Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτή Νότιας Αθήνας Ραλλίας Χρηστίδου και θέμα: «Ανάγκη επανεξέτασης της οριζόντιας απαγόρευσης της μουσικής και υποστήριξης των ανθρώπων της».
«Ένα μήνα μετά το άνοιγμα της εστίασης, η κυβέρνηση επιμένει στο ¨καταναλώνετε ησύχως¨» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν πως η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση αλλά και τα αυστηρά μέτρα λειτουργίας των χώρων πολιτισμού εξακολουθούν να διατηρούν σε ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες μουσικούς, ερμηνευτές, DJ’s, τεχνικούς και στερούν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από καλλιτέχνες που συχνά δεν έχουν άλλο έσοδο ούτε κάποια άλλη ενίσχυση.
Τονίζουν δε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, σε ανακοίνωση της για το θέμα επεσήμανε εύλογα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποδίδει υπέρμετρες και υπερβολικές ευθύνες στη μουσική για την μετάδοση του ιού […]» και συμπληρώνουν:
«Η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση ανεξάρτητα από προϋποθέσεις αλλά και τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα στη λειτουργία των μουσικών χώρων πολιτισμού προκαλούν σύγχυση στους πολίτες που αντιλαμβάνονται πλέον ως πλήρως αντιεπιστημονικές ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, και με αυτές ως αφετηρία τείνουν να τις αμφισβητούν όλες συλλήβδην, υπονομεύοντας τελικά την προσπάθεια υγειονομικής προστασίας αντί να την προάγουν».
Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού (π.χ. DJs, βοηθοί σερβιτόρων και άλλων τεχνικών) που δεν εισπράττουν το επίδομα ειδικού σκοπού και δεν εντάσσονται στις λοιπές θετικές διατάξεις του καθεστώτος της αναστολής εργασίας επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούν τις προϋποθέσεις
Τούτων δοθέντων, ρωτούν τους υπουργούς:
1. Προτίθενται να επανεξετάσουν την οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και σε χώρους διασκέδασης και να θέσουν προϋποθέσεις για την επαναφορά της;
2. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να ενισχύσουν οικονομικά τους καλλιτέχνες μέσω των Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς πολλοί εξ αυτών συχνά δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστα άλλα έσοδα;
3. Τι μέτρα σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα, άμεσα, για τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της μουσικής που για δεύτερη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων βρίσκονται άνεργοι και αντιμέτωποι με σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες;
Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να καταθέσει στο Σώμα τις έρευνες ή/και μελέτες στις οποίες στηρίχτηκαν οι από 28/5/2021 δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι «η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλους τους λοιμωξιολόγους».
Παράλληλα, ζητούν οποιαδήποτε έγγραφα ή/και δημοσιεύσεις «μεγάλων ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και «όλων των λοιμωξιολόγων» που κατά τον κ. Χαρδαλιά επέχουν θέση «παγκόσμιας απόδειξης» για τα μέτρα απαγόρευσης της μουσικής που εξακολουθεί να επιβάλλει στη χώρα μας η κυβέρνηση, παρά το άνοιγμα των λοιπών δραστηριοτήτων (εστίαση κ.λπ).