Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γεωργιάδη για τις σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Τήνου

Την έντονη ανησυχία τους για την έλλειψη γιατρών στο Κέντρο Υγείας Τήνου εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην ερώτηση που κατετέθη με πρωτοβουλία της Ραλλίας Χρηστίδου, επισημαίνεται η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Για τους λόγους αυτούς, δεκαεπτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η τραγική υποστελέχωση. ιδιαίτερα τώρα που οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Το κείμενο της Ερώτησης

Η πρωτοφανής υποστελέχωση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η ένταση του φαινομένου απηχεί τις συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις άγονες και προβληματικές περιοχές της επικράτειας, με αποτέλεσμα στις περισσότερες μονάδες να υπηρετούν από κανένας έως το πολύ δύο γιατροί και τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται με μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Μια κατάσταση, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία και επισφαλείς συνθήκες τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η χώρα μας απέκτησε αρνητική δημοσιότητα στο διεθνές περιβάλλον από τις καταγγελίες τουριστών για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετώπισαν στις υγειονομικές μονάδες που χρειάστηκε να εξυπηρετηθούν.

Στα οξυμένα προβλήματα υποστελέχωσης που περιγράφονται παραπάνω εμπίπτει και το Κέντρο Υγείας Τήνου που αναμένεται να δεχτεί πλήθος επισκεπτών ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στη παρούσα περίοδο  το Κέντρο Υγείας στερείται τις υπηρεσίες γενικού γιατρού, παθολόγου, καρδιολόγου και ακτινοδιαγνώστη. Η κάλυψη των αναγκών του νησιού πραγματοποιείται με τη μεταφορά των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο”, στο οποίο οι ελλείψεις προσωπικού είναι εξίσου σημαντικές και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τόσο τους διαμένοντες όσο και όσους μεταφέρονται από τα γύρω νησιά.

Ένα από τα σημαντικότερα αίτια της τραγικής υποστελέχωσης των μονάδων Υγείας είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ και η έλλειψη κινήτρων για να στελεχώσουν μονάδες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, η ακρίβεια, σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης, αλλά και ελλείπεις υποδομές, αποτελούν βασικές αιτίες που οι νέοι ιατροί όχι μόνο δεν επιλέγουν δομές των νησιών μας, αλλά ακόμη και όσοι εργάζονται εκεί προτιμούν να μετατίθενται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν τους δοθεί η  ευκαιρία.

Σε σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Παναγιωτόπουλου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με την τροποποίηση του άρθρου 54 παρ.11 εδάφιο Ε. του ν. 4999/2022 με τίτλο «Μισθολόγιο ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των έμμισθων ειδικευόμενων ιατρών και των επικουρικών ιατρών» υπάρχουν οι κοστολογημένες προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαρκούς επιδεινούμενης αυτής κατάστασης, όπως οικονομικά κίνητρα με αύξηση αποδοχών, φορολογικά με μείωση του συντελεστή των τακτικών αποδοχών και των εισοδημάτων από εφημερίες, διοικητικά με ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη των υπηρετούντων στις περιοχές της παραμεθορίου κ. ά.

Επειδή, ύψιστο μέλημα της πολιτείας οφείλει να αποτελεί η προστασία της ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και των επισκεπτών τους.

Επειδή, οι υπάρχουσες ελλείψεις στις μονάδες Υγείας υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Επειδή, η υγειονομική θωράκιση με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή των νησιωτικών περιοχών.

Επειδή, η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας αποτελεί παράγοντα  υποανάπτυξης, που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την ερημοποίηση των νησιωτικών περιοχών.

Επειδή η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Τήνου είναι δραματική και η ανησυχία εντείνεται περαιτέρω εν αναμονή της κορυφαίας τουριστικής περιόδου, στην οποία ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται κατακόρυφα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου;
  2. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική θωράκιση του νησιού, ιδιαίτερα τώρα που οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετικά αυξημένες;

Ετικέτες