Ερώτηση «βόμβα» Κακλαμάνη σε Σκυλακάκη για το χρηματιστήριο ενέργειας: «Καρτελοποίησε την αγορά»

Σε μία Ερώτηση που τινάζει στον «αέρα» το κυβερνητικό αφήγημα για το χρηματιστήριο ενέργειας και παράλληλα επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» της «γαλάζιας» ΚΟ σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά την Ερώτηση των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια, την οποία συνυπέγραψε ο κ. Κακλαμάνης, όπως επίσης αυτή των «8» για την επέκταση της απαλλαγής χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής παραθέτει τα τέσσερα στρεβλά χαρακτηριστικά λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας και βάλλει κατά της ΔΕΗ, η οποία επωφελείται «από την απαράδεκτη κατάσταση» που επικρατεί στην αγορά ενέργειας τη στιγμή που «ως δημόσια επιχείρηση θα όφειλε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών της λιανικής».

«Αντίθετα είναι ο «παίκτης» που συσσωρεύει τα περισσότερα υπερκέρδη, δηλαδή επωφελείται καθ΄υπερβολήν από τις πιο πάνω αγκυλώσεις του Ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του κλίματος ακρίβειας που μαστίζει τους Έλληνες καταναλωτές. Αποκαλυπτική για αυτή τη διαπίστωση είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα της ΔΕΗ από το 2020 μέχρι σήμερα: από ζημιές το 2019, με την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου πέρασε σε κέρδη από τα 35 εκατ. το 2020, έφτασε τα 880 το 2021, τα 963 το 2022, τα 485 εκατ. ευρώ το 2023 και εκτοξεύτηκε στο σχεδόν ένα δις. Ευρώ μόνο στο α΄ εξάμηνο του 2024!» αναφέρει χαρακτηριστικά για τη ΔΕΗ.

Σε σχέση με τα τέσσερα σημεία στρέβλωσης της αγοράς, πρόκειται για τα εξής: Πρώτον, «η οριακή τιμή του συστήματος, η οποία αντί να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, συμπίπτει με την υψηλότερη τιμή προσφοράς». Δεύτερον, «η εξάρτηση -ως μη όφειλε- της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο». Η τρίτη στρέβλωση αφορά «τον τρόπο που λειτουργεί η «αγορά εξισορρόπησης», η οποία έχει ως βασικό στόχο τη διόρθωση των ατελειών στην κάλυψη της ζήτησης που έχει σημειωθεί κατά τη λειτουργία της προημερήσιας και ενδοημερήσιας αγοράς». Και τέταρτον, «δεν λειτουργεί όπως θα όφειλε η τέταρτη αγοράς, αυτή των προθεσμιακών συμβολαίων, με αποτέλεσμα να μετακυλίονται πλήρως (100%) στη λιανική οι υπερβολικά υψηλές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει:

«Επειδή από τα προηγούμενα προκύπτει ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν έχουν επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του, αντί να συντελεί στη μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, να συμβάλει στην αύξησή τους με ταυτόχρονη δημιουργία καρτελοποίησης της αγοράς.

»Επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα μέσα στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας που επικρατεί.

»Επειδή οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, εξαιτίας της σημερινής λειτουργίας του target model επιβαρύνουν την ελληνική βιομηχανία σύμφωνα με τον κ. Καρδοματεά και νοθεύουν την ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

»Επειδή η ΔΕΗ δεν έχει αποβάλει τον δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα και οφείλει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών υπέρ του καταναλωτικού κοινού κι όχι να επωφελείται στον μέγιστο βαθμό από τις στρεβλώσεις της λειτουργίας του target model».

Και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναθεώρηση του target model και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να θεραπευτούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκες τιμές;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον περιορισμό του ποσοστού διάθεσης της αγοράς ενέργειας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την παροχή κινήτρων για την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη ρεαλιστική αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας και ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνη λύση είναι το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας»

«Αν και όψιμα, η κοινοβουλευτική ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, επισημαίνει τις κύριες παθογένειες της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επαναφέρει στην ρητορική και των συμπολιτευόμενων βουλευτών τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Ξαναβάζει δηλαδή μετά από την ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών αυτό το οποίο η αντιπολίτευση επίμονα τονίζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, Συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου καρτέλ στον χώρο της ενέργειας, κατάφερε να υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ κι έχει μετακυλήσει όλο το βάρος στους καταναλωτές.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά πως η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων που οδηγεί σε ακραία οικονομική αφαίμαξη την κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

Πού πάνε τα λεφτά των μετόχων της Eurobank κύριε Καραβία;

Μεγάλο φιάσκο με το «ελληνικό FBI»: Διέρρευσαν όλα τα ονόματα!

Πλημμύρες Ιανός: Ένοχος ο Αγοραστός και άλλοι τρεις – Ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή

Νέα δημοσιεύματα για Τσίπρα-Βενιζέλο: Το δείπνο με οργανωτή τον Μαραντζίδη