Ερώτηση για την «εξαφάνιση» πάνω από 1.000 δικογραφιών από την εισαγγελία Κέρκυρας, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την «εξαφάνιση» πάνω από 1.000 δικογραφιών από την εισαγγελία Κέρκυρας, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη ερώτηση για την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την εισαγγελία πρωτοδικών της Κέρκυρας κατέθεσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο βουλευτής Δράμας κάνει λόγο για ένα πρωτοφανές γεγονός που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία του νησιού αλλά και όλο τον δικαστικό και νομικό κόσμο, καθώς μεταξύ των υποθέσεων υπήρχαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δικογραφίες για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, η δικαστική πορεία των οποίων αγνοείται.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά το περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπες «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Η τελευταία αποκάλυψη, οδήγησε μάλιστα σε αναβάθμιση της διεξαγόμενης έρευνας, με τον ορισμό εφέτη ανακριτή.

Με δεδομένο ότι η σταδιακή αφαίρεση-εξαφάνιση 1.000 και πλέον δικογραφιών, επί 11 συνεχή έτη, από ένα μόνο τοπικό δικαστήριο, είναι αδιανόητη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες κι αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ερωτά επίσης εάν θα ενισχυθεί με απόσπαση υπαλλήλων, ο εφέτης-ανακριτής για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Το περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο (2020), ένα πρωτοφανές γεγονός συγκλόνισε την κοινωνία της Κέρκυρας αλλά και όλο τον δικαστικό κόσμο της χώρας, Όπως αποκαλύφθηκε αρχικά, περίπου 500 δικογραφίες «είχαν χαθεί» μυστηριωδώς από την εισαγγελία πρωτοδικών του νησιού. Ανάμεσά τους φέρονται ότι υπήρχαν και δικογραφίες για οικονομικά αδικήματα ενώ για πολλές αγνοείται η δικαστική τους πορεία, καθώς εκτιμάται ότι είτε δεν εκδικάσθηκαν ποτέ είτε εν τω μεταξύ υπέπεσαν σε παραγραφή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της τότε προϊσταμένης εισαγγελέως πρωτοδικών της Κέρκυρας για την «απώλεια» των δικογραφιών. Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έγινε αιφνιδιαστική έφοδος από τους Εισαγγελείς Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση και Πρωτοδικών Κέρκυρας Δ. Λαμπρίδη, ερήμην της αστυνομικής διεύθυνσης, σε σπίτι γυναίκας, φίλης της προϊσταμένης της εισαγγελίας, όπου βρέθηκαν κι άλλες «εξαφανισμένες» δικογραφίες, με αποτέλεσμα οι χαμένες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας για το διάστημα από το 2007 έως το 2017, να ξεπερνούν πλέον συνολικά τις 1.000.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε αναβάθμιση της έως τότε διεξαγόμενης έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση, ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Κέρκυρας εφέτης-ανακριτής, που ανέλαβε την διαλεύκανση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Όπως όλοι στην Κέρκυρα συνομολογούν, μεγάλη συνεισφορά στην αποκάλυψη των πτυχών της υπόθεσης είχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Καλούδης.

Επειδή, η υπόθεση αυτή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, ίσως και για την Ευρώπη, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά, όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά στο σύνολο του δικαστικού και νομικού κόσμου.

Επειδή, η σταδιακή αφαίρεση-εξαφάνιση 1.000 και πλέον δικογραφιών, επί 11 συνεχή έτη, από ένα μόνο τοπικό δικαστήριο, είναι αδιανόητη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.
Επειδή, μεταξύ των δικογραφιών που «χάθηκαν» φέρεται ότι υπήρχαν και αρκετές για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Eχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες; Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση;
2. Σκοπεύει να ενισχύσει με απόσπαση υπαλλήλων, τον εφέτη-ανακριτή για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας σε συνάρτηση και με τον τεράστιο όγκο εργασίας που τον βαρύνει καθόσον υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου που έχουν παραγραφεί εξαιτίας της «εξαφάνισης» των 1.000 και πλέον δικογραφιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Ετικέτες

Documento Newsletter