Την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να ζητήσει επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και να επαναλάβει εκ νέου το αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών παρά το γεγονός ότι είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης.
Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος και τόνισε πως πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. «Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω» τόνισε.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται μία επικαιροποίηση. «Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και αποσαφήνισε πως όταν μιλάει για επικαιροποίηση «μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω». Σημείωσε πως «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε». Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί και πως θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής και διαμήνυσε πως η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη «να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές» και ότι τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μία φορά», υποστηρίζοντας πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των δύο χωρών. «Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο» συμπλήρωσε. Ο Τούρκος Πρόεδρος παρατήρησε πως στα έθιμα και τις παραδόσεις των δύο λαών υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και ανέφερε ως παράδειγμα τους Έλληνες που ζουν στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου και έχουν κοινή ζωή με τους Τούρκους. Στο πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» και τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν οι δύο χώρες σε αυτά.
Σε ερώτηση αν είχε μια δυνατή λύση για το Αιγαίο πώς θα έμοιαζε, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου χώρου και θαλάσσιων συνόρων στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας» και συμπλήρωσε πως εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν. Προσέθεσε πως «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις».
Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. «Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του είπα: “Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία”. Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα» σημείωσε αναλυτικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την υπόθεση του πρώην συμβούλου του Προέδρου Τραμπ Μάικλ Φλιν, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ φίλο και είπε ότι δεν έχει μιλήσει ή δει τον Φλιν.