη» αναβίωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου από τους εκπρόσωπους της νέας διοίκησης της ΕΡΤ.

Και οι δύο δε μπόρεσαν να βρουν τίποτα θετικό στη σημερινή ΕΡΤ. Δεν ακούσαμε τίποτα από αυτά που απασχολούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σύγχρονης τηλεόρασης και της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, δηλαδή πώς θα προσφέρω μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εμπειρία θέασης σε γραμμικό και μη γραμμικό (Over-The-Top) περιβάλλον και πώς θα εμπλουτίσω το πρόγραμμα μου με περιεχόμενο, για το οποίο και υπάρχει ζήτηση και δεν παρέχεται από τους ανταγωνιστές μου. Αρκέστηκαν σε υπαινιγμούς για την ΕΡΤ-ΟΠΑΠ, στο μοχθηρό δαίμονα Παππά και σε γενικόλογες τοποθετήσεις, οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως νέο όραμα, αλλά μόνο ως συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Θα τους θυμίσω μόνο ότι το 2015 εξαιτίας της εμμονής της ΝΔ εμείς ΔΕΝ βρήκαμε:

α) την ΕΡΤ ανοιχτή

β) τα δημόσια ταμεία γεμάτα και τη χώρα εκτός μνημονίων,

β) την ΕΡΤ να έχει πρόγραμμα και μια διοικητική μηχανή πλήρως σε λειτουργία,

γ) την ΕΡΤ να πρωτοπορεί στον τομέα της τεχνολογίας της υβριδικής τηλεόρασης και

δ) την ΕΡΤ να διαθέτει ισχυρό αποθεματικό περίπου 200 εκατομμυρίων και εγγυημένα έσοδα που θα ζήλευαν οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί παρά το γεγονός ότι ξανάνοιξε (λανθασμένα κατά την ταπεινή μου γνώμη) με ένα από τα πιο χαμηλά ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη.

Αντίθετα το 2015 εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν και τα καταφέραμε σε πολλά επίπεδα. Η ΕΡΤ είχε το πιο πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα και το δικό της νέο αθλητικό κανάλι, η ΕΡΤ στήριξε τον ελληνικό κινηματογράφο και τον πολιτισμό όσο κανένας άλλος τηλεοπτικός οργανισμός, στην ΕΡΤ μεταδόθηκαν οι πιο ποιοτικές σειρές της ξένης μυθοπλασίας. Μπορούσαν (;) και έπρεπε να γίνουν περισσότερα, αλλά είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ ξανάνοιξε με όλες τις δομές και όλες τις λειτουργίες της από την προ-μαύρου εποχή, ότι στάθηκε στα πόδια της και ότι απέκτησε και το δικό της αυτόνομο δίκτυο πομπών. Η ΕΡΤ που κληρονόμησε η ΝΔ είναι ο μόνος τηλεοπτικός οργανισμός της χώρας που μπορεί να εκπέμπει το πρόγραμμα του με όλες τις μορφές τεχνολογικής μετάδοσης.

Οι νεκροθάφτες της ηττήθηκαν, αλλά φαίνεται ότι επανήλθαν δριμύτεροι. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε ένα νέο μεγάλο χτύπημα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά το Μαύρο, καθώς η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να ευνοήσει σκανδαλωδώς τους ανταγωνιστές της ΕΡΤ δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια εκχωρώντας τους μελλοντικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ταυτόχρονα και με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου παραχώρησαν το εγχώριο ποδοσφαιρικό θέαμα στη συνδρομητική τηλεόραση και ειδικότερα στο φορέα που εκπροσωπεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγνοώντας για τις ενδεχόμενες τριβές και μελλοντικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό δεδομένου ότι ο κ. Μαρινάκης ήδη κατέχει νομίμως μια 10ετους διάρκειας τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και είναι ιδιοκτήτης μιας πολύ μεγάλης ΠΑΕ.

Άφησαν δηλαδή στην ΕΡΤ ένα μη ανταγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης της Super League και παραχώρησαν το «φιλέτο» στους ανταγωνιστές της με αποτέλεσμα η ΕΡΤ φέτος να έχει πεσμένη τηλεθέαση τα Σαββατοκύριακα και να κινδυνεύει να μη δείξει κανένα παιχνίδι στα play-offs που θα κρίνουν το νέο πρωταθλητή. Με άλλα λόγια παρέδωσαν στους φίλους τους ένα σημαντικό και προσοδοφόρο τμήμα της τηλεοπτικής αγοράς για να κάνουν υποτίθεται οικονομία στην ΕΡΤ και στον Έλληνα φορολογούμενο.

Θα μπορούσε ενδεχομένως αυτό να ισχύει αν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που δίνει η ΕΡΤ για τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων δεν επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία με την μορφή πρόσθετων εσόδων, ασφαλιστικών εισφορών και την πληρωμή οφειλών των ΠΑΕ.

Θα μπορούσε επίσης αυτό να ισχύει αν οι κυβερνώντες δεν είχαν προβεί πρόσφατα στο φορολογικό νομοσχέδιο σε αυτή την προκλητικά γενναία μείωση της φορολογίας για τις μεταγραφές που πραγματοποιούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ. Το ζήτησε αυτό άλλωστε ο Αλαφούζος από τον Αυγενάκη, όπως διαβάζουμε στο Βήμα στις 7 Αυγούστου και έγινε πράξη αργότερα.

Αν και δεν είμαι a priori αντίθετος στην μείωση της φορολογίας οι κυβερνώντες οφείλουν να μας πουν πόσα χρήματα θα χάσει το ελληνικό δημόσιο σε βάθος τριών ετών από την εφαρμογή της σχετικής μείωσης της φορολογίας από το 45% στο 22%. Οφείλουν επίσης να απαντήσουν γιατί αντίστοιχες μειώσεις φορολογίας δεν έγιναν για νεοφυείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογικής αιχμής και ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα.

Οι παραπάνω δε συνιστούν σημαντικές επιχειρήσεις για το μέλλον της χώρας; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη; Επιδοτώντας αδιακρίτως το τηλεοπτικό πρόγραμμα των καναλιών (όχι της ΕΡΤ γιατί θεωρείται κρατική ενίσχυση) και ενθαρρύνοντας τις μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών; Και δεν μιλάω για την ανάπτυξη του 4% που υποσχόταν ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, αλλά έστω αυτή που προβλέπει ο ΟΟΣΑ κοντά στο 2%.

Είμαστε εντάξει στο ζύγι; Είναι δίκαιο να πετσοκόβεις το κοινωνικό πλεόνασμα, να καταργείς την 13η σύνταξη, να συρρικνώνεις τους πόρους για την καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να δίνεις ασυλία στους τραπεζίτες και «δωράκια» σε μπαταχτσήδες και μισαλλόδοξους εκδότες; Είναι δίκαιο και οικονομικά ορθό να φέρνεις θετικά φορολογικά μέτρα που αφορούν ελάχιστες μόνο επιχειρήσεις και να διευκολύνεις τις ΠΑΕ με φοροαπαλλαγές να φέρουν περισσότερους ξένους, όταν οι 11αδες θυμίζουν πλέον ομάδες κυανόκρανων του ΟΗΕ;

Τα χρήματα που η ΕΡΤ θα δαπανούσε για το ποδόσφαιρο και στις αθλητικές διοργανώσεις και θα την τοποθετούσαν κυρίαρχη στο τηλεοπτικό παιχνίδι τα δίνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ με φοροαπαλλαγές.

Ο χειρισμός της ΝΔ στο θέμα της ΕΡΤ και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τις ομάδες της Superleague λέγεται διαπλοκή, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Πρόκειται για ένα βαρύτατο έγκλημα σε βάρος της ΕΡΤ και της μελλοντικής της ανάπτυξης. Δε θέλουν την ΕΡΤ δυνατή, αλλά το παρακολούθημα και το συμπλήρωμα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ απώλεσε το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών της. Οι ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις αποτελούσαν το οξυγόνο και το βαρύ όπλο της εταιρίας μαζί με το παραδοσιακό brand της Eurovision, όπως δείχνουν διαχρονικά τα στοιχεία της Nielsen.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ και ο αρμόδιος Υπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είδαν στα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα μόνο αριθμούς και σαν μπακάληδες ή ακριβέστερα σαν χασάπηδες ακρωτηρίασαν την ευκαιρία της ΕΡΤ να πρωταγωνιστήσει. Το ίδιο ενδεχομένως μπορούμε να πούμε και για την ταινιοθήκη του Mega, τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (EURO 2020) και άλλες διοργανώσεις και τηλεοπτικά προγράμματα μείζονος σημασίας που με τη λογική που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο θα χαθούν στο μέλλον.

Η ΕΡΤ με την απόκτηση των ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων και έχοντας τόσο ελκυστικό πρόγραμμα και τόσο πλούσιο ιστορικό αρχείο θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα στη δημιουργία της πρώτης μεγάλης ελληνικής Over-The-Top πλατφόρμας με καλύτερα χαρακτηριστικά και από αυτά της πλατφόρμας του Netflix. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων και της επίδρασης (impact) της εταιρίας εντός και εκτός Ελλάδας δεδομένου ότι οι συμφωνίες με την ΕΡΤ αφορούσαν και VideoOnDemand και Livestreaming υπηρεσίες. Στη θέση αυτού του οράματος η μόνη αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι σημερινοί κυβερνώντες είναι η επιστροφή της Όλγας Τρέμη και παλιών γνώριμων και υποψήφιων με τη ΝΔ δημοσιογράφων με υψηλό κόστος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε με μοναδική τρυφηλότητα και κυνισμό μια μεγάλη ευκαιρία ανόδου όχι μόνο της ΕΡΤ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού, ο οποίος κατά τη γνώμη μου και παρά τα όποια παρατράγουδα υπάρχουν εξακολουθεί να αποτελεί βασικό τμήμα του σύγχρονου πολιτισμού και επομένως η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κάθε λόγο να στηρίζει. 

Ετικέτες

Documento Newsletter