Ερωτήματα για τους τραυματισμούς στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι» – Σάλος από την υποβάθμισή τους από την ΕΚΟΜΕ

Ερωτήματα για τους τραυματισμούς στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι» – Σάλος από την υποβάθμισή τους από την ΕΚΟΜΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης μετά τα συνεχή ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Οι Αναλώσιμοι 4» (The Expendables 4) σε σκηνοθεσία Σκοτ Γουό, που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, ωστόσο η εταιρεία παραγωγής και το ΕΚΟΜΕ επιχείρησαν να τα υποβαθμίσουν περνώντας το στα ψιλά.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι «βοηθώντας παραγωγές που έχουν πρακτικές και κανόνες εργασίας πέρα και έξω από τα διεθνή πρότυπα του τρόπου εργασίας των κινηματογραφικών συνεργείων, σίγουρα θα μετράμε ατυχήματα»!

Ωστόσο, τόσο η εταιρεία παραγωγής όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ επιχείρησαν την υποβάθμιση των ατυχημάτων.

Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή της η εταιρεία παραγωγής χαρακτήρισε «ανακριβείς» τις πληροφορίες για τα ατυχήματα αναφέροντας πως λαμβάνει «όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεργείου».

Τη σοβαρότητα των ατυχημάτων υποβίβασε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, σημειώνοντας πως «είναι μία δύσκολη παραγωγή δράσης και πράγματι υπήρξαν δύο τραυματισμοί, σε έναν χώρο όπου, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει πάντα στημένο νοσοκομειακό για την ασφάλεια όλων όσοι εργάζονται. Πριν από περίπου έναν μήνα και κατά τη διάρκεια κατασκευής του σκηνικού ένα μέλος του συνεργείου είχε ατύχημα στη σκαλωσιά. Ο άνθρωπος δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για έλεγχο και επέστρεψε σπίτι του. Ούτε κινδυνεύει η ζωή του ούτε ποτέ κάλεσαν τους δικούς του να έρθουν γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση».

Στις απαντήσεις που «οφείλουν να δώσουν οι αρμόδιοι» στέκεται η  Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης σχολιάζοντας πως «ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, πριν ακόμα μιλήσει η παραγωγός εταιρεία, βγαίνει και διαψεύδει».

Ταυτόχρονα διερωτάται εάν «οι τεχνικοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που εργάζονται στο κινηματογραφικό συνεργείο (δεν δουλεύει ούτε ένας Έλληνας τεχνικός στη συγκεκριμένη παραγωγή) είναι επαγγελματίες, αλλά και για ποιο λόγο η Millennium Films και η Nu Boyana Studios πραγματοποιούν τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Βουλγαρία.

«Μήπως γιατί στην Ελλάδα δίνουμε επιστροφή φόρου 40% στα αλλοδαπά τιμολόγια; Πόσο είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει στον ΕΚΟΜΕ για να πάρουν cash rebate από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες; Οι επενδύσεις που οραματίζεται το ΕΚΟΜΕ και ο κύριος Πιερρακάκης δεν συμπεριλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους τεχνικούς;» καταλήγει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Κρέτσος: Να δοθούν απαντήσεις, 

Ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος με παρέμβασή του ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια των ατυχημάτων και τις συνθήκες εργασίας.

«Ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων σε τέτοιου είδους παραγωγές είναι δυστυχώς υπαρκτός. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί ενισχύει το αίσθημα ότι επιχειρήθηκε μια προσπάθεια συγκάλυψης ή υποβάθμισης του γεγονότος.

Η εταιρεία παραγωγής που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις, ο αρμόδιος υπουργός αγνοεί (;) το ζήτημα και είναι απών, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι λειτούργησε ως αυτόκλητος υποστηρικτής των συμφερόντων της εταιρείας παραγωγής.

Πόσοι δούλεψαν, πόσοι τελικά τραυματίστηκαν ή δεν τραυματίστηκαν στα γυρίσματα και ποιος θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και πότε;

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να ελεγχθούν πλήρως οι κανόνες ασφάλειας των γυρισμάτων άμεσα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι».

 

Documento Newsletter