Ερωτήματα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία: Πόσο «ασφαλής» είναι η εξωτερική πολιτική

Ερωτήματα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία: Πόσο «ασφαλής» είναι η εξωτερική πολιτική

Πολλά τα ερωτήματα από την «αιφνιδιαστική» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

Παράλληλα, ωστόσο, με τα πολιτικά ερωτήματα που αφορούν το γιατί πήγε, γιατί δεν ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα και βέβαια τι περιείχε η ατζέντα των συνομιλιών, σαφέστατα τίθεται θέμα ασφάλειας, ενδεχομένως και μιας διεθνούς πολιτικής που είναι άγνωστη ή σκιώδης.

Όλα αυτά ωστόσο συνδέονται και από το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει τις ελληνικές αποστολές και τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία που συχνά η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικοί τα μαθαίνουν από το εξωτερικό. Αφορά τα όπλα και τις ποσότητες που έχουμε στείλει στην Ουκρανία αλλά και την «υποστήριξη» κάθε είδους που παρέχουμε.

Και τα σενάρια που είδαν το φως τη δημοσιότητας είναι πολλά. Από το εάν πρόκειται για ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, για τη στήριξη προς την Ουκρανία όσο και για την ίδια την ασφάλεια, αν δηλαδή οι συναντήσεις αυτές δεν είναι ασφαλείς και γιατί δε είναι.

Τι θα γινόταν δηλαδή αν οι βολές έπεφταν λίγο πιο κοντά και αν υπήρχαν θύματα μεταξύ των αντιπροσωπειών. Το περιστατικό στην Οδησσό, στα μάτια του διεθνούς, τύπου ανέδειξε και ένα ακόμα θέμα: τις αδυναμίες της ουκρανικής αεράμυνας.

Υπάρχει ασφάλεια ή η ουκρανική αεράμυνα – σε αυτή την περίπτωση- είναι απλώς ένα σουρωτήρι και δεν εξασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα όσων συμμετέχουν;

Εξάλλου παρά το ότι η επίσκεψη ήταν «αιφνιδιαστική» ουδείς αμφιβάλλει πως ήταν εν γνώσει της Μόσχας. Εξάλλου όλα τα διεθνή Μέσα που κάλυψαν το θέμα αναφέρονται στο ότι η Μόσχα παραδέχθηκε την επίθεση που στόχευε -σύμφωνα με τη Ρωσία- «θαλάσσια εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών»

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ιχόρ Ζόβκβα με δηλώσεις του δεν απέκλεισε το χτύπημα να είχε στόχο τόσο τον Ζελένσκι όσο και τον Μητσοτάκη. Και πρόσθεσε μάλιστα: «Εάν είχαμε επαρκή μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος θα μπορούσε να είχε αναχαιτιστεί».

Πάντως ο διεθνής Τύπος δεν έμεινε απαθής στο γεγονός πως λίγο πιο πέρα από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών σημειώνοντας εκρήξεις.

Για «θανατηφόρες εκρήξεις συγκλόνισαν τη νότια λιμενική πόλη της Ουκρανίας, την Οδησσό, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» κάνει λόγο σε άρθρο του το BBC προσθέτοντας ότι το  πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας αναφέρει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παράλληλα σημειώνει πως κανείς από  δύο αντιπροσωπείες δεν τραυματίστηκε, αλλά ότι και οι δύο πολιτικοί άκουσαν τον ήχο των σειρήνων και των εκρήξεων.

«Η Ρωσία δήλωσε ότι στόχευσε μια θαλάσσια εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εμπορική λιμενική περιοχή της πόλης κατά τη διάρκεια επίθεσης την Τετάρτη» λέει βρετανικό Μέσο και αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για την πάσα αλήθεια.

Και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “δεν νοιάζεται ποιον στοχεύει”, λέγοντας ότι η Μόσχα “είτε έχει τρελαθεί είτε δεν ελέγχει τι κάνει ο τρομοκρατικός στρατός της”.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι “ακούσαμε τον ήχο των σειρήνων και τις εκρήξεις που έλαβαν χώρα κοντά μας. Δεν προλάβαμε να πάμε σε καταφύγιο”»

Πέρα από το άρθρο του BBC ο καθένας μπορεί να θυμηθεί τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ότι η Μόσχα καταγράφει «όλες τις εχθρικές ενέργειες, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα και δίνουμε σε αυτές σαφή απάντηση, πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική».

Συμπληρώνοντας η ίδια πως «Η ελληνική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία».

Αμέσως μετά το Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγραψε στο «Χ» επικρίνοντας την Ρωσία για την επίθεση:

«Η επίθεση στην #Odesa κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου @ZelenskyyUa και του πρωθυπουργού @kmitsotakis είναι ένα ακόμη σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αυτό είναι καταδικαστέο και ακόμα κατώτερο και από την πρακτική του Κρεμλίνου.

Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα κλονιστεί.»

 

Σχετική ανάρτηση στο «Χ» έκανε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της συνάντησης @ZelenskyyUaκαι@kmitsotakis’s. Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα όχι οι δύο ηγέτες επί τόπου ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας.Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.»

 

Ανάλογη είναι και η δημοσίευση πέραν του Ατλαντικού από την The Washington Post όπου ανταπόκριση από το Κίεβο αναφέρει πως «Ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα φάνηκε να στοχεύει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη, προσγειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.»

Προσθέτει επίσης:

«Οι ξένοι ηγέτες πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του διετούς πολέμου της χώρας με τη Ρωσία, και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πλήγμα σε πόλη την ίδια στιγμή με την επίσκεψη κάποιου. Όμως το περιστατικό της Τετάρτης ξεχώρισε για το πόσο κοντά ήταν η πυραυλική επίθεση τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον Μητσοτάκη – κάτι που ορισμένοι δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν ως νέο χαμηλό για τη Μόσχα, η οποία έχει διαπράξει χιλιάδες φρικαλεότητες εναντίον αμάχων καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής της.»

Στη Γαλλία το France24 μιλά για «Θανατηφόρα χτυπήματα στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού».

«Τα πλήγματα του ρωσικού στρατού στην Οδησσό στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους την Τετάρτη, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτονταν το μεγάλο αυτό λιμάνι στη νότια Ουκρανία», προσθέτει και σημειώνει τη δήλωση Ζελένσκι:

«Ο ρωσικός στρατός “δεν νοιάζεται αν (οι στόχοι) είναι στρατιώτες ή πολίτες (…), αν είναι διεθνείς επισκέπτες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάζονται”».

Όπως αναφέρει το France24, «Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση σε εμπορικό λιμάνι της Οδησσού, λέγοντας ότι έπληξε ένα “υπόστεγο” στο οποίο “ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προετοιμάζονταν για μάχη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”.»

 

 

Documento Newsletter