Ερρίκος Ντυνάν: «Δεν είχα σχέση με τον Λοβέρδο» λέει ο Λιαρόπουλος – «Επιλογή του υπουργείου» τον αποκαλούσε ο πρώην υπουργός

Ερρίκος Ντυνάν: «Δεν είχα σχέση με τον Λοβέρδο» λέει ο Λιαρόπουλος – «Επιλογή του υπουργείου» τον αποκαλούσε ο πρώην υπουργός

Με την κατάθεση του Λυκούργου Λιαρόπουλου, γνωστού για την ανάρτησή του στο Facebook, κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, όπου έγραφε «Γερούν γερά», με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το Ποτάμι, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε αναφερθεί στο όνομα του Λιαρόπουλου στην τελευταία του κατάθεση, ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

Σημειώνεται επίσης ότι είχε αναλάβει, ως έμμισθος σύμβουλος, να συντάξει έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Εκτός από τον Λυκούργο Λιαρόπουλο, έχει κληθεί να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ο δικαστικός επιμελητής που κλήθηκε να αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΚΙΕΝ παραδέχτηκε πως αντί να ζητήσει τη γνωμάτευση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, αφού ο ίδιος δεν είχε τη σχετική κατάρτιση, κοστολόγησε την άυλη περιουσία του νοσοκομείου σύμφωνα με την άποψη εταιρίας που συνεργαζόταν με την τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, αν και θα έπρεπε βάσει νόμου να γίνει και η σχετική έκθεση από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, ουδέποτε εκείνος ή ο επισπεύδων κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Η κατάθεση Λιαρόπουλου

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως η συνεργασία της εταιρίας του με το ΚΙΕΝ δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Λιαρόπουλος, που ανέλαβε χρέη εξωτερικού συνεργάτη για να εξορθολογίσει τις οικονομικές καταστάσεις του νοσοκομείου, παραδέχτηκε πως για τρεις μήνες συνεργασίας με το ΚΙΕΝ η εταιρία του έλαβε 60.000 ευρώ.

Έκανε λόγο για καθεστώς «ενός ανδρός αρχή» στο «Ερρίκος Ντυνάν», στηλιτεύοντας τους χειρισμούς του Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος κατά τον κ. Λιαρόπουλο εξυπηρετούσε φίλους και γνωστούς μέσω του νοσοκομείου, ενώ τον χαρακτήρισε και δικομανή. Είπε, επίσης, πως κατόρθωσε να διαπραγματευτεί τη ρύθμιση των οφειλών του ΚΙΕΝ προς την Marfin, ρυθμίζοντας το χρέος.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε ευτυχές γεγονός την πώληση του «Ντυνάν» για να μετατραπεί σε ένα νοσηλευτικό κόσμημα. Αμέσως μετά, παρενέβη ο κ. Μπαλωμενάκης για να τον επιπλήξει, αφού όταν του ζητήθηκαν από την γραμματεία της Επιτροπής τα στοιχεία που παρέθεσε στην τοποθέτησή του, αλλά εκείνος δεν τα διαβίβασε.

«Ο κ. Μαρτίνης αποκάλεσε το ¨Ντυνάν¨ επιτομή της διαπλοκής» ανέφερε ο κ. Λάππας κατά την εξέταση του μάρτυρα, ζητώντας από τον κ. Λιαρόπουλο να σχολιάσει αυτή τη φράση. «Τι εννοείτε διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας, καθόσον φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που ακούει αυτή την έννοια.

Ο κ. Λάππας κατέρριψε τον ισχυρισμό του Λιαρόπουλου πως δεν υπήρχε καμία σύνδεσή του με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ειδικότερα, επικαλέστηκε πρακτικά από σχετική Επιτροπή της Βουλής στις 17/1/12, στα οποία αναγράφεται ότι ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τον Λυκούργο Λιαρόπουλο και τον αποκάλεσε ως «επιλογή του υπουργείου». «Καμία σχέση» είπε ο Λιαρόπουλος. «Άρα λέει ψέματα ο Λοβέρδος…» πετάχτηκε ο Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν λέω αυτό…».

Η άλλη αντικρουόμενη άποψη που παρέθεσε ο κ. Λιαρόπουλος είναι πως το «Ντυνάν» ήταν ένα ένα κόσμημα, αλλά ταυτόχρονα επικροτεί την εκχώρηση του «κοσμήματος» αυτού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο κ. Λάππας κατόρθωσε να κάνει τον μάρτυρα να αυτοαναιρέσει τις ίδιες τις μελέτες του για το «Ντυνάν», για τις οποίες μάλιστα πληρώθηκε αδρά. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον καθηγητή επί των Οικονομικών της Υγείας αν με τα 23 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι VIP ασθενείς θα μπορούσε το νοσοκομείο να σταθεί «όρθιο» και να μην καταρρεύσει κατά το επίμαχο διάστημα, με τον Λιαρόπουλο να διαψεύδει τις μελέτες του απαντώντας «όχι». Ο κ. Λάππας επέμεινε, τονίζοντας πως χρειάζονταν 15 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του νοσοκομείου, οπότε αυτά τα 23 εκατ. από τους μεγαλόσχημους που δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη θα αποτελούσαν «ανάσα», αλλά ο Λιαρόπουλος επέμενε στην άποψή του.

Έπειτα από τον κ. Λάππα, το λόγο πήρε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος τώρα που τέλειωσαν οι καταθέσεις του Μαρτίνη ξαναχρίστηκε εισηγητής της ΝΔ. Να τονιστεί πως ο αν. τομεάρχης της ΝΔ δεν έκανε ούτε μία ερώτηση στον υπόδικο πρώην πρόεδρο του ΚΙΕΝ στις τρεις παρουσίες του τελευταίου στην Εξεταστική και ως εκ τούτου το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης μιλά στην Επιστροφή είναι από μόνο του είδηση!’

Για όλες τις λοιπές ερωτήσεις που δεν άπτονται στη θητεία του στο «Ντυνάν», ο Λυκούργος Λιαρόπουλος δηλώνει άγνοια, αν και συνάμα θεωρεί ενδεδειγμένη λύση τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του νοσοκομείου, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε στη θητεία του.

Ο τελευταίος εισηγητής, Νίκος Νικολόπουλος, ειρωνευόταν τον Λιαρόπουλο, καθότι ο τελευταίος «δεν γνωρίζει πολλά αλλά πληρώθηκε με πολλά». «60.000 ευρώ για τρεις μήνες» σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, με τον Λιαρόπουλο να επισημαίνει πως αυτά τα λεφτά δε προορίζονταν μόνο για τον ίδιο.

«Πού σας ξέρει εσάς και σας επιλέγει ο Μαρτίνης; Σε κάποιο γκαλά;» ήταν τα ιντριγκαδόρικα ερωτήματα του κ. Νικολόπουλου, με τον μάρτυρα να απαντά πως τον πήρε τηλ ο Μαρτίνης και του είπε πως θέλει να του αναθέσει τη μελέτη βιωσιμότητας του νοσοκομείου. Εν συνεχεία, εξήγησε πως η σύμβαση έγινε μέσω του ειδικού λογαριασμού του ΕΚΠΑ, υποστηρίζοντας πως γι΄αυτό ήταν ενήμερος και ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Πριν συνεχίσει να παραθέτει απαντήσεις τύπου «δεν ξέρω, δεν είδα» για όσα ακολούθησαν μετά τη θητεία του στο νοσοκομείο, ο κ. Λιαρόπουλος παραδέχτηκε πως αν και προσπάθησε να ρυθμίσει το δανεισμό του «Ντυνάν» αγνοούσε πως δεν υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια του ΚΙΕΝ.

Εν συνεχεία, ένταση προκλήθηκε επειδή ο Λιαρόπουλος δεν ήθελε να μπει στον κόπο να απαντήσει σε ερώτημα του Νικολόπουλου σχετικά με τους δεκάδες αργόμισθους που διορίζονταν στο νοσοκομείο αλλά δεν ήταν και ιδιαίτερα πρόθυμοι να δουλέψουν. Ο Λιαρόπουλος επικαλέστηκε τα δικαιώματα του ως μάρτυρας, ζητώντας από τον πρόεδρος της Επιτροπής να τον προστατέψει.

«Άκου λέει δεν θέλει να μπει στον κόπο…» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ύστερα, αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, κ. Νικολόπουλος άρχισε να παραθέτει ονόματα αργόμισθων ανάμεσά τους και αυτό της γνωστής δημοσιογράφου, Άννας Παναγιωταρέα. 

 Έπειτα, παρενέβη ο κ. Λάππας και τόνισε πως ο δημόσιος χαρακτήρας του ΚΙΕΝ καταδεικνύεται και από την γνωμοδότηση του 2011 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η κατάθεση Ντάσκα

Τον κ. Λιαρόπουλο διαδέχθηκε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Ντάσκας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους. Έκανε λόγο για χρηματισμό «κάτω από το τραπέζι» σε δημοσιογράφους και πρόσωπα από την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη.

«Το Ερρίκος Ντυνάν λεηλάτησε δημόσιο χρήμα και ακίνητα με τη βοήθεια πολιτικών οικογενειών, μεγαλοδημιογράφων, οικονομικών παραγόντων και μελών της δικαστικής εξουσίας» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης αποκάλεσε «εταιρία» της πλάκας της ΗΜΙΘΕΑ και αναρωτήθηκε «πώς ένα ίδρυμα το οποίο στήθηκε εξ ολοκλήρου από δημόσιο χρήμα σε δημόσια ακίνητη περιουσία, πέρασε σταδιακά από τον Ερυθρό Σταυρό σε καθεστώς ιδιωτικής κλινικής και τελικά εκποιήθηκε» με πολιτική συγκάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο και για σκάνδαλο με τα κληροδοτήματα του «Ντυνάν», ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Ντάσκας έκανε ειδική μνεία για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. «Πώς είναι δυνατόν ένας τραπεζικός υπάλληλος να γίνει τραπεζίτης;» αναρωτήθηκε. Για τις δικαστικές διαμάχες με τον Μαρτίνη αφηγήθηκε πως όταν αναφέρθηκε στις ηχογραφημένες συνομιλίες κάποιοι προσφέρθηκαν να τον «χρυσώσουν» και πως όταν αυτό το αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της δίκης, κανένας δεν τον προκάλεσε να φέρει ενώπιόν του δικαστηρίου τις ηχογραφήσεις.

Ο γνωστός δημοσιογράφος παρότρυνε την επιτροπή να ψάξει και το αν η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, είχε προσληφθεί από τον Μαρτίνη στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Στη Βουλή η δικογραφία για τους διορισμούς του Άδωνη

Παρέχοντας ενημερώσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης «έβγαλε» είδηση. Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη και στοιχειοθετεί «δύο διακεκριμένα αδικήματα» του πρώην υπουργού Υγείας. Το πρώτο σχετίζεται με τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ (ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του). «Φέρονται να είναι από το στενό περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας και ανάμεσα στους 23 υπάρχει και ένας δημοσιογράφος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τις κακές γλώσσες να λένε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ. Επ’ αυτού, ο κ. Μπαλωμενάκης πρόσθεσε πως υπάρχει ένα θολό σημείο σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για τους μισθούς των 23 διορισμένων , λέγοντας χαρακτηριστικά πως ενδέχεται να πληρώνονταν είτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από χορηγίες μεγάλων εταιριών. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαφημιστική δαπάνη που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρία, στο μετοχολόγιο της οποίας υπάρχει εταιρία συμφερόντων του αντιπροέδρου της ΝΔ. Πρόκειται για ποσό ύψους 93.000 ευρώ, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να πρέπει να αποσαφηνίσει αν όντως συμμετείχε στην εταιρία και αν η εμπλοκή του ωφέλησε την ανάδοχο εταιρία.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά απόσπασμα από την χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας αναφορικά με το ΚΙΕΝ. «Ο κ. Ξανθός είπε από το βήμα της Βουλής ότι το υπ. Υγείας ούτε επιχορηγεί, ούτε επιχορηγούσε το ¨Ερρίκος Ντυνάν¨» είπε, συμπληρώνοντας πως από αυτό συνάγεται ότι δεν συντελέστηκε κάποια πράξη που να ζημίωσε το δημόσιο.

«Αυτό μόνο; Έχει και συνέχεια…» τόνισε με νόημα προς τον βουλευτή της ΝΔ ο κ. Μπαλωμενάκης, εννοώντας πως ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει αποσπασματική χρήση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας. «Νομίζω ότι συνέχισε και είπε πως το δημόσιο συμφέρον επλήγη» επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επέμεινε, υποστηρίζοντας πως πλέον η συζήτηση γίνεται μετά τις δηλώσεις Ξανθου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Δεν αφορά τα δημόσια οικονομικά και η υπόθεση Ντυνάν δεν εμπεριέχει ζημία του δημοσίου».

Παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο Νίκος Νικολόπουλος χαρακτήρισε λογική την τοποθέτηση – εκμετάλλευση των δηλώσεων Ξανθου από τους εκπροσώπους της ΝΔ, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε έναν ελιγμό που προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές της ΝΔ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε από τα μέλη που εκπροσωπούν τη ΝΔ να αποχωρήσουν από την Εξεταστική Επιτροπή «αν σέβονται τον εαυτό τους» γιατί «νομιμοποιούν μία διαδικασία που πιστεύουν πως γίνεται για τα μάτια του κόσμου». Προφανώς, δεν πήρε απάντηση μετά την εύστοχη τοποθέτησή του. Έπειτα, αποκάλυψε πως βρέθηκε και τρίτη πεθερά στο «Ντυνάν» αναφέροντας το όνομα «Ήβη». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για τη μητέρα προέδρου κόμματος που όταν αποκαλυφθεί θα προκαλέσει σάλο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υπογράμμισε πως ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί για να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο. Τέλος, αποφασίστηκε λόγω μεγάλου όγκου θεματολογίας η Επιτροπή να πάρει τρίμηνη παράταση. Οπότε, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Οκτώβρη.

«Μύλος» με τον σύζυγο της Γεννηματά

Έπειτα, στο επίκεντρο βρέθηκε η έκθεση Λιαρόπουλου και οι αργόμισθοι που σημειώνονταν μέσα. Ανάμεσα στα ονόματα εντοπίζεται και αυτό του συζύγου της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη.

«Υπάρχουν άτομα τα οποία πληρώνονται κανονικά με τον μηνιαίο μισθό τους, αλλά δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους το νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχονται κανονικά στο νοσοκομείο» σημειώνεται αρχικά στην έκθεση του υψηλά αμειβόμενου συμβούλου του «Ντυνάν», Λυκούργου Λιαρόπουλου, και προστίθεται:

«Προτείνουμε την άμεση διακοπή της καταβολής των μισθών και την επανεκτίμηση της σκοπιμότητας παραμονής τους στον οργανισμό με άλλης μορφής συνεργασία ή διακοπή της συνεργασίας τους».

Ακολουθούν τα ονόματα 9 αργόμισθων μαζί με τους παχυλούς μισθούς που λάμβαναν. «Άννα Παναγιωταρέα, Σύμβουλος Γραφείου Τύπου, 3.000 ευρώ» είναι το πρώτο από τα ονόματα. «Πιερουτσάκος Ιωάννης, (Παιδίατρος, Μαιευτικό), 3.500 ευρώ» αναγράφεται στη λίστα και πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και γ.γ. του υπουργείου Υγείας επί Αβραμόπουλου, ενώ ανάμεσα στα λοιπά ονόματα εντοπίζεται και αυτό του Ανδρέα Τσούνη. Ο οδοντίατρος – επιστημονικός σύμβουλος έπαιρνε 2.500 ευρώ για να μην εργάζεται -σύμφωνα με την έκθεση Λιαρόπουλου- και πρόκειται για το σύζυγο της Φώφης Γεννηματά.

Όταν έγινε αναφορά του ονόματος του συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή, η Εύη Χριστοφιλοπούλου άρχισε να ωρύεται λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γεννηματά δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας και έχετε πρόβλημα». «Πρόβλημα έχουν οι προβληματικοί» απάντησε δηκτικά ο Σπύρος Λάππας. Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ κατέθεσε και επιστολή σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε αργομισθία. 

Δείτε το έγγραφο:

Επίσης, η δικηγόρος από τη Δράμα, Τότα Χατζοπούλου, η οποία είχε αναλάβει επί κυβερνήσεως Καραμανλή επικεφαλής της Διοίκησης Υγειονομικών Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, έπαιρνε 4.550 ευρώ για να μην δουλεύει, ποσό που την κατατάσσει στην κορυφή της λίστας των αργόμισθων. Ο Σωτήριος Δρίτσας με μισθό 2.545 παρουσιάζεται ως άνθρωπος του περιβάλλοντος Πατούλη, αφού τα ονόματά τους βρίσκονταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο κατά τις αρχαιρεσίες στον ιατρικό σύλλογο.

Αξίζει να προστεθεί πως κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολίαζαν την αναφορά του συζύγου της κ. Γεννηματά ως «ξανά ζεσταμένο φαγητό». «Το θέμα είναι παλιό και κατά της εφημερίδα που είχε γράψει πρώτη αυτή την ανακρίβεια κινήθηκαν ένδικα μέσα από την κ. Γεννηματά και τον σύζυγό της» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη, λοιπά μέλη της Επιτροπής αποκάλεσαν «έρμαιο του Λοβέρδου την κ. Γεννηματά», αφού ο κ. Λιαρόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με τον πρώην υπουργό Υγείας κατά τη τρίμηνη θητεία του στο «Ντυνάν» και σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής που κατέθεσε ο κ. Λάππας ο καθηγητής με εξειδίκευση επί των οικονομικών της Υγείας ήταν «επιλογή του υπουργείου».

Ετικέτες

Documento Newsletter