Ερντογάν από Θράκη: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία (Photos + Video)

Ερντογάν από Θράκη: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία (Photos + Video)

Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Θράκη. Μίλησε για λάθη τους παρελθόντος, ενώ ζήτησε από τους Μουσουλμάνους της Θράκης να ενσωματωθούν στην Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε σχέση με την πρώτη ημέρα των επίσημων επαφών του εμφανίστηκε πολύ πιο «διαλλακτικός» αν και επιχείρησε να ικανοποιήσει και την κοινή γνώμη της χώρας του.

Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία» έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του στο μειονοτικό σχολείο

«Δώσατε αγώνα επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό», είπε στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Κομοτηνής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ανοικτής ομιλίας του στον προαύλιο χώρο του μειονοτικού σχολείου της περιοχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αποκάλεσε επανειλημμένα «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους του πλήθους αλλά τους ζήτησε να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Παράλληλα τους καθησύχασε αποκαλώντας τους «Έλληνες πολίτες που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»:

«Εσείς έχετε ισχυρή πίστη. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες (…) Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Έχετε εκλέξει 4 βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».

Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.















Η προσευχή στο τζαμί

Στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής προσευχήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ετντογάν. Έξω από το τζαμί τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Θα επισκεφθεί επίσης το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο της πόλης «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.

Τη στιγμή που ο Ερντογάν μπήκε στο τζαμί, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ηγέτη, ηγέτη μας», σκηνή που κατέγραψε ο ανταποκριτής του SPIEGEL, Γιώργος Χρηστίδης, ανεβάζοντας το σχετικό στιγμιότυπο στο Twitter.



















Documento Newsletter