Η ώρα της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθούν τελικά οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη.
Στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης θα συναντηθούν τελικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, σε μία συνάντηση που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της ισοπεδωτικής πλημμύρας της Θεσσαλίας και την έκτακτη κατάσταση στη χώρα.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του. Νομίζω λέω το αυτονόητο. Άρα, αυτές οι αμοιβαίες, ίσως ο όρος «υποχωρήσεις» δεν είναι δόκιμος, αυτές οι αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές είναι αυτονόητες για να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία στο βασικό ζητούμενο το οποίο έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνέντευξη Τύπου της 87ης ΔΕΘ, κληθείς να εξηγήσει στους πολίτες τι εννοούσε με τον όρο «υποχωρήσεις», όταν επέστρεψε από την προηγούμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους.
«Θα κινηθεί (σ.σ. η συνάντηση), προφανώς, σε όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, στα τρία επίπεδα που είχε συμφωνηθεί και θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας ουσιαστικά στον «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στη δική τους συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Τουρκία.
Όπως εξήγησε τότε ο Γ. Γεραπετρίτης για τα τρία επίπεδα του «οδικού χάρτη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», το πρώτο αφορά τον πολιτικό διάλογο, με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αναλαμβάνει την προώθησή του, το δεύτερο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και το τρίτο, στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» την οποία χειρίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον τουρισμό, τις επενδύσεις στη γεωργία, το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.
Λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως διαμήνυσε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου -εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά».
Προφανώς, η αγωνία Μητσοτάκη για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στο Αιγαίο και η παράταση της «νηνεμίας», οι τουρκικές έρευνες στην αν. Μεσόγειο και άλλα «αγκάθια» είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και πέρα από τα μισόλογα για τις «υποχωρήσεις»-«αμοιβαίες κινήσεις», ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην ευοδοθούν οι ελληνοτουρκικές επαφές, τονίζοντας λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ερντογάν πως «και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, πέντε ώρες αργότερα, θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συνάντηση από την οποία ενδεχομένως να βγουν ειδήσεις για το ελληνοτουρκικό ραντεβού.
Διαβάστε σχετικά: Νέα προκλητική δήλωση Ερντογάν: «Να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»