Ερρικός Ντυνάν: «Στρίμωγμα» Άδωνη στην εξεταστική για την Υγεία

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου η δεύτερη κατάθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη στην Εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας. Η σημερινή διαδικασία ήταν και η τελευταία για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίγο μετά τη 1 και τέταρτο το μεσημέρι ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με τον πρόεδρο αυτής, Αντώνη Μπαλωμενάκη να ενημερώνει για διαδικαστικά ζητήματα το Σώμα.

Όπως τόνισε, αρκετά ζητήματα που αφορούν το “Ερρίκος Ντυνάν” παραμένουν στο σκοτάδι ή στο ημίφως. Μάλιστα, ανέφερε ότι αρκετά στοιχεία δεν έχουν δοθεί στην Επιτροπή.

«Η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος δεν μας βοηθά είτε από σκοπιμότητα, είτε από άγνοια, είτε από αδυναμία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία επισημαίνοντας ότι ζήτησε και άλλες εξηγήσεις καθώς από τα έγγραφα υπάρχει ασάφεια και δημιουργούνται «μπερδέματα».

Εν συνεχεία ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το Σώμα για μια καινούργια ιδιόχειρη επιστολή του Ανδρέα Μαρτίνη προς την Επιτροπή. Με βάση τα όσα ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, στην επιστολή του ο προφυλακισμένος Μαρτίνης περιγράφει δυο συναντήσεις του με τον Αθανάσιο Πλεύρη. 

Η πρώτη από αυτές έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ ειπώθηκε και η φράση «Ο Άδωνις δεν ξεχνά ποτέ τους φίλους του». Η δεύτερη συνάντησή του με τον Πλεύρη, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Μαρτίνης, έγινε σε ψυχρό κλίμα. Στην εν λόγω ιδιόχειρη επιστολή του επίσης, προσδιορίζει την αιτία των διαφορών για το καταστατικό του νοσοκομείου ενώ επισημαίνει πως η απόφαση που πήρε ως υπουργός υγείας ο Μάκης Βοριδης να δώσει ασυλία στο Δ.Σ λίγες ημέρες πριν το πλειστηριασμό, ήταν καταστροφική. Αποδίδει δε εκεί, την κατάσχεση της περιουσίας του.

«Στρίμωγμα» σε Γεωργιάδη

Η εξέταση του Άδωνι Γεωργιάδη ξεκίνησε με ερωτήσεις από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Γκιόλα. Ερωτηθείς για την “παραίτηση” Μαρτίνη, ο κ. Γεωργίαδης, όπως είχε κάνει και στην πρώτη του κατάθεση, με ιδιαίτερο κομπασμό δήλωσε πως ήταν ο υπουργός που κατάφερε να τον «ξηλώσει». Μάλιστα, για ακόμη μια φορά έριξε όλο το μπαλάκι των ευθυνών στον προφυλακισμένο πρώην επικεφαλής του Ερρικός Ντυνάν.

Σε ερώτηση του κ. Γκιόλα για το εάν έγιναν ποτέ έλεγχοι σε ισολογισμούς του νοσοκομείου, την έκθεση πεπραγμένων του ΚΙΕΝ κτλπ ενώ ήταν υπουργός ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η έννοια αυτού ακριβώς του ελέγχου παρήλκε αφού προτεραιότητά του ήταν να μην κλείσει το νοσοκομείο και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.Ερωτηθείς για το πώς και πότε θα αποδίδονταν πολιτικές ευθύνες και γιατί επί θητείας του δεν έκανε κάτι, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πω ήδη είχε ξεκινήσει δικαστικός έλεγχος πριν τη θητεία του. Τόνισε πως είχε «μπει εισαγγελέας, διερευνώντας ποινικές ευθύνες. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μαρτίνης είναι φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο προκλήθηκε ένταση αφού επιχειρήθηκε από μεριάς ΝΔ (Γεωργαντάς, Μηταράκης, Μπουκώρος) να τονιστεί πως ο νόμος ήταν ξεκάθαρος και όριζε μόνο την αποστολή ισολογισμών και όχι τον έλεγχό τους. Εκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και ενώ ο κ. Γκιόλας τον είχε ρωτήσει για τον κατάλογο των ρουσφετιών, τον νεποτισμό και για τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για ακόμη μια φορά δήλωσε περήφανα πως ήταν ο υπουργός που ξήλωσε τον Ανδρέα Μαρτίνη.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στον κατάλογο των ρουσφετιών τα πρώτα ονόματα που υπάρχουν είναι αυτά των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πάνου Καμμένου κάτι το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία όσο και του προέδρου της Επιτροπής, κ. Μπαλωμενάκη. «Ξεχάσατε την κα Κυπραίου, κύριε Γεωργιάδη» είπε η κ. Καββαδία.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Κυπραίου εμφανίζεται στην περιβόητη λίστα με τα ρουσφέτια στο Ντυνάν, και ήταν η ιδιαίτερα του αποθανόντος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Νικολόπουλος σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής δίπλα στο όνομα της κ. Κυπραίου βρίσκονται 200 ονόματα διορισμένων.

Κανένας έλεγχος στους ισολογισμούς

Το μέλος της Επιτροπής από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως ο Γεωργιάδης πετάει την μπάλα πλάγιο άουτ με τις απαντήσεις που δίνει. Η επιχειρηματολογία που δόθηκε στην Επιτροπή από πλευράς “γαλάζιας” παράταξης, ήταν πως ναι μεν από τη μια μεριά ο νόμος ήταν ξεκάθαρος ως προς το να γίνονται εκθέσεις πεπραγμένων και να αποστέλλονται οι ισολογισμοί αλλά από την άλλη δεν έλεγε αυτοί να ελέγχονται.

Δηλαδή ερχόντουσαν, αν ερχόντουσαν οι όποιοι ισολογισμοί από το ΚΙΕΝ αλλά κανείς δεν τους έλεγχε. Ο μάρτυρας δήλωσε ξανά πως τα όσα γινόντουσαν στο Ερρίκος Ντυνάν είχαν ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης για αυτό έκρινε πως δεν έπρεπε να κάνει κάτι άλλο ως προς αυτό, καθώς όπως υποστήριξε δεν μπορούσε. Ο κ. Γκιόλας εύστοχα παρατήρησε πως θα μπορούσαν να έχουν κατατεθεί αγωγές για να ανακοπεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, κάτι που δεν έγινε.

Αναφερόμενος ξανά στο θέμα των «ρουσφετιών Μαρτίνη» ο κ. Γκιόλας ρώτησε πώς ήταν δυνατόν να μην ψάξει ως υπουργός τα 70 εκατ. ευρώ που έφτασαν τα δωρεάν νοσήλια και οι εκπτώσεις ασθενών στο Νοσοκομείο. Εδώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε εμμέσως πλην σαφώς πως αυτός που είχε την ευθύνη ήταν το καθεστώς Μαρτίνη και όχι αυτός που δεν πλήρωνε όσα έπρεπε. Εάν, όπως είπε για παράδειγμα, κάποιος είχε έξοδα νοσηλίων 15 χιλιάδες ευρώ και του ερχόταν να πληρώσει 2 χιλιάδες ευρώ χωρίς όμως ο ίδιος να γνωρίζει την αληθινή αξία (15 χιλιαδες) τότε δεν έφταιγε σε τίποτα. Όπως κατέθεσε ο αντιπροεδρος της ΝΔ, το καθεστώς Μαρτίνη όφειλε να να κάνει ξεκάθαρο με νόμιμο τρόπο πόσο ακριβώς στοίχιζαν τα νοσήλια και πόσο καλούταν να πληρώσει κάποιος μετά την όποια έκπτωση κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο μάρτυρας είπε επίσης αρμοδιότητα του υπουργού όσον αφορά το ΚΙΕΝ ήταν μόνο η εποπτεία του στα ιατρικά θέματα.

Μπαλωμενάκης: Δηλαδή, η απάντηση σας είναι ότι δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τις ανωμαλίες. Γιατί τότε η έκθεση ελέγχου και ισολογισμού;

«Είναι δόκιμο το ερώτημα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να υπογραμμίσει πως εκ του νόμου έπρεπε να δημοσιεύουν ισολογισμούς για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Υποστήριξε επίσης πως κανένα νοσοκομείο δεν το έπραττε. «Ήταν ο κανόνας να μην καταθέτουν την έκθεση. Ήταν μπάχαλο», πρόσθεσε.

Στην πορεία μάλιστα της εξέτασής του από τον κ. Τζαμακλή ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι ουδέποτε είδε ισολογισμό του Ντυνάν επί υπουργίας του. «Επί δικής μου υπουργίας το Ντυνάν ήταν ένα κουφάρι. Δεν λειτουργούσε το Ντυνάν», δήλωσε χαρακτηριστικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει επανειλημμένα πως το ζήτημα αν το Ντυνάν είναι ιδιωτικό είναι πολύ λεπτό. 

Τέλος, αναφερόμενος στην αρμοδιότητά του ως υπουργού για την παραίτηση Μαρτίνη, ο μάρτυρας επισήμανε πως δεν είχα καμία τυπική αρμοδιότητα και εάν ο Μαρτίνης δεν ήθελε να παραιτηθεί δεν θα παραιτούνταν. Οι λόγοι που παρενέβη ο Γεωργιάδης, όπως είπε, ήταν να μην χάσει τα λεφτά του το κράτος, να γλιτώσει θέσεις εργασίας και να μην κλείσει το νοσοκομείο. 

Φυσικά και δεν έχασε ευκαιρία να χαρακτηρίσει ως έναν εξαίρετο υπουργό, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Έβαλε στο ίδιο καλάθι νοσοκομείο και σούπερ μάρκετ

Με την εξέταση του από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και κατά την πρώτη του κατάθεση, έβαλε στο ίδιο καλάθι ένα νοσοκομείο και ένα σούπερ μάρκετ!

Όπως είπε ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της ΝΔ, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς το Ερρίκος Ντυνάν και τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος είναι το ίδιο ακριβώς! Τις χαρακτήρισε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραλληλίζοντας την παρέμβασή του με αυτή της τωρινής κυβέρνησης για την περίπτωση του Μαρινόπουλου.

Με τη λογική λοιπόν του κ. Γεωργιάδη, είναι το ίδιο το να νοσηλεύεσαι σε ένα νοσοκομείο π.χ με καρδιακό πρόβλημα και το ίδιο να πας να αγοράζεις φακές σε ένα σούπερ μάρκετ. Όπως και να χει δηλαδή, είσαι «καταναλωτής».

Να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε “αηδία” το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Υγείας της κυβέρνησης.

Μέλος του Ερυθρού Σταυρού ο Γεωργιάδης

Στην αποκάλυψη πως ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν μέλος του Ερυθρού Σταυρού έκανε σε ερώτηση – τοποθέτησή της η κ. Καββαδία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Άδωνι Γεωργιάδη αν αληθεύει πως είναι μέλος του Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρώην υπουργός Υγείας επί Σαμαρά παραδέχτηκε πως ήταν μέλος του Ερυθρού Σταυρού και μάλιστα τον είχε γράψει ο ίδιος ο Ανδρέας Μαρτίνης. «Δεν το θεώρησα τιμή μου που με είχε γράψει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να εξισορροπήσει όσο μπορεί το ότι από τη μια πάσχιζε να διώξει το «φαύλο καθεστώς Μαρτίνη» και από την άλλη αυτός ο κακοδιαχειριστής του Ιδρύματος που βρίσκεται φυλακή τον είχε γράψει μέλος στον Ερυθρό Σταυρό.

«Το νοσοκομείο είναι ιδιωτικό»

Ο κ. Γεωργιάδης και στη δεύτερη κατάθεσή του επέμεινε στο βασικό, κατά τον ίδιον επιχείρημα, πως το Ερρίκος Ντυνάν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Ένα ιδιωτικό νοσοκομείο που όπως είπε δεν διαφέρει απολύτως σε τίποτα σε μια οικονομική θεώρηση από ένα σούπερ μάρκετ!

Ο μάρτυρας επισήμανε για ακόμη μια φορά πως η Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή ο Σάλλας του είπε να “διώξει τον Μαρτίνη”.

«Δεν ενημέρωσα το Βορίδη για το Ντυνάν»

Όπως παραδέχτηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ενημέρωσε τον Μάκη Βορίδη που ανέλαβε χρέη υπουργού Υγείας μετά από αυτόν για την περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν καθώς σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ήταν μια άνευ σημασίας υπόθεση του υπουργείου και υπήρχαν σημαντικότερες.

Τι είχε πει στην πρώτη του κατάθεση ο Άδωνις

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αν το Ντυνάν πήγαινε στο Δημόσιο θα ήταν «πράξη εσχάτης προδοσίας»». Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν αρνείται ότι παρέκαμψε το νόμο για να παραιτήσει το Δ.Σ. Μαρτίνη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξετάστηκε για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Υγείας την περίοδο Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014, κατά την οποία έβαλε το λιθαράκι του για τον εκπλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ετικέτες